Kurbijkurne forums: Soli tuvāk fantāzijai

Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )

> Ziņu iesūtīšana

Jaunu pavedienu veidošana šajā forumā ir atspējota.

Ja vēlies iesūtīt jaunumus, dari to Dienas Pareģa pamatforumā.

> Sestās grāmatas teorijas: Jauktasiņu princis
ils
iesūtīt 23.11.2004 18:19
Raksts #1

Krāmē plauktos Izgaistošās izgaišanas grāmatas
Grupas ikona

Grupa: Dienas Pareģis
Pievienojās: 29.07.03
Kur: Rīga
Dienas Pareģis 2009

No krievu valodas tulkojusi Afēriste (agrāk zināma kā Kurpiite). Redaktors: ils.

Pavisam nesen Roulinga paziņojusi sestās Harija Potera grāmatas nosaukumu, bet visi jau nododas spriedelēšanai un minēšanai: kas tad ir šis noslēpumainais Jauktasiņu princis un kādu lomu viņš spēlēs turpmāk? Zinu, jūs noteikti jau esat dzirdējuši daudzas teorijas, tāpēc izteikšos īsi. Atspēkojot dažas no tām, es nolēmu apgaismot jūs par Jauktasiņu princi, uzrakstot šo rakstu. Sākumā izpētīsim, kas vispār var būt Jauktasiņu princis.

1) Karaliskās ģimenes loceklis

Šeit, protams, domājama vārda "princis" tiešā nozīme, kas nozīmētu, ka Jauktasiņu princis ir kāda dižciltīga persona. Toties man pat sapņos tas nerādās. Grāmatas notikumi notiek laikos, kad karaliskā vara vairs nav spēkā [tas ir, burvju pasaulē ir republika, vismaz Roulinga to tā pasniedz – ila piezīme]. Tā ka varētu būt domāta tikai Anglijas karaliskā ģimene. Ievērojot Dž. K. R. britu nacionalitāti, tas varētu būt iespējams. Tikai es šaubos, vai Harijs visos šajos 5 gados neko tamlīdzīgu nebūtu dzirdējis, būdams burvju pasaulē. Turklāt būdams tuvu Baltusam Dumidoram, kurš, kā redzam, par visu ir labi informēts. Man liekas, ka šī teorija nekam neder, un, ja arī viss izrādīsies burtisks, nekādā veidā neatbildīs Roulingas rakstīšanas stilam, kura ir pazīstama ar savu oriģinalitāti.

2) Mantinieks.

Kā jau daudziem no jums zināms, Jauktasiņu princis bija sākotnējais nosaukums grāmatai Harijs Poters un Noslēpumu kambaris. Tādā gadījumā tas var attiekties uz Tomu Melsudoru, "Slīdeņa mantinieku". Re, kur mūsu Jauktasiņu princis! Saprotot vārdu "princis" kā "mantinieks", to var pielīdzināt karaliskajai ģimenei: pašam Slīdenim piemita pietiekami liela vara, un tikai viņa izcelsme varēja kalpot kā atslēga aizslēgtajām Noslēpuma kambara durvīm. (Šo visu rakstot, nojaušu, ka Noslēpumu kambara sižets nemainījās; tomēr nav pārliecības, ka visi zināmie otrās grāmatas notikumi ir rakstīti ar nosaukumu Jauktasiņu princis. Vai tad tas ir loģiski?) [Roulinga vēlāk pati teica, ka princim ar Kambari tomēr nav saistības – atkal ils.]

Labi, šī ideja man vairāk iet pie sirds. Tā ir daudz plašāka, nekā parasta domāšana, ko saprot ar vārdu "princis". Mēs varam satikt jaunajā grāmatā Grifidora mantinieku. Tātad šis mantinieks arī būs Jauktasiņu princis, kaut vai tīrasinis. Bet atkal šis jauktasinis var izrādīties vienkārši "ar jauktām asinīm". Bet kāda loģika, ja būs četri Jauktasiņu prinči? [Četru torņu mantinieki.]

3) Vārdu spēle.

Iespējams, Jauktasiņu princis ir kāds, kurš vadīs un apvienos burvju pasauli uz kāda konflikta sliekšņa. Tieši viņš tiks apbalvots, pagodināts ar Jauktasiņu prinča titulu. Kā arī viņu cienīs un klanīsies viņa priekšā. Kas ir maz iespējams, pēc manām domām – jo, turot Dumidoru un Poteru rezervē, nebūtu jābūt tādai vajadzībai jaunā personāžā. Un tomēr, neizslēgsim arī šādu pavērsienu.

Nu tā. Es pastāstīju, kāds varētu būt Jauktasiņu princis, tagad pievērsīsimies tam, kas viņš varētu būt. No Roulingas mājaslapas mums zināms, ka tas nebūs nedz Harijs, nedz Voldemorts.

Lai izslēgtu pārējos, es sadalīšu šo rubriku vēl sīkāk.

1) Jauktasinis

Te viss skaidrs. Princis nevar būt tīrasinis. Kaut mums nav zināms par kādu asiņu tīrību iet runa, tomēr tas izslēdz daudzus.

- Vīzliju ģiemene: tīrasiņu
- Malfoju ģimene: tīrasiņu
- Lēniņu ģimene: tīrasiņu
- Džastins Flinčs-Flečlijs: dzimis vientiešiem
- Brāļi Krīviji: dzimuši vientiešiem (starp citu – arī Hermione. – t.p.) [zobārstu princese – ils, hi-hi]

Šāds saraksts var veidoties pietiekami garš, un es esmu pārliecināts, ka kāds jau noteikti ir šādi ķēpājies. Tajā vienkārši tiek iekļauti visi tīrasiņi un vientiešu radītie. Man atlika pielikt šim sarakstam vēl divus.

- Dumidors: Es viņu uzskatu par tīrasini. Tas pieder viņa tēlam. Kas izskan pārliecinošāk: tīrasiņu burvja vārdi par to, ka visu izcelsmju cilvēki ir vienādi vai tie paši vārdi no Jauktasiņu burvja lūpām? Tas piedod Dumidora vārdiem cēlumu. Tieši tāpat, kad Rons saka Noslēpumu kambarī, ka "tavas asinis nespēlē īpašu lomu".

- Dūdijs : JA (gigantisks "ja") viņš ir burvis, tad vientiešu radītais. Kā es to izsecināju? (..) Harija māte, Lilija, ir vientiešiem dzimusi ragana, tātad arī Petūnija ir dzimusi vientiešiem, kas nozīmē, ka viņa ir jauktasine, ja viņa arī ir ragana. Kas nozīmē, ka arī Dūdijs ir dzimis vientiešiem jeb "draņķasinis". Bet man vienalga nešķiet, ka Dūdijs vai Petūnija varētu būt burvis vai ragana.

Un tā, tas atstāj daudzus cilvēkus sarakstā, tā kā pāriesim pie nākamās rubrikas daļas.

2) Princis

Te arī var būt divas nozīmes, tāpēc es jau atkal izmantoju vairākus nodalījumus/punktus. Kas ir elementāri – pirmkārt, "princis" ir vīriešu dzimtas pārstāvis, kas, pats par sevi saprotams, izslēdz visas sieviešu dzimtes pārstāves grāmatās.

a) Princis (ne karalis)

Doma par šo teoriju mani apgaismoja tikai šodien. Tā vēsta par to, ka Jauktasiņu prinča tēvam ir jābūt dzīvam, citādāk princis kļūtu par Jauktasiņu karali. Katrā ziņā tas jau izslēdz Hagridu, kuram nav tēva. Vispār es būtu izslēdzis Hagridu jebkurā gadījumā, jo nespēju iedomāties viņu ar prinča titulu – prinčiem parasti ir tēvi, vai arī tie ir jauni. Hagridam taču jau ir ap 66 gadiem (viņš bija trešajā kursā, kad pirmo reizi tika atvērts Noslēpumu Kambaris, un, kā mums zināms, tas notika pirms 50 gadiem), tā ka viņš neatbilst nevienai kategorijai. Tāpat tas izslēdz Dīnu (tēva neesamība pēc Dž. K. R. grāmatām; kaut arī iespējams patēvs, bet tikai tēvs, pēc kura viņš būtu jauktasinis, spēlētu lomu) kā arī Tomu Melsudoru (tēva neesamība padarītu viņu par karali, bet ja viņu kaut kādā mistiskā veidā uzskata par Voldemorta tēvu – tam nebūtu nekādas jēgas). Viss šis ir taisnība, pieļaujot, ka nodaļa ir burtiska, nevis ir vienkārša vārdu spēle, kā es domāju sākumā). [Ja princis nav vecākais dēls, tad viņš var palikt princis arī pēc tēva nāves – ils.]

b) Princis (jauns)

Tātad lai skaitītos par princi, nepieciešams būt jaunam puikam, un es domāju, ka Šīmuss un Dīns abi ir sasnieguši vecumu, kad kādam no viņiem varētu piederēt karaļa tituls. Tas tāpat izmet Strupu un Vilksonu, kā arī Tomu Melsudoru 16 gados – viņš arī var skaitīties tikai karalis. Godriks Grifidors ir miris, bet, ja arī nebūtu, Godrikam būtu ap 1000 gadiem.

Un tā kā arī Marks Evanss ir izlēgts, būdams viens liels NEKAS (mani padara jautru šis fakts) – mūsu saraksts ir pietuvojies... nullei.

Es uzskatu, ka Jauktasiņu princis izrādīsies pavisam jauns personāžs.
Go to the top of the page

+Citēt rakstu

Sākt jaunu pavedienu
Atbildes (1 - 11)
Antons Ego
iesūtīt 23.11.2004 20:17
Raksts #2

Kārto teleportēšanās eksāmenu

Grupa: Biedri
Pievienojās: 30.06.04
Labākais GP atdzejotājs 2007

tad nu gan... tik garš teksc un tik muļķīgs spriedums... nu jaa... bet tāpatr viskaut kas interesants jau tur bija atrodms, bet par jauno varoni nepiekrītu. vairāk vai mazāk, domāju, ka tas tomērt nebūs TĀDS princis, bet gan kaut kāds apstraktais- revolucionārs, vienotājs...

+Citēt rakstu
eyedam
iesūtīt 26.11.2004 02:09
Raksts #3

Neuzbilstamais
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 23.07.03
Kur: Latvija, Rīga
Klusais okeāns 2010

Uzreiz visu komentēt ir grūti, tāpēc pateikšu divas lietas, kas man uzreiz nāca prātā, šo lasot.

Pirmkārt, es domāju, ka visa tā spriedelēšana par Tomu Melsudoru ir muļķīga. Viņš diez vai būs te kaut kā iesaistīts. Pats viņš noteikti nebūs jauktasiņu princis, jo, kā jau Roulinga teica, tas nebūs Voldemorts. Bet Toms tomēr ir tas pats Voldemorts, lai arī, no dažiem viedokļiem (tai skaitā Dobija) raugoties, viņi ir atšķirīgi.

Turklāt Toms savu lomu jau nospēlēja Noslēpumu kambarī. Nedomāju, ka Roulingai izdoma ir tiktāl izsīkusi, ka viņai atkal un atkal jāatgriež tēls no miroņiem, lai turpinātu stāstu.

Un sakarā ar otrās grāmatas nosaukumu. Roulinga stāstīja, ka sākotnēji viens no variantiem tiešām esot bijis "Jauktasiņu princis". Tomēr rakstīšanas gaitā grāmatā palicis arvien mazāk un mazāk no šī prinča, ka galu galā nekas no viņa tur vairs nebija, līdz ar to minētais nosaukums nederēja, bet to viņa pietaupīja 6. grāmatai. Katrā ziņā Roulinga apgalvo, ka sestās grāmatas notikumi nebūšot atzarojums no 2. grāmatas; vienkārši ir lietas, kuras viņa tomēr nolēmusi tik ātri neatklāt.

Otrkārt, lai arī raksta autore pieļauj nelielu iespēju, ka Dūdijs varētu būt burvis, tās ir simtprocentīgas muļķības. Šo ideju, kā arī vispār to, ka ar Dūdiju varētu saistīties kas īpašs, līdz šim neatklāts, Potera autore vienā no savām intervijām nesen (šķiet, Edinburgas grāmatu festivālā) noliedza.

Tāpat arī Petūnija nav niekkalbe (ļoti vāja burve, tātad burve vispār), lai gan, kā Roulinga teica, par viņu tomēr tikšot atklāts kaut kas vēl.

Jānis

+Citēt rakstu
aivvv/troll drea...
iesūtīt 26.11.2004 08:04
Raksts #4

Pokemonu pavēlnieks

Pievienojās: 24.07.03
Kur: prefektu vannasistaba nodarbojoties ar...
Zilonītis Dambo 2012

es arii godiigi sakot nesprotu kaadeell ssitas netika iepostosts hp sadallaas bet uzrdaas kaa jaunums pusi no apgalvojumiem var apgaast jebkurss un tikai kaadi 15% taa vareetu buut jo roulinga tiessaam ir teikusi ka ite nebuus ne harijs ne voldemorts bet to jau visi zin...

pats drausmiigaakais protams bija par to princi..... kas tad ir princis ccaarlzs a???

+Citēt rakstu
pelmeniC
iesūtīt 26.11.2004 08:48
Raksts #5

Cīnās ar Lankašīras laumiņām

Pievienojās: 17.10.04
Kur: mana pasaule..vienalga, cik skaista, vai neglīta tā, tā ir mana vienīgā..

Mjāā, tāds dižs secinājums galā iznācis (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)
Ko var ņemties? Iznāks grāmata un tad arī redzēs, kurš ir Jauktasiņu princis, ar visām šīm teorijām mēs tikai bezjēdzīgi kuļam tukšus salmus. Roulinga tak ir spējīga uz tāāādiem sižeta pavērsieniem, nav mūsu spēkos paredzēt viņas nākamo gājienu.
Mans subjektīvais viedoklis.

+Citēt rakstu
Mēnestiņš
iesūtīt 05.01.2005 17:39
Raksts #6

Bēg no sera Kedogena
**

Pievienojās: 17.03.04
Kur: ceļā

nu ja, viss raksts man kopumā patika, un secinājums bija kronis visam... (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/whistling.gif) (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/wink.gif)

tie sākotnējie spriedelējumi bija tādi neko neizsakoši,bet par skaidrojumu, ka prinča tēvam vajadzētu būt dzīvam, es esmu pateicīga, nebiju iedomājusies... vispār raksts bija labs, man patīk, jo liek pašam padomāt! (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/cool.gif)

+Citēt rakstu
M.O.R.E.
iesūtīt 07.01.2005 14:58
Raksts #7

Izrāda pirmās maģijas pazīmes
*

Pievienojās: 11.11.04

Kaapeec Vilksons un Strups tiek izsleegti? Es gan nedomaaju, ka vinji tie ir, bet tomeer - vai tad ir kaadas zinjas par to vai vinju vecaaki ir dziivi utt.?
(Varbuut kaadaa graamataa ir, bet es neko taadu neatceros)

+Citēt rakstu
Darka
iesūtīt 07.01.2005 19:28
Raksts #8

Atver vēstuli ar SĒRG-u rezultātiem

Pievienojās: 28.12.04
Kur: Apburošo prinču izpārdošanā.

Interesanti!

Protams mēs nekādi nevaram izdomāt, ko tik talantīga raksniece varētu iekļaut savā jaunajā grāmatā. Lai gan nenoliegšu, ka pati arī pa to domāju! Bet savu versiju es labāk neizpaudīšu, jo pēc šiem rakstiem, tā ir galīgi garām....

+Citēt rakstu
Diabolic
iesūtīt 11.01.2005 03:10
Raksts #9

Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā

Pievienojās: 16.02.04
Kur: Domājiet paši

Versijas ir dažādas, bet man nezkapēc visu laiku uznāk domas, ka tur varētu būt iesaistīts Nevils vai piņemsim Siriuss... vienalga vai tas ir bezjēdzīgi un nereāli... bet ar Roulingu jau nekad neko nevar skaidri zināt

+Citēt rakstu
Forte
iesūtīt 11.01.2005 12:11
Raksts #10

Cūkkārpas ekspresī iepazīstas ar jauniem draugiem
**

Pievienojās: 22.12.04
Kur: 21XX gadā maveriku mednieku HQ

nu, es domāju tas ''princis'' ir tikai tāda daļa lai to kautkā iegaumētu, nu, teiksim, ja viņš sevi nosauktu par vienkārši ''jaukteni'', tad viņu ignorētu, bet ja viņš piekabina sev kautkādu iegaumējamu vārdiņu lai kautkā iegaumētu, bet kapēc tieši ''princis''? nu, saprotiet, daži ļaunie (nu, es pieņemu ka viņš būs kautkāds savāds manijaks kurš gribēs pārgriest Harijam rīkli) ir sasodīti uzpūtīgi, tapēc sev gribēja dot kādu sasodīti labu socjālo statusu, kapēc ne karalis? karaļi dažreiz liekās veci (pārāk veci), bet tā ir tikai mana versija...

+Citēt rakstu
Sol Invictus
iesūtīt 15.01.2005 05:17
Raksts #11

Prāto, kā lietderīgāk ieguldīt rūķīšu zeltu

Pievienojās: 21.07.04
Kur: Tallina
Niks 2006

Man nez kāpēc pirms kāda laiciņa ienāca prātā smieklīga ideja, ka jauktasiņu princis varētu būt pats HP (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif) lai gan no otras puses - ja viņš visu grāmatu kaut kāda iemesla dēļ meklē princi X tas beigās tomēr var izrādīties viņš pats

Bet nopietni runājot - ja Roulinga par jauktasiņu princi taisījās rakstīt otrajā grāmatā tad atbilde jāmeklē tur, jo iespējams ka viņa taisījās rakstīt tikai divas grāmatas.
Turklāt tēva neesamība ne vienmēr norāda uz to, ka tēvs ir miris un troni, ja ir runa par tādu var mantot arī no mātes

+Citēt rakstu
elronda
iesūtīt 21.01.2005 14:06
Raksts #12

Cep speķi Dūdijam
*

Pievienojās: 12.01.04

es gan neuzdrošinos izteikt savus , iespeejams, mulkjiigos spriedumus, tachu...manupraat, voldemortam vareetu buut deels.galu galaa vinjam ir paari 40 gadiem, un kas zina , ko vinjsh jauniibaa sastraadaajis....uzklausiishu visus iebildumus .......

+Citēt rakstu

Closed TopicSākt jaunu pavedienu
2 lietotāji/s lasa šo pavedienu (2 viesi un 0 anonīmie lietotāji)
0 biedri:

RSS Lo-Fi versija Pašlaik ir: 02.05.2025 05:07