![]() |
Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Studē augstākās pārvērtības ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Izraidītie Pievienojās: 29.05.04 Kur: Rīga ![]() |
Šo tematu laikam gan var uzskatīt par vienu no viss apnicīgākajiem un nogurdinošākajiem tematiem Tolkīna fantāziju pasaulē, un tomēr...
Es vēlētos uzzināt, ko jūs par to domājat, dzirdēt jūsu versijas un pārdomas. Šajā diskusijā es galvenokārt gribētu lūgt piedalīties tos, kas lasījuši GP angļu valodā, jo tieši šiem cilvēkiem varētu būt vislabāk izprotami Tolkīna zemteksti... Tomēr nepārprotiet - tas nenozīmē, ka diskusija liegta citās valodās lasošajiem faniem - arī jūs esat mīļi aicināti izteikt savas domas... Un tā... ko jūs domājat par Tomu Bombadilu? |
|
|
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Pārvērš vaboles par pogām ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 13.01.04 Kur: Where She doesn't see Him Laimes fotogrāfs ![]() |
Riskēju izklausīties varen muļķīgi, bet kā tad paliek ar to Tom was there before the first accorn? Vai tik Yavanna tās neradīja pirms Valar uzstutēja Ormal un Illuin? Silmarillion ir teikts, ka koki Viduszemē izauga tieši šo lampu gaismā.
Ja pareizi atceros, tad Melkoru sagūstīja krietnu laiciņu pēc šo lampu nopostīšanas un Valinoras iekopšanas. Tātad, man kaut kā neiet kopā šie 2 apgalvojumi - "Toms bija pirms lietus un sēklām un zīlēm" un "Toms atsaucas uz laiku, kad Melkors bija sagūstīts". Nepārprotiet, neapstrīdu versiju, ka Toms ienāca Ea kopā ar visiem citiem. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Studē augstākās pārvērtības ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Izraidītie Pievienojās: 29.05.04 Kur: Rīga ![]() |
Elf - es neizteicos pietiekami skaidri.. (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)
Lūk ko mēs zinam par Tomu (svarīgākais no tā, ko zinām): *Tom was here already, before the seas were bent *Tom remembers the first raindrop and the first acorn *Tom knew the dark under the stars when it was fearless--before the Dark Lord came from Outside Un notikumi attīstījās aptuveni šādi: - Valari ienāk pasaulē - Toms atnāk - pirmā lietus lāse - tiek radītas jūras - pirmais augs - Melkors tiek padzīts - Toms staigā zvaigžņu gaismā Viduszemē - Melkors atgriežās Viduszemē (no ārpuses, no Valinoras) ..bet nu protams, protams.. tā ir tikai teorija.. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Angel of Mayhem ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 23.05.04 Kur: stoned GP eksperts 2007 ![]() |
tātad tu piekrīti teorijai, ka Toms bija vēl pirms Ainuriem?
un citātu "before the Dark Lord came from the outside" var uztvert gan kā "kad Melkors ienāca no ārienes" (beyond Arda) gan kā "kad Melkors atnāca no Valinors", kaut gan es sliecos piekrist pirmajām. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Erasmus - Es neredzu kāpēc pirmā iespēja būtu vairāk ticama! Tiek skaidri un gaiši pateikts, ka Toms staigāja zvaigžņu gaismā pirms Melkors ieradās no ārienes!
Bet zvaigznes tika radītas labu laiku pēc Melkora ierašanās Ardā! Tāpēc Toms, manuprāt, nerunā par to laiku! |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Angel of Mayhem ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 23.05.04 Kur: stoned GP eksperts 2007 ![]() |
nezinu gan, man šķiet, ka to var uztvert abējādi, bet lai nu būtu.
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
Nu paga.. kā var uztvert abējādi? (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/grin.gif) Mums ir citāts -
Tom knew the dark under the stars when it was fearless--before the Dark Lord came from Outside Nākamais, mēs zinām, ka zvaigznes Varda izveidoja labu laiku pēc Melkora ierašanās.. Tas nozīmē, ka pirms Melkors atnāca no ārienes (beyond Arda) zvaigznes vēl nepastāvēja!!! Bet tas nozīmē, ka Bombadils savus vārdus attiecina uz citu periodu un kā labāko, kas šeit iederās es uztveru laiku, kad Melkors bija ieslodzīts Halls of Mandos! |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Pārvērš vaboles par pogām ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 13.01.04 Kur: Where She doesn't see Him Laimes fotogrāfs ![]() |
Paldies! Man visu lūdzu atkārtot lēnām un lielākiem burtiem (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/wink.gif)
Tātad tas, ka ir teikts, ka viņš pazina tumsu zem zvaigžņotām debesīm apliecina, ka viņš piedzīvojis Melkora sagūstīšanu, bet tas nenoliedz, ka Toms bija viduszemē arī pirms tam. Right? |
|
|
![]()
Raksts
|
|
a jā, pareizi! es to citātu nedaudz nepareizi izlasīju (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)
hmm, vispār jau Elf taisnība! (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/wink.gif) Šo rakstu rediģēja Erasmus: 02.01.2005 20:04 |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Elf - Nē, vārdam 'darkness', manuprāt, šeit ir cita nozīme! Skatīsim vēlreiz citātu -
Tom knew the dark under the stars when it was fearless--before the Dark Lord came from Outside Darkness nozīmē, ka Viduszemē nebija gaismas (gaisma bija tikai valinorā un to deva divi koki) un Bombadils tur tumsā pastaigājās zem zvaigznēm (kas īsti netiek uzskatītas par gaismas avotu)... Tālāk ir teikuma papildinājums, ka šī tumsība zem zvaigznēm attiecināma uz laiku pirms Viduszemē atgriezās Melkors! Nekas skaidri nav teikts, ka Toms te bija pirms Melkora sagūstīšanas.. Par to liecina vien fakts, ka viņš piedzīvojis first raindrop and accorn.. Tas, protams, nenoliedz, ka Toms bija Viduszemē pirms Valariem, bet tādā gadījumā vēlētos redzēt kaut vienu citātu, kas apstiprina šādu iespējamību.. (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif) |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Es taču teicu, ka neko netaisos apstrīdēt, tikai gribu saprast un visu salikt uz kaut kādas, nosacītas hronoloģiskas ass, lai varu kaut ko vispār tālāk spriest. Un vispār, man Tom=Maia un 'Toms ieradās Ea kopā ar citiem Ainur' doma patīk labāk.
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
Elf - es neapstrīdu, ka Toms varēja būt ieradies kopā ar citiem Ainur; tas pat ir ļoti ticami.. Bet es kategoriski iebilstu pret pieņēmumu, ka Toms varēja ierasties pirms viņiem.. (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
Bet šie citāti jau nenoliedz šo teoriju...
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
Erasmus.. (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif) Bet vai ir kaut kas, kas to apstiprina? Lai kaut ko pierādītu, nepietiek ar to, ka nekas nerunā tam pretī.. vispirms ir vajadzīgs pamatojums..
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
hmmm.. pārlasot dažas diskusijas, man arvien vairāk sāk likties, ka Toms ir šis Spirit of Nature.. bet tas jau ir tikai mans viedoklis.
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
Erasmus - patiesību sakot, man pašam ar tā teorija šķiet vissticamākā.. bet nu kas zina.. (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]()
Raksts
|
|
Kārto SLIM-us ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 23.08.04 Kur: Esmu prom no skatuves, kurai es atdevu visu. Paliku tikai atmiņas. Aplausi! Es esmu atmiņās par to, kas bija "Bērnu un jaunatnes 8. dziesmu un deju svētkos"!!! ![]() |
Es jau biju minējis ,ka tom ir "The Spirit of Nature" katrai zemei ir vajadzīgs savs gariņš. Viņš nevarētu būt kāds no Valarāiem tikai savādāks ,protams to nekādi citāti neapspriež. Tad es nesaprotu tad mēs nonācām līdz galējam izskaidrojumam cik ātri ,vai vēlu toms ieradās Viduszemē.
Jo esw domāju kas viņš varētu būt nevis no kurienes un kad atnācis. Varbūt vaig spriest pēc tā ko jūs rakstat un tad domāt kas īsti ir Toms Bombadils. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Tas, no kurienes viņš ir, būtu vieglākais - visas lietas pašos pamatos šeit sākas ar Eru un Flame Imperishable. Un vispār, par to te arī nerunā. Runa ir par to, kad viņš ienāca Ardā. Ja būtu skaidri zināms, varētu arī saprast kas viņš ir.
Spirit of Nature man liek domāt par vienu lietu - vai tas nevarētu būt Maia. Galu galā, ar Maiar tiek apzīmēti lesser spirits, tie, kas nav Valar. Maiar bija ļoti dažādi un piesaistīti kādam no Valar. Toms varētu būt Yavanna Maia (lai gan drīzāk man viņš liekas kaut kas starp Yavanna un Orome), kurš tik ļoti pieķērās Viduszemei, ka palika tur un pieņēma fizisku formu. Līdzības var savilkt ar Uguns Maia, kas ir saule, viņu varētu saukt arī par Spirit of Fire un nebūtu melots. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Elf - bet ir skaidri zināms, ka bez Valar un maiar uz Ardu tika sūtīti vēl citi gari un nav neiespējami, ka Toms ir viens no tiem.. - ar ko es gribu teikt, ka abas iespējas ir vienlīdz ticamas..
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
Njā, tika sūtīti gan. Bet cik spēcīgi tie bija un kāda bija to daba? Lai gan...kaut kā palicis atmiņā, ka viens apraksts par feys, brownies&co tīri labi gāja kopā ar Toma aprakstu.
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
Gāž podus mikstūrās ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 08.01.04 Kur: The grim darkness of the far future Dīvainākais forumietis 2010 ![]() |
ZIniet, kas man tiko ienaaca praataa.......un ja nu toms ir eru inkarnaacija. Tas visu izskaidrotu. Eru ir bijis vienmeer, bet tomu (kaa eru inkarnaaciju) radiija tikai tad, kad melkors bija ieslodziits. Yaadat sanaak, ka toms(kaa eru) ir bijis vienmeer, un ka toms (kaa inkarnaacija) ir bijis tikai peec melkora ieslodziishanas.....man gan nav visam shim pieraadiijumi, bet tomeer...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Lo-Fi versija | Pašlaik ir: 20.06.2025 18:55 |