Kurbijkurne forums: Soli tuvāk fantāzijai

Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )

 
Atbildēt pavedienāSākt jaunu pavedienu
> Vampīri vēsturē
Hēbe
iesūtīt 22.04.2007 13:38
Raksts #1


Studē augstākās pārvērtības
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 26.10.06
Kur: nektāra eiforijā



Tā,tā...par vampīriem šeit aptaujas bijušas vairākas,bet tās vairāk skārušas tēmu-vampīrisms slikts/labs. Šoreiz par vampīru vēsturi vispārīgi. Mēs no Holivudas brīnumiem vai grāmatām esam uzzinājuši visvisādus "faktus" par vampīriem -tie prot pārvērsties par kādu dzīvnieku (visbiežāk sikspārni), ciest nevar krustus,baznīcas un dīvainā kārtā arī veselīgos ķiplokus,tiem nav atspulga un daži pat ar savu skatienu hipnotizē un ,protams, lieki teikt, ka tiem ir paradums gulēt zārkā un iedzert kādu siltu cilvēciņu. Kā un kur šie mīti ir radušies? Vai lielākā daļa ir Holivudas fantāzijas augļi vai arī senatnē cilvēki veidoja mietiņus ar kuriem uzšķērst dēmonus. Šeit es jau atradu dažas atbildes uz saviem jautājumiem,bet es labrāt sagaidītu,ka jūs varētu ieteikt vēl ko interesantu (ieteikt literatūru) vai dalīties informācijā. Lūdzu izglītojiet zinātkāru cilvēku (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
berserks
iesūtīt 22.04.2007 14:34
Raksts #2


Kārto SLIM-us
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 13.04.05
Kur: peļu medībās :D




Vlads Drakula
un te ar ...
... un te ...
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nimue
iesūtīt 22.04.2007 14:36
Raksts #3


Istari māceklis
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 29.12.03
GP eksperts 2006



Jautājumi dikti plaši un savus pagājušā gada vampīrlekciju uzmetumus tagad uz aci man neizdodas izrakt.

Kas tieši interesēja?


Mītu konkrēta izcelsme nav zināma, tāpat kā par vārda 'vampīrs' izcelsmi ir varianti, bet neviens no tiem par īsti pierādītu netiek uzskatīts.
Populārākais uzskats jau pavirši pārstāstīts tajā tevis pieminētajā lapā, tai esošajās neprecizitātēs šobrīd neiedziļinoties - par to, ka mīti principā nāk no dienvid-austrumeiropas, un rietumeiropā plašāk izplatījās 18. gadsimtā, īsu renesansi piedzīvojot 19. gadsimta beigās. Bet tā, vairāk vai mazāk attiecināmi mīti ir atrodami praktiski jebkur.

Vienalga, vai skatīsies senos grieķus, hinduisma pavadošās teikas, vai ķersi eksotiku austrumāzijas tautu teikās.


Kā nesen mani laipni painformēja, vampīri ir pat latviešu pasakās.
http://www.ailab.lv/pasakas/gr04/0402005.htm
http://www.ailab.lv/pasakas/gr04/0402006.htm
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Hēbe
iesūtīt 22.04.2007 14:59
Raksts #4


Studē augstākās pārvērtības
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 26.10.06
Kur: nektāra eiforijā



Njarr...atceros,ka man vēl stāstija par lekciju par vampīriem LFFB un toreiz nebiju (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/mad.gif) . Man tieši vairāk interesēja kātru mītu izskatīt atsevišķi un noskaidrot kurš mīts pieskaitāms Holivudas nopelniem un kurš vēsturei. Piemēram,man vēl nav skaidrs kāpēc vampīriem nav atspulgs? Paldies par info. Interesantas pasakas,var secināt,ka mīts par krustiem jau senatnē cēlies (liekas,visus dēmonus varēja padzīt ar ticību dieviem),ak jā, un vēl zīmīgie pusnkakts laiki,kad mošķi pasaigājas. Interesanti,ka ,piemēram,šajās pasakās var atdzīvināt cilvēku dodot viņam iemalkot asinis,bet "Intervijā ar vampīru" tas bija rituāls kā cilvēku padarīt par vampīru.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
berserks
iesūtīt 22.04.2007 15:19
Raksts #5


Kārto SLIM-us
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 13.04.05
Kur: peļu medībās :D



Nu cik es atradu, vampīrus nevar redzēt spogulī, jo viņiem nav dvēseles ...

CITĀTS
There are many myths about vampires - the whole garlic thing, crucifixes and holy water, and of course the whole matter of reflections.

According to many tales a vampire will cast no reflection when in front of a mirror; in addition, a vampire's image can not be caught on film. So what then of digital cameras?

Before we tackle that question, we should first know why the myth exists in the first place. Mirrors were thought to show a person's soul. As a vampire has no soul (unless he is Angel) we must logically conclude that there will be no reflection. The same hold true for film and photographs - they too were thought to be creating an image of the soul. (Interestingly enough, some people were even afraid to have a picture taken of them, for fear of having their soul stolen!)

Based on these assumptions we must then conclude that a vampire would not show up in a picture taken by a digital camera for any mechanical device that reproduces and image of a being is actually only capturing their essence or soul.

But wait! The story of the nosferatu extends further back than the history of film - so why then was photography adapted to the tale?
Early cameras relied heavily on mirrors to capture the subject, and then burn it into the film. (Pardon my basic knowledge - if I am wrong please feel free to let me know!) Therefore it would be impossible to photograph a vampire because his lack of reflection would assure that nothing got put onto the film.

But now back to the original question - Could one photograph a vampire with a digital camera? To my knowledge no mirrors are used within them (though I have no to play with or dissect - donations are accepted!) and thus the concern over reflections is moot.

What does this all mean? I don't know. It was just a random thought that occured to me recently.

Iekš te

Un vēl mazliet par grāfu Drakulu ...

Šo rakstu rediģēja berserks: 22.04.2007 15:34
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Roviela
iesūtīt 22.04.2007 15:41
Raksts #6


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Es neesmu īpaši iedziļinākusies vampīru tematikā, bet atšķirot "Mitoloģijas enciklopēdiju", uzzināju, lūk, ko.
"vampīrs (Упырь), slāvu mitoloģijā mironis, kas naktī ceļas no kapa un sūc savu radinieku asinis. No slāviem priekšstatus par vampīriem aizguvušas R-Eiropas tautas. Par vampīru pēc nāves kļūst cilvēks, kas dzimis no nešķīstā gara vai ir tā sabojāts. Bērnu-vampīru var pazīt pēc divkārtīgām zobu rindām. Par vampīru var kļūt arī mironis, pār kura zārku pārlēcis melns kaķis (vai velns), pašnāvnieks, nedabiskā nāvē mirušais, īpaši burvis. Pēc nāves vampīra upuris pats kļūst par vampīru; teikas stāsta par veselām vampīru sādžām. Vampīru var padarīt nekaitīgu, iespraužot viņa sirdī alkšņa mietu. Izārstēties no vapīra kodieniem var, apēdot zemi no viņa kapa."

Vēl intersanti, ka ir ziņas, ka slāvi upurējuši vampīriem vēl pirms sākuši pielūgt Perunu.

Pats īsākais formulējums - "Vampīrs - Eiropas tautu folklorā miruša cilvēka gars, kurš spēj dzīvot, izsūcot dzīvu cilvēku asinis."
Tas, kā viņi tieši to dara, kā no viņiem tikt vaļā, u.c. ir atkarīgs no tā, kā to uztvēra un "apstrādāja" dažādās vietās. Vienai tautai tā, citai savādāk, tāpat īpašības ir piedēvētas visdažādākās. Ja savāc vienkopus visus dažādu tautu ticējumus par vampīriem, tad tie var sanākt visai pretrunīgi. Plus vēl viss tas, ko apzināti izdomājuši rakstnieki savu romānu uzlabošanas nolūkos.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nimue
iesūtīt 22.04.2007 15:53
Raksts #7


Istari māceklis
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 29.12.03
GP eksperts 2006



Nu nokavējusi tu esi divreiz, vienreiz februārī, vienreiz maijā.

Holivuda neko daudz jaunu neizdomā, vairāk ekspluatē esošos daiļdarbus. Savukārt daiļdarbi par vampīriem bieži vien ne tik daudz rakņājas mītos, kā izmanto vampīru kā tēlu, piemeto ērtākās idejas, lai aiznestu skatītājam plānoto ideju.
Tas, ko uzsver par asins iedošanu, lai padarītu par vampīru -literatūrā tas ir populārs, sākot jau ar Drakulu (kas nekādi nav pirmais vampīr romāns, bet pirmais ekranizētais un sasodīti populārais gan.) Asins iedošana ir saistīta ar izpratni par asinsaitēm, asinsbrālību. Variants ar 'tikai sakošanu' savukārt -alūzija ar infekciju - arī, mītos būs krietni retāk, kā daiļliteratūrā.

Mīts par spoguli arī nav tīrs vampīrmitoloģijas produkts.
Pasakas par to, ka velnu, reizēm mironi atpazīst tāpēc, ka viņam dienasgaismā nav ēnas taču zini? Šis, visticamāk, stiepjas tieši no turienes. Ēnas un atspulga saistīšana ar dvēseles esamību un tā tālāk un tā joprojām.


To mītu ir šausmīgi daudz. Sākot no, manuprāt visjaukākā stāsta par ķirbjiem-vampīriem, beidzot ar populārajiem krustiem utt utjp. Vari pameklēt analīzes par Stokera Drakulu - tur vismaz kādam pusducim mītu gana nopietni zinātnieki ķērušies klāt un galus meklējuši. Katrā ziņā, gan krusti, gan atspulga trūkums bija Drakulas mītu starpā. Tāpat arī mietiņš, nepieciešamība pēc dzimtās zemes, problēmas ar saules gaismu (Drakulam gan tā nebija nāvējoša, tikai traucējoša. Vampīri, kas saules gaismā sadeg, cik nu man iznācis interesēties, tiešām izskatās pēc tīri 20. gadsimta mitoloģijas ražojuma. Saullēkts un gaiļa dziesma mošķiem neveselīgi, protams, bijuši vienmēr - bet tas netraucēja arī pusdienlaikam nereti būt kārtīgam spoku laikam), nespēja šķērsot ūdeni, kāre pēc asinīm, spēja hipnotižēt/pavedināt, nepatika pret ošiem un ķiplokiem... iespējams vēl kaut kas, kas uzreiz prātā nenāk.

Savus konspektus es atradu, bet publicējami tie īsti nav, bet nu tur rindiņa ar atsaucēm uz pētījumu tekstiem, kurus, ja papūlas, var atrast arī dažās virtuālajās bibliotēkās.
Ja interesē, varu aizsūtīt privāti, publiski šeit tomēr nelikšu.

CITĀTS(Roviela @ 22.04.2007 16:41) [snapback]1134455[/snapback]

Es neesmu īpaši iedziļinākusies vampīru tematikā, bet atšķirot "Mitoloģijas enciklopēdiju", uzzināju, lūk, ko.
"vampīrs (Упырь), slāvu mitoloģijā mironis, kas naktī ceļas no kapa un sūc savu radinieku asinis. No slāviem priekšstatus par vampīriem aizguvušas R-Eiropas tautas. Par vampīru pēc nāves kļūst cilvēks, kas dzimis no nešķīstā gara vai ir tā sabojāts. Bērnu-vampīru var pazīt pēc divkārtīgām zobu rindām. Par vampīru var kļūt arī mironis, pār kura zārku pārlēcis melns kaķis (vai velns), pašnāvnieks, nedabiskā nāvē mirušais, īpaši burvis. Pēc nāves vampīra upuris pats kļūst par vampīru; teikas stāsta par veselām vampīru sādžām. Vampīru var padarīt nekaitīgu, iespraužot viņa sirdī alkšņa mietu. Izārstēties no vapīra kodieniem var, apēdot zemi no viņa kapa."

s.



A par šito drīzāk tad jāmēģina Li'angiai palūgt, viņai pārskats par vismaz austrumeiropas vampīr un tiem līdzīgo būtņu mītiem ar īsajām definīcijām bija ļoti plašs. Šis enciklopēdijas citāts, kā jau enciklopēdijas citāti mēdz būt, ir ļoti virspusējs un nez vai derēs tuvāku zināšanu ieguvei. Tā saite, ko Hebe sākumā bija norādījusi jau saturēja vairāk informācijas.

Šo rakstu rediģēja Nimue: 22.04.2007 15:50
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Līg
iesūtīt 22.04.2007 17:36
Raksts #8


Mācās koptelpas paroles
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 21.04.07



Vai, vispār ļoti interesanta diskusija (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)
Man liekas, ka tādu īsto patiesību par vampīriem tā arī neuzzināsi, jo vienā vietā raksta vienu, citā kaut ko pavisam citu. Lai nu kā ir cilvēkus tas vienmēr ir interesējis.
Anne Rice ir dažādas grāmatas par vampīriem un citām mistiskām lietām vai parādībām. Man datorā ir dažas no tām. Ja kāds vēlas, tad varu atsūtīt. Ļoti interesanta lasāmviela!
(IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Lia'angia
iesūtīt 23.04.2007 08:56
Raksts #9


Uzlauž lāstus Gringotu bankā
******

Grupa: Biedri
Pievienojās: 14.11.03
Kur: Rīga, Olaine
Labākā krievu valodas tulkojuma autore



Nu jāpaskatās mājās, datorā man tās lekcijas konspekts ir saglabāts. Tiesa, uz 5 lapām.
Kas man šķita interesanti - slāvu mitologijā vampīri galvenokārt bija sieviešu dzimuma. Un daļai nosaukuma saknē bija vai nu "nav", vai "mar" - navj, mavka, un mara, kikimora, un ta tālāk. redzama saikne ar dievību Maru(vārdi, protams, katrai tautai atšķiras), kas bija kopīga visām indoeiropiešu tautām, saistīta ar zemi, auglību, iznīcību.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
maichestera
iesūtīt 23.04.2007 23:09
Raksts #10


Kārto SLIM-us
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 19.10.06
Kur: Ar fotoaparātu mežā.



Par vampīriem zinu tikai to ko Brems Stokers ir savācis.
Un vēl - no medicīnas viedokļa vampīrisms ir likantropijas paveids.
Tā ir smaga psihiska novirze kuras iespaidā cilvēks iedomājas ka ir kāds dzīvnieks vai neradījums.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nimue
iesūtīt 24.04.2007 07:13
Raksts #11


Istari māceklis
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 29.12.03
GP eksperts 2006



CITĀTS(Lia'angia @ 23.04.2007 09:56) [snapback]1134637[/snapback]

Nu jāpaskatās mājās, datorā man tās lekcijas konspekts ir saglabāts. Tiesa, uz 5 lapām.
Kas man šķita interesanti - slāvu mitologijā vampīri galvenokārt bija sieviešu dzimuma. Un daļai nosaukuma saknē bija vai nu "nav", vai "mar" - navj, mavka, un mara, kikimora, un ta tālāk. redzama saikne ar dievību Maru(vārdi, protams, katrai tautai atšķiras), kas bija kopīga visām indoeiropiešu tautām, saistīta ar zemi, auglību, iznīcību.

Sliktās "mātes" varbūt? Ir tak mums latviešu mitoloģijā arī starp tām Māšu dievībām tādas nemaz ne tik viennozīmīgi labās.

Šo rakstu rediģēja Nimue: 24.04.2007 07:13
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Hēbe
iesūtīt 24.04.2007 07:17
Raksts #12


Studē augstākās pārvērtības
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 26.10.06
Kur: nektāra eiforijā



CITĀTS(maichestera @ 24.04.2007 00:09) [snapback]1134975[/snapback]
Par vampīriem zinu tikai to ko Brems Stokers ir savācis.
Un vēl - no medicīnas viedokļa vampīrisms ir likantropijas paveids.
Tā ir smaga psihiska novirze kuras iespaidā cilvēks iedomājas ka ir kāds dzīvnieks vai neradījums.
Ir dzirdēts par šādām ievirzēm,bet zinu,ka pastāv uzskats,ka Grafs Drakula (kurš ir arī eksistējis) bijis slims ar kaiti,kas padara ādu bālu un ir problēmas ar asinīm (es vairs īsti neatceros,bet kaut kas viņu bija pamudinājis,domāt,ka savas asins problēmas viņš izveseļos ar citu cilvēku asiņu dzeršanu). Šis mīts ir vai nav patiess spriediet paši,bet jebkurā gadiumā Drakula bija nežēlīgs cilvēks un pret zemniekiem izturējās cietsirdīgi.
CITĀTS
Nu nokavējusi tu esi divreiz, vienreiz februārī, vienreiz maijā
Ha,priecājies. Es tagad labošos un iešu uz visām pēc kārtas (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/tongue.gif) . Labi,kad būs vairāk laika,tad patraucēšu jūs ar savu vēstulīti,kur pieprasīšu vairāk info (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/grin.gif)
CITĀTS
Anne Rice ir dažādas grāmatas par vampīriem un citām mistiskām lietām vai parādībām. Man datorā ir dažas no tām. Ja kāds vēlas, tad varu atsūtīt. Ļoti interesanta lasāmviela!
Emmm...nu Līg,ja tev nebūtu grūti,tad atsūti (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/rolleyes_a.gif) (pajautā PZ manu e-mailu). Viii...paldies cilvēki (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/wink.gif) Jūs esat malači!
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Kaķe
iesūtīt 24.04.2007 11:46
Raksts #13


Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 18.02.06



Nu vispār jūs mani ieinteresējāt. Ar lielu aizrautību lasīju visus tekstus angļu valodā.
Tiešām zināju par vampīriem tikai to, ko rādīja un stāstīja filmās.
Zināju tikai nedaudz vairāk, taču tagad vismaz zinu, kas un kā ir cēlies.
Lieliski raksti. ^^
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
maksligais_intel...
iesūtīt 24.04.2007 15:07
Raksts #14


Prāto, kā lietderīgāk ieguldīt rūķīšu zeltu
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 12.07.04
Kur: Riga



Ābet ir ļoti daudz citu veida vampīri netikai stereoptipi melnos mēteļos ar uzasinātiem zobiņiem un asins pilitēm pie lūpām....ir energētiskie un vēl visādi citi . Piemēram par to var palasīt un kā arī no tiem pasargāties.
- šeit
- šeit
- šeit
- šeit

labi pietiks doma ir viena un tā pati (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/grin.gif)

bet nu kā par sikspārnišiem,kuri lidinās pa naktim izvelas upuri un pārveršas par cilvēku, lai izsuktu no tā asinis .... °pameklēju vārdnīca...skaidrojums jau tāds pats, kā parsvarā visiem

Vampīri ir dažādu tautu folklorā sastopamas fantastiskas būtnes - lielākoties atdzīvojušies miruši cilvēki, kas barojas cilvēku vai dzīvnieku asinīm. Vampīriem bieži piedēvētas arī dažādas brīnumainas īpašības, piemēram, pārdabisks fiziskais spēks un ātrums, spēja pārvērsties par dzīvniekiem, ietekmēt laikapstākļus u.tml. Dažu tautu kultūrās vampīri attēloti arī kā dēmoni vai dzīvnieki (sikspārņi, suņi, zirnekļi u.c.). Vampīra tēls ir bieži izplatīts ne tikai folklorā, bet arī kino un literatūrā.


ĀĀ un atradu rakstu par to, kas pierāda ka vampīri NEEKSISTĒ!

Amerikāņu pētnieks ar matemātikas palīdzību pierādījis, ka vampīri neeksistē.

--------------------------------------------------------------------------------
Centrālās Floridas universitātes fizikas profesors Kostass Eftimiou atspēko pseidozinātniskās idejas, piemēram, par zombiju un vampīru eksistēšanu.
Cilvēki tic šādām lietām un šādu ticīgo skaits ir satraucoši liels, intervijā LiveScience sacīja Eftimiou.

Kā vēsta leģenda, vampīri pārtiek no cilvēka asinīm, bet sakostais cilvēks pats pārvēršas par vampīru un sāk dzert citu cilvēku asinis.

Profesora atmaskošanas teorija ir šāda: pēc viņa aprēķiniem, 1600. gada 1. janvārī Zemi apdzīvoja 536 870 911 cilvēku. Ja šajā dienā parādītos pirmais vampīrs un sakostu pa vienam cilvēkam mēnesī, tad 1600. gada 1. februārī būtu jau divi vampīri. Vēl pēc mēneša viņu skaits būtu pieaudzis līdz 4, un tā tālāk. Jau pēc 2,5 gadiem visi cilvēki pārvērstos par vampīriem un viņiem nebūtu no kā pārtikt.

Ja ņem vērā mirstību, tad cilvēki izzustu vēl ātrāk. Nelīdzētu pat ļoti augsts dzimstības līmenis.

"Perspektīvā cilvēki nespētu izdzīvot, pat ja iedzīvotāju skaits katru mēnesi dubultotos," sacīja profesors.







Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu

Atbildēt pavedienāSākt jaunu pavedienu
2 lietotāji/s lasa šo pavedienu (2 viesi un 0 anonīmie lietotāji)
0 biedri:

 



RSS Lo-Fi versija Pašlaik ir: 15.06.2024 00:57