![]() |
Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Cīnās ar Lankašīras laumiņām ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 15.03.05 Kur: Belerianda ![]() |
Hmm... Tas arī ir mans jautājums - kas viņš bija, no kurienes (domāju papildus ziņas, jo no ''Hobita" atceros)...vai viņš bija cilvēks, un, ja bija, pie kuras ciltstēvu cilts skaitījās? Apgaismojiet mani, lūdzu... (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/grin.gif)
Šo rakstu rediģēja Dženeta: 23.10.2013 18:47 |
|
|
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Studē augstākās pārvērtības ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Izraidītie Pievienojās: 29.05.04 Kur: Rīga ![]() |
Es atklāju šo to jaunu...
Pirmkārt, izrādās, ka maģiju cilvēks kā tāds nemaz nav spējīgs iemācīties - CITĀTS Anyway, a difference in the use of 'magic' in this story is that it is not to be come by by 'lore' or spells; but is in an inherent power not possessed or attainable by Men as such. (Letter #155) Tas nozīmē, ka jābūt kādiem iekšējiem spēkiem, iedzimtam talantam, lai kas tāds būtu iespējams. Maģiju nevar iemācīties būtne, kam nav dabisku spēju. Tajā pašā laikā mēs redzam, ka, piemēram, Numenorieši lietoja maģiju ("they used spells in making their swords").. Un arī Aragorns lietoja maģiju - CITĀTS Aragorn's 'healing' might be regarded as 'magical', or at least a blend of magic with pharmacy and 'hypnotic' processes. But it is (in theory) reported by hobbits who have very little notions of philosophy and science; while A. is not a pure 'Man', but at long remove one of the 'children of Luthien' Citātā Tolkīns uzsver, ka Aragorns nebija parasts cilvēks. Gluži kā Numenorieši un viņu pēcteči, arī Aragorna senči ir Elfi, kas varētu izskaidrot šo te iedzimto spēju.(Letter #155) Nākamā lieta, ir zināms, ka būtnes ar iedzimtām spējām varēja apgūt maģiju mācību ceļā - t.i. nevis vienkārši iemācīties, bet, studējot maģiju, attīstīt savu talantu - CITĀTS "Gandalf had made a special study of bewitchments with fire and lights (even the hobbit had never forgotten the magic fireworks at Old Took's midsummer-eve parties, as you remember)." Šeit Tolkīns runā par to, ka Gendalfs mācību ceļā apguva dažādas 'burvju zintis'.. Tā nebija viņam dabiski zināma māka; Tolkīns pat nošķir wizard (kas bija Gendalfs) no magician.. ("...i used the word 'wizard' to mean something utterly distinct from Sorcerer or Magician..." (Letters)). Bet Gendalfam, protams, piemita dabisks talants iemācīties šo te maģiju.. Un šeit gribu vilkt paralēles arī ar elfiem un elfu pēctečiem cilvēkiem.(--The Hobbit--) Tātad, atgriežamies pie Beorna. Ir zināms, ka viņš ieradās no kalniem un, ka viņš nebija vienīgais Beornings. Erasmus teorija par to, ka Beorningu cilti pēc 5 armiju kaujas varētu būt veidojuši Woodmen of Western Mirkwood šķiet aplama, jo Apendiksos autors skaidri nodala šīs divas ciltis. Tā vien šķiet, ka Beorningi bijusi kāda īpaša cilts, apveltīta ar īpašām spējām (turklāt Beorns nav vienīgais tāds. Ir teikts, ka arī citi Beorningi spēja pārvērsties). Bet kā tas iespējams, ka Beornam piemīt šādas spējas? Ir zināms, ka viņš cēlies no Edain.. no cilvēkiem. Pat savā vēstulē Tolkīns uzsver, ka Beorns ir cilvēks, tomēr piebilst, ka viņš ir nevis parasts cilvēks, bet 'a bit of magician'. Tomēr te man jāsaka, ka arī Aragorns ir 'a bit of magician'.. Jautājums vienīgi, no kurienes Beorns ieguvis šīs spējas, ja cilvēkiem tās oriģināli nav piemitušas.. Atbilde ir tikai viena - Beorna senči tikai daļēji ir cilvēki. Kaut kur pagātnē ir notikusi krustošanās ar citām būtnēm.. turklāt būtnēm ar maģiskām spējām (varbūt elfiem).. Vēl viena iespēja būtu, ka tā ir kāda mistiska lāču-cilvēku rase, bet es neesmu atradis Tolkīna tekstos neko, kas liktu runāt par dzīvniekiem kā pārdabiskām būtnēm, tāpēc pagaidām šo versiju atmetīšu.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Lo-Fi versija | Pašlaik ir: 04.05.2025 07:24 |