![]() |
Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )
![]() |
![]() ![]()
Raksts
|
|
Izvēlas zizli pie Olivanda ![]() Grupa: Bijušie Pievienojās: 29.10.05 Kur: candy shop ![]() |
Ko jus iztelojaties dzirdat so vardu HAIKAS? Vai ari jus zinat kas tas ir? Un kada ir starpiba starp haikam un fabulam?
|
|
|
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Gāž podus mikstūrās ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 16.03.06 Kur: somewhere beyond your happiness and sadness. ![]() |
Nu, to es gan gribu redzēt kādas haikas jūs esat sarakstījuši, bet var jau būt, ka jums iznāca vis labi un pareizi un haikas ir ok., varbūt...
Kas ir haikas? Haikas ir pasaulē koncentrētākā dzejas forma, ar noteiktām zilbēm, noteiktā veidā ir jānodod diezgan noteikta informācija, cik es atceros, man liekas, ka katrā haikā bija jābūt kādam sakaram ar kādu gadalaiku, bet varbūt es te kaut ko putroju... Lai uzrakstītu haiku vajag vispirms izdomāt ko rakstīt, nu tā kā ideju, tad ar šo ideju ir kādu laiku jādzīvo un jāatrod viņai īstie vārdi, un tikai tad haiku var mēģināt uzraktīt, tāpat haiku arī ir jālasa, kad tā ir izlasīta, nav jāšķir nākamā lapaspuse, bet ir ar to haiku kādu laiku jādzīvo, katrā haijā ir milzums informācijas, kuru vienkārši izlasot nemaz nevar atkost. Redziet, mēs(lasīt rietumnieki) esam vairāk pieraduši pie aforismiem vai miniatūrām, kaut kā no tā stila un mēs viņas arī vieglāk uztveram, japāņi paslēpto domu daudz vieglāk un labāk uztver caur haikām, tā nu tas vienkārši ir un viss. Vēl es gribēju piebilst, ka haikas nevar izlasīt, haikas var tikai un vienīgi izdzīvot, jo ja tā nav jūs vienkārši esat izniekojuši kādas dažas minūtes no savas dzīves... Ja lidotu caur krītošu sniegu Tauriņi... Manuprāt zilbes būtu jāskaita japāniski rakstot, jo pārtulkojot taču mainās arī vārdu garums nezinu vai jūs mākat dzīvot caur haikām, ja mākat tad apsveicu Šo rakstu rediģēja kikjo: 08.05.2006 18:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Lo-Fi versija | Pašlaik ir: 08.06.2025 15:31 |