![]() |
Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Angel of Mayhem ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 23.05.04 Kur: stoned GP eksperts 2007 ![]() |
Man radās jautājums, lasot Hobitu, man acīs iekrita vārdi - svinēja Jāņus(varbūt tas tā iztulkots), vai Tolkīna psaulē bija kādi svinamie svētki, ja bija, vai tie tika pielīdzināti mūsu pasaules svētkiem - piemēram, saulgrieži. Ja nemaldos, tad briti arī svin Jāņus, arī kā Saulgriežiet škiet, un Hobitā jau bija vairākas mūspasaules references, Tolkīns to arī stāstīja kā pasaku saviem bērniem, un domājams, ka arī Vidusszemē tiem bija vieta kā saulgriežiem. Tē jāapskatās būjtu Hobitu kalendārs (vai arī Elfu, es īsti neatceros. Kā tur īsti bija, hobiti vai elfi svinēja?). Šo rakstu rediģēja Nimue: 04.01.2006 10:46 |
|
|
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Cīnās ar Lankašīras laumiņām ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 02.10.05 Kur: Sudraba dvēselē vēju auž... ![]() |
Kaut kad starp 6. un 7. mēnesi (laikam) hobitu kalendārā bija tāda Mid-year's Day - kkāda Gada Vidus Diena (atvainojos par stulbo tulkojumu) (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/blink_a.gif) . Laikam taču tā pati vien būs, ne?
Šo rakstu rediģēja undomiel: 04.01.2006 10:38 |
|
|
![]()
Raksts
|
|
Cīnās ar Lankašīras laumiņām ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 15.03.05 Kur: Belerianda ![]() |
Svinēja Hobiti un viņiem bija kkāda tāda tā sistēma:
Šiem laikam bija divas brīvdienas - 1. Lithe un 2.Lithe. 1. Lithe bija 21. jūnijs pēc mūsu kalendāra un 2. Lithe bija 23. jūnijs. 22. jūnijs paliek Vasaras Vidus diena (laikam tad viņi svinēja tos Jāņus). Reizi 4 gados, kad ir viena liekā diena, viņi šo lieko dienu iebāza starp Vidus vasaras dienu (22. jūniju) un 2. Lithi (kas tad tika pārcelta uz 24. jūniju). Līdz ar to liekā diena bija 23. jūnijā, nevis kā mums 29. februārī - tas laikam varētu nozīmēt to, ka ik pēc 4 gadiem Jāņu svinības bija zīmīgākas tāpēc, ka notika gada liekajā dienā. Nemaz nebrīnītos, ja tās Vecā Tuka uguņošanas Jāņu dienas svinības būtu bijušas tieši Starplithē (Overlithe tjip, liekā diena). Kaut gan nevar noliegt, ka hobiti reti kad laida garām iespēju pasvinēt... (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/rolleyes_a.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Lo-Fi versija | Pašlaik ir: 03.05.2025 14:58 |