![]() |
Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )
![]() |
![]() ![]()
Raksts
|
|
Pārvērš vaboles par pogām ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 19.11.03 ![]() |
Nu tā ļautiņi! Šķiet šī tēma vēl nav apspriesta, lai nu kā, mani šis jautājums moka jau diezgan ilgi... Tātad jūsu versijas par to, kur beidzas Visums un kā tur varētu izskatīties?!?
|
|
|
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Pārvērš vaboles par pogām ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 10.10.05 Kur: Starp sākumu un beigām. ![]() |
Savā laikā par to daudz domāju, tagad lielākā daļa šo "bezgalgudro spriedelējumu" jau ir piemirsusies, bet galvenā doma bija tāda: vai nu Visums ir bezgalīgs, t.i., aiz mūsu Visuma nāk kaimiņu Visums, aiz tā vēl viens utt.
Vai arī, Visumam ir strikti noteikta robeža, aiz kuras nav nekā. Un trešā doma: līdzīgi kā pirmajā variantā, tikai blakus mūsu pasaulei ir antipasaule. Lai nu kā, visos šajos variantos ir viens "bet" - manas smadzenes un iztēle kopā ņemot nespēj apjaust un izprast un iztēloties Bezgalību un Neko. Tie it kā ir neaptverami jēdzieni. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Cenšas pārkliegt komentētāju Pasaules kausa izcīņā kalambolā ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 05.07.04 Kur: Zilganzaļā, saules caurspīdētā, jūras vilnī ![]() |
man šķiet ka Visums beidzas nekur. bet es jau nezinu. izteicu savu domu... (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/unsure_a.gif)
tas ir ka Visums nebeidzas. Šo rakstu rediģēja Snorkes Jaunkundze: 29.11.2005 07:55 |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Izvēlas zizli pie Olivanda ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 27.11.05 Kur: otram galam otrā galā ![]() |
Vārds visums to arī nozīmē.. tas ir visums un nekur nebeidzās, tas ir bezgalīgs.. (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smartass.gif)
Šis jēdziens cilvēka prātam nav īsti iedomājams, jo viss, ar ko mēs sastopamies sastāv no sākuma un gala. Tādā gadījumā rodas jautājums kas ir aiz visuma??? (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/silent.gif) Manuprāt nekas, tieši tādēļ, ka visums ir viss un nekur neietilpst, bet aptver visu kam ir sākums un gals... |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Acīgais ex-mods ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 15.06.04 Kur: Dark Dark Forest Mods 2007 ![]() |
Visums, manuprāt, gan apzīmē to, ka tas ir "viss, kas ir", nevis to, ka tas būtu kaut kādā noteiktā izmērā.
Kas ir aiz galda gala? Ņemsim tīri loģiski - tur nav galda. Tātad aiz Visuma nosacītajām beigām vairs nav Visuma. Tikai, ņemot vērā papildus to, ka Visums ir viss, kas ir, tur nav pilnīgi nekā. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Veic pētījumu par katlu dibenu biezumiem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 28.10.03 Kur: lielceļš ![]() |
visums napna izpratnee ir viss man zinaamais, bet varbut liidz galam neizpetiitais - respektiivi, viss ko mees zinaam, jeb cik taals ir musu zinaashanu apvaarsnis, tik liels ir muusu visusm, bet aiz visuma slpeejas tas, kas veel nav izpeetiits un izzinats.
palielinoties cilveces zinashanam, palielinaas muusu pavaarsnis un muusu visums kluust aizvien plashaaks, un mees izvien vairaka pielaujam iespejeu, ka aiz taa musu zinaashamu apvarshan ir veel vairaak. .... jo vairaak cilveeks zin, jo vairaak vinsh saprot, ka neko nezin. laivaikaa, tas kas ir aiz visuma, noteikti ir daudz lielaaks, par to kas ietilpst musu visumaa. visums beidzaas, tur kur beifdzaas muus zinaashanas ... kaa tur izskataas - nu to mees nekad neuzzinasim, jo vienmeer kautas atradiisies aiz musu zinaashamu robezas. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Izvēlas zizli pie Olivanda ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 27.11.05 Kur: otram galam otrā galā ![]() |
Tad jau sanāk, ka mēs dzīvojam tip kā matrjoškas (vai kā sauc tās lellītes, kurām vēderā katrai ir vēl cita lellīte un viņas pašas atrodas vēderā.) Visums ir visums... tas ir visur un nekur nebeidzas.. Pieņemsim, ka tā varētu būt mūžīgā un pilnīgā tumsa vai arī bezgalīgs galaktiku kopums..
P.S. nevar jau pajautāt, kas nāk pēc bezgalības. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Studē augstākās pārvērtības ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 04.11.04 Kur: Cēsis Janvāra fotogrāfs ![]() |
Nu jā. Jautājums manlieks' , ka ir diskutējams ilgi&pamatīgi (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)
Bet vispār kā tas var beigties? (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/huh.gif) &kas tad būs aiz "beigām" (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/huh.gif) nekas? A kas ir tas "nekas" (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/grin.gif) Nekas arī ir kkas. &Vakuums arī ir kkas. Viss ir kkas. Bet vispār ne kāds zin, ir vai nav tam beigas, ne kāds zin kur tās "beigas" Tak neviens nav redzējis tās visuma beigas&neviens nav redzējis to, ka beigu nav. Man ir grūti izteikt savu domu ar vārdiem, bet vēlējos pateikt, ka neviens nezin kā tad īsti ir. .emily. Šo rakstu rediģēja emily: 06.12.2005 21:02 |
|
|
![]() ![]()
Raksts
|
|
Cep picas ![]() Grupa: Aurori Pievienojās: 25.03.04 Kur: Rīga Foruma maršals 2012 ![]() |
Ja Visumā būtu bezgalīgi daudz zvaigžņu, tad mums būtu "gaišo debesu" fenomens, t. i. debesis būtu nenormāli gaišas un nebūtu atšķirības starp dienu un nakti. Tas tāpē, ka nebeidzami daudz zvaigžņu dod bezgalīgi daudz gaismas.
(IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smartass.gif) |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Cep speķi Dūdijam ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 22.11.05 Kur: Rīga ![]() |
Tēma tiešām interesanta tomēr neaptverama.
Manuprāt visums IR bezgalīgs. Visums nav vienīgā bezgalīgā lieta. Skaitļi ir bezgalīgi daudz-nosaucat man pēdējo skaitli. Pieņemis es uz baltas lapas uzzīmēju mazu aplīti. Viņam iekšā var sazīmēt bezgalīgi daudz punktu, laigan pats aplītis ir galīgs. Ja blakus uzzīmētu citu aplīti, bet nedaudz lielāku, tad arī viņā varētu sazīmēt bezgalīgi daudz punktiņu, laigan arī šis aplis ir galīgs. Tādā gadījumā kā var salīdzināt abus aplīšus, ja abos var sabāzt bezgalīgi daudz punktu? Var teikt, ka viena bezgalība ir lielāka par otru. Bet kā var būt bezgalība lielāka par bezgalību? Tāpat arī salmiņu var dalīt bezgalīgi daudz reižu uz pusēm un nekad nevar beigt dalīt, jo vēl sadalīt uz pusēm ar vienmēr, tāpat kā skaitļus(1:2=0.5; 0.5:2=0.25; 0.25:2=0.125utt...). Tapēc arī visums ir bezgalīgs, laigan iespējams viņš ir noslēgts. Ja pieņem, ka viņš vēl plešās un cilvēks(vai cits priekšmets)nonāk uz visuma gala, tad es domāju, ka tad viņš nonāk otrā pusē(kā pa diogonāli), taču pieņemot, ka visums vēl izplešās, tad viņš sev apkārt neredzēs otru galu, jo tas jau būs izpleties tālu prom no tās agrākās vietas, kur viņš atradās. Tas dod vēl lielāku bezgalīguma sajūtu. Ko tad es gribēju pateikt. Iespējams visas galaktikas šajā visumā(jo es uzskatu, ka ir vēl citi visumi, bet šādi apgalvojot es nedaudz nonāku pretrunā ar sevi, bet pagaidām es to nevaru labot)ir ļoti saspiestas. Iespējams viss ir ļoti sablīvēts un mums tikai izskatās, ka blīvums ir normāls, jo esam pie tā pieraduši. Varbūt citi visumi ir bezgalīgi lielāki par mūsējiem un to blīvums tātad varētu būt mazāks. Tātad VAR arī apgalvot, ka visumā var būt bezgalīgi daudz zvaigžņu, jo viss var būt ĻOTI saspiests(piemērs par punktu-varam pieņemt ka katrs punkts ir planēta, vai zvaigzne). Kādēl zvaigznes nevar būt bezgalīgi daudz šajā visumā? Iespējams gaisma pēc noteikta attāluma vienkārši izgaist. Lampas gaismu jūs taču neredzēsiet 1km attālumā. Vienkārši cilvēki vēl nav tik attīstīti, lai varētu izdarīt apreiķinus un vispār kautcik konkrēti spriest par milzīgām platībās, kā visums. Mans garākais raksts šajā forumā (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/grin.gif) |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Sēž zem Šķirmices ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 16.11.05 Kur: LV ♥ ![]() |
Manuprāt visums nebeidzas.
Tas ir kaut kas tāds, plašums, nebeidzams plašums, VISums.. Tāpēc arī viņam tāds nosaukums. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Acīgais ex-mods ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 15.06.04 Kur: Dark Dark Forest Mods 2007 ![]() |
Ja Visumā būtu bezgalīgi daudz zvaigžņu, tad mums būtu "gaišo debesu" fenomens, t. i. debesis būtu nenormāli gaišas un nebūtu atšķirības starp dienu un nakti. Tas tāpē, ka nebeidzami daudz zvaigžņu dod bezgalīgi daudz gaismas. Kh - khmm. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Cep speķi Dūdijam ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 22.11.05 Kur: Rīga ![]() |
Shadowstalker: Ja tas bija domāts man, (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif) tad kā jau es teicu gaismai nav jāizplatās bezgalīgi tālu. Pa piemēru var teikt tos pašus punktiņus mazajā aplīti. Viņi tur ir bezgalīgi daudz, taču viņus tur var sazīmēt tā, ka viss aplīša laikums nebūs aizņemts, bet tikuntā viņi būs bezgalīgi daudz un viņus var zīmēt vēl un vēl.
Es pieļauku, ka gaisma ar laiku var izbalēt, tapēc arī ne visa gaisma nonāk līdz mums... |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Bēg no sera Kedogena ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 18.10.05 Kur: cēsis ![]() |
Manas domas..... Visums izpleshas.. ar katru sekundi, tas izplesha un attaalinaas no mums,...... ir zinatniski pieraadiits ,ka citas galaktikas aattaalinaas no muusu saules sisteemas......... taaatad ja jau vinjas attalinaas , tad viss izpleshas.... Sanaak ka mees atrodamies visuma centraa.. [kaut gan shaubos] un visums izpleshas apkaart mums...
Nez kadelj man liekas ka visums ir kaa lode.. milziiga platiiba....teiksim tu brauc ar savu zvaigznu kugi visu laiku tisni pa galaktiku un peec miljoniem gaismas gadu juus atgriezhaties atpakalj tajaa vietaa kur savu celojumu saakaat.. tas ir liidziigi kaa Zeme.. mlziiga apalja lode.....! kas ir ap Zemi |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Tas bija Matiasam, kāpēc tad es viņu būtu citējis? (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)
A no tā tava aplīša bezgalīgi daudzie punkti dos dafiga gaismas, protams, ne jau visa nonāks līdz mums, taču, lai panāktu graujošu "apgaismību" nemaz nevajag bezgalīgi daudz gaismas, tā ka ar to droši pietiks jebkurā gadījumā. Un arī tā gaisma, ko sākotnēji kaut kādi objekti aizturēs, nekur nezudīs - ar laiku tie aizturētāji no absorbētās gaismas enerģijas paši uzkarsīs tā, ka sāks starot visu atpakaļ. Tas joks, kur bezgalība <> cita bezgalība darbojas tā, ka bezgalība ir tāds interesants jēdziens, bezgalība + bezgalība nav divas bezgalības, tā joprojām ir bezgalība - tai nav tāds noteikts izmērs. Lūk, tāpēc arī vienā aplī punktu var būt bezgalīgi daudz, bet otrā, kas šķiet lielāks, to arī ir bezgalīgi, kaut arī aplis lielāks. Sari, tā izplešanās notiek tā, ka attālums palielinās starp katriem diviem punktiem, tāpēc rodas efekts, ka mēs būtu centrā, taču no jebkuras citas vietas liktos tāpat. Vēlreiz iemetiet aci te un vēl kādus manus postus palasiet, tur es jau esmu šo to skaidrojis. Atkārtoties pārāk netaisos un man nāk miegs, un esmu nenormāli nokaitināts, ````. Šo rakstu rediģēja Shadowstalker: 07.12.2005 00:24 |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Gāž podus mikstūrās ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 22.08.05 Kur: Latvija, visbiežāk Rīga ![]() |
Precizējums par Visuma izplešanos - notiek telpas izplešanās starp galaktikām, kamēr pašas galaktikas atrodas nekustīgā miera stāvoklī.Vispār, ņemot talkā veco, labo Hablu, var izrēķināt visādas labas lietiņas (bet par Habla konstantes vērtību zinātnieki vēl joprojām nav īsti droši.) Tomēr tas,ko mēs zinām tagad par Visumu ir vismaz kaut kas, salīdzinot ar laiku pirms sarkanās nobīdes atklāšanas.
Īsāk sakot - Visumam ir robežas.Ir aprēķināts arī Visuma relatīvais "izmērs", bet Visuma pētīšana, manuprāt, ir apmēram kā mušas, kas iekritusi zaptsburkā, spriedelējumi - muša saka, ka visa pasaule ir zapte, bet mēs no malas redzam, ka zaptes burka ir tikai puslitra tilpumā. |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Kārto SLIM-us ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 13.04.05 Kur: peļu medībās :D ![]() |
Nu par visuma bezgalību vai galību vislabāk man šķiet ir izskaidrojis Stīvens Hokinss ... par to ka visums ir galīgs citā dimensijā - iedomājies kukaini uz lodes ... kukainis iet uz riņķi un domā, ka virsma ir bezgalīga, bet mēs redzam ka tā ir galīga ... lode ir bezgalīga virsma platumā un garumā, bet galīga augstumā ... un tāpat visums ir bezgalīgs garumā, platumā un augstumā, bet galīgs kādā citā, piemēram, 5 dimensijā ... un vēl šis citas dimensijas mums ir grūti iedomāties , tāpēc ka mēs esam pieraduši dzīvot trijās, pareizāk sakot četrās - garums platums, augstums un laika dimensija ....
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
Gāž podus mikstūrās ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 22.08.05 Kur: Latvija, visbiežāk Rīga ![]() |
Piekrītu berserkam - tās lietas mums ir grūti iedomāties,jo esam ierobežoti savās pāris niecīgajās dimensijās.
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
Bēg no sera Kedogena ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 18.10.05 Kur: cēsis ![]() |
Hmmm Tev drohvien buus taisniiba Shadowstakler......
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
Bēg no sera Kedogena ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 22.12.05 ![]() |
Visums nekur nebeidzas-tas ir visur un ir viss.
|
|
|
![]()
Raksts
|
|
Kārto teleportēšanās eksāmenu ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 06.04.04 Kur: all lall lā./ kaut kur, kur nebiju domājusi nonākt... ![]() |
Visums nekur nebeidzas-tas ir visur un ir viss. daaah, tapec jau vinju sauc par visumu! (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/laughing.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Lo-Fi versija | Pašlaik ir: 31.05.2025 17:50 |