Kurbijkurne forums: Soli tuvāk fantāzijai

Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )

> Debates "Rūķi ir labāki". Noliedzošie., "Parunasim par Debatem"
Aziren
iesūtīt 27.04.2005 17:38
Raksts #1

Cīnās ar Lankašīras laumiņām

Grupa: Biedri
Pievienojās: 23.12.03
Kur: tepat vien es esmu...

Sveiki visapkart un visiem, kas ietilps shai debashu komnada.
Jeb tieshak sveiciens musus priekshniekam un kapteinim Farliner un protams musu parejiem biedriem Mateass, Zanete un man pasham Aziren....
ceru, ka nevienu nepiemirsu...

Nu ta tad mes varetu pamazam sakt kaut ko darit....
apspriest idejas...
kas ir par un kas pret...

lai nav ta, ka kadam vienam no mums kaut kas ir jadruka un jadara un citi vienkarshi ripinas gurki...[neuztveriet par apvainojumu]

Cik sapratu, tad vairakusm nolema runat par temu:
Vai hobitu civilizācija bija attīstīta zemāk par rūķu?

musu uzdevums ir pieradit, ka Hobbitu civilizacija nebija zemaka attistibas posma neka Ruku civilizacija....

gaidu ieteikumus un atsauksmes...

sevis pasha domas iepostoshu mazlte velak...mana galva shobrid varas ar citam domam....
rit iepostoshu...centishos....

ar cienu Aziren...

Šo rakstu rediģēja Aziren: 27.04.2005 17:41
Go to the top of the page

+Citēt rakstu
2 Lapas V   1 2 >  
Sākt jaunu pavedienu
Atbildes (1 - 19)
Farliner
iesūtīt 27.04.2005 17:45
Raksts #2

Gatavo atskaiti Zemvaldim

Pievienojās: 01.12.03

Manuprāt, mums ir trāpījusies vienkāršākā uzdevuma daļa - mūsu kolēģiem ir jāpierāda, ka Hobiti bija zemāk attīstīti, un tas ir krietni sarežģītāk, jo mums ir vairāki spēcīgi atbalsta punkti:
a)hobiti ir itin plaši aprakstīti, savukārt rūķiem ticis mazāk uzmanības
b)ir zināms, ka hobitu "eksportpreces" izmanto ārpus Hobbitonas robežām
c)hobitu kultūrai un sadzīvei ir raksturīgs krietni modernāks stils nekā rūķu civilizācijai (apģērbs un saimnieciba ir tīri labi aprakstīti gan vieniem gan otriem, un Hobiti ir vairāk bāzēti uz Anglijas 18 un 19 gadsimttu iedzīvotājiem, savukārt rūķiem ir vairāk raksturīgāki arhaiskāki tērpi un izturēšanās.)

+Citēt rakstu
Aziren
iesūtīt 27.04.2005 17:58
Raksts #3

es piekritu Tev Farliner!
Hobbiti pec sava raksturojuma ir pielidzinami vidusanglijas iedzivotajiem aptuveni ap to periodu, kas ir 18.gs vidus lidz 19.gs kadiem 70 gadiem...
pec saviem uzskatiem ir tuvu viktorianisma dzives stilam.
Salidzinajuma ar rukiem, kas dzivo sava veioda feodala sistema, te ir demokratijas iedigli. Shiras vecako izvel lietas noteikt spejigi iedzivotaji.
Loti speciga ir tirdznieciba, jo pienemsim Shiras tabaka ir pazistama visa Vidusszeme, nav veitas kur to neoazitu[nu ja vienigi Gondoras nosturos un Rohana, nerunasim par Haradu].
Hobbitu sociala dzive balstas uz zemkobibu, ta tad viniem pastav naturala sainieciba, bet ne isti. Piemeram garmata The Hobbit, tiek atzimest, ka Bilbo iknedelas iepirka galu no miesnieka...ta tad nav tiri naturala saiminieciba...
Bija sabiedribas dala, kas to piekopa, bet bija sabiedribas dala, kas lielako dalu partikas pirka vai iemainija.
Atshkiriba no rukie Hobbiti neodarbojas ar ierochu kalshanu un tamlidzigam lietam, bet ir zinams, ka tei nodrabojas ar lielako dalu amtu klastu, kas bija pieejami eiropa 19 gadu simta.

runajot par Hobbitu partiku. Ruki cik zinams balstijas uz bullu galu un galveno kart balstijas uz lopkopibu[kaut vai man ir radies tad priekshstats]. Tur preti Hobbiti sava partika lietoja gan darzenus un galu. Shaubos, ka ruki izmantoja lielu klastu garshvielu, bet par Hobbitiem esmu citas domas.
domaju, ka Hobbii bija daudz labak sociali attistiti un organizeti neka ruki....
Hobbiti sava butiba bija lielu soli sava attistiba talu prieksha visai vidus zemei...
domaju, ka ja Hobbitiem butu nepiecieshamiba vini spetu attistities gan ierochu zian daudz talak gan ari citas jomas...
nebrinitos, ka vini nonkatu lidz shaujam ierochiem...
Aizengarda jau biaj slanotais uguns[shaujam pulvers]...

vairak ko iepostoshu bik velak...

kadas butu citu domas...?

Šo rakstu rediģēja Aziren: 27.04.2005 18:02

+Citēt rakstu
Dinaer
iesūtīt 28.04.2005 22:18
Raksts #4

Veic pētījumu par katlu dibenu biezumiem

Pievienojās: 28.10.03
Kur: lielceļš

hobiti pavisam noteikti nebija mazaak atiistiiti par ruukiem.
protams vinji neitrgojaas ar brunjaam un citam veerstlietaam, bet bija atiistiitaa jau agstaak mineetaa zemkopiiga,ko gan ruuki dziivojot alaas nevareeja iisti izkop.
loti populaara bija shii pati tabkas tirdzinieciiba.

principaa uzskatu ka nav vairaak vai mazaak attiiestiitas civilizaacijas - ir vienkarshi savaadaak atiiestiitas civilizaacijas .

ok - veelaak turpinaashu.

+Citēt rakstu
eyedam
iesūtīt 03.05.2005 00:04
Raksts #5

Neuzbilstamais
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 23.07.03
Kur: Latvija, Rīga
Klusais okeāns 2010

Atvainojos, ka ielūkojos jūsu siltajā miteklītī, bet es te tā prātuļoju, vai kāds šeit ir pamanījis, ka debates jau ir sākušās?!

Jānis

+Citēt rakstu
Aziren
iesūtīt 03.05.2005 10:44
Raksts #6

ir pamanijushi...
es tik nevaru sanemties un uzrakstit kaut cik sakarigu tekstu lai atspekotu pirmas komandas apgalvojumus...

+Citēt rakstu
Aziren
iesūtīt 03.05.2005 11:23
Raksts #7

te bus mans meginajums uz sho brid kaut ko tradit 5 minutes:

Salidzinot Ruku un Hobbitu civilizacijas es nonaku pie speldziena, ka Hobbitu civilizacija ir augstaka attistibas posma neka Ruku civilizacijas!
Kapec? Tpec ka Ruku civilizacija pastav sava veida feodala iekarta. Rukus parvalda valdnieks. Rukiem pastav naturala saimnieciba. Ruki ko izrazo to ari aped. Neviena vieta iks the Hobbit un LOTR neesmu manijis, ka butu minets, ka rukiem pastav darba dalishana. Domaju ka jebkura feodala sistema ir ta, ka tie, kas audze lopus tie ari apgada parejo civilaziju ar partiku. Viss balstas uz stingru hierarhiju. Cik noprotu viniem pastav ari aristokratija, kaut ari ne tiik izteikti, ka cilveku vidu.
Hobbiti preteji rukiem ir aizgajushi citu attistibas celu. Hobbiti sava zina ari piekopj naturalo saimniecibu, bet ne visos tas aspektos. Dala sabiedribas ta ari dzivo, bet dala tomer neaudze partiku. Partika tiek iepirkta. Dala nodrbojas ar saviem amatiem. Pastav stingra profesiju dalishana. Pastav sava veida demokratija, kuras rezulatata turigajkie ievel Shiras vecako, kas ari parvalda visu apgabalu. Pastav stingra tirdznieciba ar apkartejo pasauli un savastarpa! Preteji rukiem nav attistita metalurgija.
Domaju, ka ruku civilazcijai ir mazakas iespejas uz attistibu neka Hobbitiem.

ludzu papildiniet mani
man vairs nav laika rakstit...

loti ludzu piedosahnu, ka nepildu savus pienakumus per sevau komandu...
bet ir salicies ta, ka ir maz laika shis nedelas sakuma...

+Citēt rakstu
Farliner
iesūtīt 03.05.2005 13:10
Raksts #8

Atvainojos par savu mazaktivitāti, laikam visiem ir problēmas ar laikiem.

Pievienoju savu daļu:

Papildinot iepriekš minētos argumentus, jāatzīmē ka uz Hobitu civilizācijas attīstības pakāpi netieši norāda arī tas, ka viņiem ir pietiekami daudz brīva laika, lai nodotos dažādām izklaidēm, kā piemēram, golfa spēlei, kuru tie ir izgudrojuši.
Citāts: (The Hobbit: Chapter I: An Unexpected Party)"If you have ever seen a dragon in a pinch, you will realize that this was only poetical exaggeration applied to any hobbit, even to Old Took's great-granduncle Bullroarer, who was so huge (for a hobbit) that he could ride a horse. He charged the ranks of the goblins of Mount Gram in the Battle of the Green Fields, and knocked their king Golfirnbul's head clean off with a wooden club. It sailed a hundred yards through the air and went down a rabbit hole, and in this way the battle was won and the game of Golf invented at the same moment."

Vienlaicīgi, šis pats citāts apstiprina, ka arū Hobiti vajadzības gadījumā ir gatavi karot, tikai pārsvarā gadījumu to nedara, jo kari vieņiem nepatīk.

+Citēt rakstu
Aziren
iesūtīt 03.05.2005 14:40
Raksts #9

Farliner vai Tu nevaretu isuit atbildi uz otras komandas postu?
ceru, ka nav jau parvelu

+Citēt rakstu
Farliner
iesūtīt 03.05.2005 15:16
Raksts #10

Pievienoju atbildi.

+Citēt rakstu
Aziren
iesūtīt 03.05.2005 18:04
Raksts #11

paldies Tev

tagad gaidisim tiesnesha verdiktu

+Citēt rakstu
Farliner
iesūtīt 04.05.2005 19:00
Raksts #12

Nu ko, izskatās ka mūsu oponenti neko nav iepostojuši paredzētajā laikā. Manuprāt, nākamajā ziņā mums vajadzētu pievērsties tam, lai apgāztu viņu pierādījumus par rūķu civilizācijas pārākumu, un, konkrēti, tam, ka viņi apgalvo ka rūķu aktīvā militārā darbība ir pierādījums augstai civilizācijas attīstības pakāpei.
Pirmkārt, būtu jānorāda ka arī hobiti ir piedalījyušies karadarbībā, ja tas ir nepieciešams (lokšāvēju vienība kas sūtīta palīgos karalim un goblinu iebrukumu atsišana.), taču pec savas dabas būdami miermīlīgi labprātāk neuzsāk konfliktus.
Otrkārt, jāatzīmā ka mūsu pašu pasaules vēsture liecina, ka civilizācijas militārais spēks nav obligāti saistīts ar augstu attīstību, piemērs - barbaru uzbrukums Romai, kas neapšaubāmi bija augstāk attīstīta civilizācija, taču krita, un mongoļu - tatāru ordas uzbrukums eiropas valstīm, daudzas no kurām cieta smagas sakāves un nonāca uz laiku mongoļu pakļautībā neskatoties uz seno kulltūru.

Otrkārt, jānoŗāda ka dzīšanās p[ec dārgumiem nenozīmē augstu civilizācijas attīstības pakāpiu, bet citi materiālās kultūras pieminekļi gan.

+Citēt rakstu
Farliner
iesūtīt 04.05.2005 20:04
Raksts #13

Oponenti ir ar novēlošanos, bet iesūtījuši atbildi, kurā ir vairākas kļūdas, konkrēt- mūsu agrāko apgalvojumu atspēkojumos:

1) par apģērbu: ir citāts: "Sam gripped him by the jacket, and dragged him from under the root; and then with difficulty hauled him on to the bank. Almost at once he woke, and coughed and spluttered." Lotr, Felowship of the Ring, Chapter 6, The old forest

Žakete parādās tikai 19 gs sākumā (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)

2) Par to, ka Frodo un Bilbo ir bijuši bagāti pateicoties rūķiem - muļķības, citāts:
" This hobbit was a very well-to-do hobbit, and his name was Baggins. The Bagginses had lived in the neighbourhood of The Hill for time out of mind, and people considered them very respectable, not only because most of them were rich, but also because they never had any adventures or did anything unexpected: you could tell what a Baggins would say on any question without the bother of asking him." JRRT: "The Hobbit" Chapter I: An Unexpected Party

+Citēt rakstu
Aziren
iesūtīt 05.05.2005 11:33
Raksts #14

es varu teikt to, ka Hobbitu arhitektura gaja citu attistibas posmu, jo Hobbitiem nebija vajadzibas pec shada veida buvem...
par Bilbo un Frodo bagatibu....Bilbo gimene jau pirms tam bija viena no turigakajam gimenem apkaime.....ruku bagatibas bija tikai pa pildus lieli ienakumi, bonus, kas lava dzivot vel greznak...

par vinu drebem, es neesmu parskatijis garmatas, bet man liekas, ka tur ir apraksti par to, ka gerbas hobiti....tur bija minet, ka vini nesa pusgaras bikses, un vestes, kas izshutas krasainiem rakstiem...
par ierochiem...Hobbitime nebija vajadzibas iet shadu attistibas posmu...
vini dzivoja miremiligu dzivi....viniem tas nebija vajadzigs
domauju, ka vajadzibas gadijuma Hobbiti varetu attistit ierochu razoshanu, jo kaleja amats viniem nebija svesh...

+Citēt rakstu
Farliner
iesūtīt 05.05.2005 13:18
Raksts #15

Tā, Aziren, izskatās ka tu esi nākamais postotājs (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)

Izmanto manis atrastos citātus, pievieno ideju par to, ka hobiti necēla tādas ēkas kā rūķi, jo viņiem tas nebija nepieciešams - viņi ir zemkopji nevis kalnrači, taču viņu ēkas bija ērtas un rūpīgi nostrādātas:

"It had a perfectly round door like a porthole, painted green, with a shiny yellow brass knob in the exact middle. The door opened on to a tube-shaped hall like a tunnel: a very comfortable tunnel without smoke, with panelled walls, and floors tiled and carpeted, provided with polished chairs, and lots and lots of pegs for hats and coats - the hobbit was fond of visitors. The tunnel wound on and on, going fairly but not quite straight into the side of the hill - The Hill, as all the people for many miles round called it - and many little round doors opened out of it, first on one side and then on another. No going upstairs for the hobbit: bedrooms, bathrooms, cellars, pantries (lots of these), wardrobes (he had whole rooms devoted to clothes), kitchens, dining-rooms, all were on the same floor, and indeed on the same passage. The best rooms were all on the left-hand side (going in), for these were the only ones to have windows, deep-set round windows looking over his garden and meadows beyond, sloping down to the river." JRRT: "The Hobbit" Chapter I: An Unexpected Party

Tad pieliec atspēkojumus viņu apgalvojumiem par rūķu karamākslu (sk. manus iepriekšējos postus) un būs labi.

+Citēt rakstu
Aziren
iesūtīt 05.05.2005 13:26
Raksts #16

man ir viens skarbs vards ko teikt...
es neredzu Zanetes un Mateassa darbibu debates...
Zanetei ir tikai viens post un no Mateasa vispar nav ne smakas....

+Citēt rakstu
Farliner
iesūtīt 05.05.2005 13:35
Raksts #17

Neko nepadarīt (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/sad.gif)

Galvenais, lai Žanete nākamo postu iesūta pēc tevis - ar tekstu jau kaut kā tiksim galā.
BTW - par apģērbu sk. manu agrāko citātu par žaketi.

+Citēt rakstu
Farliner
iesūtīt 05.05.2005 16:56
Raksts #18

Aziren, mums atlikušas 3 stundas laika...

+Citēt rakstu
Aziren
iesūtīt 05.05.2005 17:32
Raksts #19

esiet sveicinati godajamie debashu tiesneshi un pretinieku komandas biedri, ka ari tie cilveki, kas vero shis debates.

Te bus ari musu komandas atbilde uz pretinieku komandas iesutito rakstu.
Shoreiz mes neizteiksim nekadas turpinoshas idejas, ka to darija pretinieku komanda, bet tgan vienkarshi atspekosim vinu teikto ar saviem argumentiem.

Parrunajot pretinieku komandas iesutito rakstu mes nonacam pie shada sledziena:

1. Pretinieku komnada uzsver to, ka Ruku civilizacijas parakums ir taja, ka viniem ir militarais parspeks ierochu razoshana. Ruki ir piedalijushie dadzos karos un pieradijushi sevi, ka specigu karotaju tautu. Pretstatot tam mes varam teikt, ka Hobbiti sava laika, kad norisinajas karsh pret Sauronu[kura Tam tika nocirsts pirksts ar visu gredzenu], Hobbiti sutija savas locinieku vienibas paliga Karalim. Pieejamajos gramatu materialos tiek atzimets, ka Hobbiti vajadzibas gadijuma speja atraidit orku uzbrukumu savam teritorijam, ko vini ari prasmigi realizeja, kad tam radas vajadziba. Ir jamin ari fakts no musu pashu pasaules vestures, ka piemeram Romas Imperija tika sagrauta no zemak attisttu barabaru puses. Lidzigu piemeru mes varam rast ari no mongiliem, kas biaj augsti militari attistiti, be zemaki sava civilizacijas attistiba, neka tie kurus vini iekaroja vai iznicinaja. Ta ka mes uzskatam, ka par civilizacijas attistibu nevar spriest pec tas karotspejam un ierochu razoshanas spejam. Hobbiti sava butiba bija miermiligi zemkopji, kas dzivoja citadaku dzives veidu, sava butiba daudz ienesigaku un izdevigaku. Ar mazakiem personu zaudejumiem.

2.
Atspekojos pretinieku komandas apgalvojumam, ka Ruku arhitektura norada uz to augsto civilizaciju mes nonacam pie shada sprieduma. Mes uzskatam, ka Hobbitiem nebija vajadzibas pec shada veida buvem. Hobbiti bija zemkopju un lopkoju civilizacija. Viniem nebija vajadzibas pec megalitiskam zalem un milzigam shahtam. Vini nebija kalnrachi, ka Ruki. Vinu majokli bij loti praktiski un erti Hobbitu dzives veidam. Viņu majoklu buvniecibas veidz un stilss bija smalki izstaradats un izkopts lidz sikumam, lai majas iedzivotajs jsutos majas erti un konfortabli. Vini ari ruopejas par apkartnes vizualo skatumu preteji ruku kantainibai un aukstumam.
Sheit bus citats:
"It had a perfectly round door like a porthole, painted green, with a shiny yellow brass knob in the exact middle. The door opened on to a tube-shaped hall like a tunnel: a very comfortable tunnel without smoke, with panelled walls, and floors tiled and carpeted, provided with polished chairs, and lots and lots of pegs for hats and coats - the hobbit was fond of visitors. The tunnel wound on and on, going fairly but not quite straight into the side of the hill - The Hill, as all the people for many miles round called it - and many little round doors opened out of it, first on one side and then on another. No going upstairs for the hobbit: bedrooms, bathrooms, cellars, pantries (lots of these), wardrobes (he had whole rooms devoted to clothes), kitchens, dining-rooms, all were on the same floor, and indeed on the same passage. The best rooms were all on the left-hand side (going in), for these were the only ones to have windows, deep-set round windows looking over his garden and meadows beyond, sloping down to the river."
/ JRRT: "The Hobbit" Chapter I: An Unexpected Party/

Mes uskatam, ka Hobbitiem nebija nepiecieshamibas pec tada veida buvem, kadas veidoja ruki. Uzskatam, ka vajadzibas gadijuma Hobbiti uzsaktu attiecigu darbibu velamo merku sasniegshanai. Domajam, ka Hobbiti izvelejas citu attistibas celu neka ruki, jo shish viniem likas tikamak un izdevigaks.

-------------------
Ka nakamais, kam mes veletos kerties klat butu pretinieku komandas atbilde meginajumu atspekot musu izteiktas idejas.
Mes uskatam, ka pretinieku komandas atpspekoshanas meginajums ir kludains un aplams, jo:
1.
Par Hobbitu apgerbu:
citatts: "Sam gripped him by the jacket, and dragged him from under the root; and then with difficulty hauled him on to the bank. Almost at once he woke, and coughed and spluttered."
/ Lotr, Felowship of the Ring, Chapter 6, The old forest/
varu piebilst to, ka musu pasaule zzaketes paradas tikai 19.gs.

2.
Par Bilbo un Frodo bagatibu. M es uzskatam par aplamu otras komandas noliegumu musu izvirzitajai domai un uzskatam, ka Bilbo bagatiba nak tikai no rukiem! Bilbo gimene jau pirms visas The Hobbit darbibas bija viena no turigakajam gimenem apkaime. Par to vioen liecina tas, ka Bilbo iepikr partiku no citiem un pats nestradaj un ari tas, ka pie vina kalpoja Sema tevs.
sheit bus citats, kas to apstipirna:
" This hobbit was a very well-to-do hobbit, and his name was Baggins. The Bagginses had lived in the neighbourhood of The Hill for time out of mind, and people considered them very respectable, not only because most of them were rich, but also because they never had any adventures or did anything unexpected: you could tell what a Baggins would say on any question without the bother of asking him."
/JRRT: "The Hobbit" Chapter I: An Unexpected Party/

tas uz sho bridi butu viss no musu komandas puses...

veiksmi pretinieku komandai....

------------------
citatu avoti:
JRRT: "The Hobbit" Chapter I: An Unexpected Party
JRRT: "The Hobbit" Chapter I: An Unexpected Party
Lotr, Felowship of the Ring, Chapter 6, The old forest

Šo rakstu rediģēja Aziren: 05.05.2005 17:34

+Citēt rakstu
Aziren
iesūtīt 05.05.2005 17:33
Raksts #20

paskaties sho

+Citēt rakstu

2 Lapas V   1 2 >
Closed TopicSākt jaunu pavedienu
2 lietotāji/s lasa šo pavedienu (2 viesi un 0 anonīmie lietotāji)
0 biedri:

RSS Lo-Fi versija Pašlaik ir: 01.06.2025 00:12