![]() |
Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 06.04.07 Kur: Vakardienas trakumā ![]() |
Kādu dienu apcerot 1. HP grāmatu un tajā ietvertās Roulingas dažādās idejas, nonācu pie tēmas - kas tad skaitās "normāls". Teiksim "normāls" cilvēks. Kā jūs atšķirat "normālos" no "īpašajiem" un "neparastajiem" cilvēkiem? Vai esat sev nodefinējuši kādus kritērijus un pie kuriem paši sevi pieskaitāt? (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)
|
|
|
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 06.04.07 Kur: Vakardienas trakumā ![]() |
Es parasti saku tā: "Kur ir normālisma atskaites punkts? Tāda nav. Tātad mēs nevaram nevienu dzīvu būtninosaukt par normālu vai nenormālu, jo nav divu identisku radījumu. Ja mēs pieņemtu, ka kāds ir normāls, tad viss pārējais automātiski kļūtu nenormāls." To es ierakstīju arī vienā domrakstā un skolotāja priecājās (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/grin.gif) Man tava doma ļoti patīk un ideālā gadījumā tā ir pilnīgi patiesa, un tomēr, ja mēs šo ideju pamēģinam transformēt matemātiskos jēdzienos, tad šis gadījums pilnībā atbilstu delta funkcijai - kur tikai viena lieta, viens punkts ir pieņemams un pārējie ir kaut kas vērā neņemams jeb nenormāls. Tad sanāk, ka, ja par normālisma atskaites punktu pieņem sevi, tad visi pārējie ir nenormāli, bet, ja kādu citu - nu tad pašam nākas atzīties, ka esi nenormāls, ne tā? (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif) Protams, tieši tas tev liek secināt, ka tāda atskaites punkta un jēdziena - normāls vispār nav. Un ja nu tomēr mēs paņemam nelielu, piemēram, epsilon apkārtni ap izvēlēto normālu lietu. Tad mēs iegūtu, ka dažas lietas ir tikpat kā normālas vai "skaitliskajā izteiksmē" - praktiski neatšķiras no normālās lietas un arī būtu uzskatāmas par normālām, savukārt viss pārējais ārpus izvēlētās apkārtnes, ārpus izvēlētā "normālisma" rādiusa ir nenormāls. Šī piemēra gadījumā mēs iegūtu kaut kādu apgabalu, kurā radījumi (indivīdi) ar noteiktām īpašībām tiktu uzskatīti par normāliem attiecībā pret izvēlēto radījumu. Šādā gadījumā mums patiešām veidojas normālo un nenormālo indivīdu sadalījums, kas atkarīgs no atskaites punkta. Protams, vēl var diskutēt par izvēlētā rādiusa atrašanās vietu pret dažādām īpašībām, kādām tieši - ļaušu izpausties jūsu fantāzijai. (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/wink.gif) Droši vien - cik cilvēku, tik viedokļu, vienam šķiet normāli ēst siļķi ar putukrējumu, citiem (tai skaitā arī man) no tādas domas šermuļi skrien pār kauliem. Tāpēc laikam viskorektāk būtu jautāt, vai "Jūs esat sevi izvēlējušies par savas normālisma sistēmas atskaites punktu?" (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/cool.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Lo-Fi versija | Pašlaik ir: 20.05.2025 14:48 |