![]() |
Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Valara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 22.08.03 Kur: kaut kur te Dzejnieks 2008 ![]() |
tātad - iepostojiet te citu autoru dzejoļus - AUTORS OBLIGĀTS.
Aleksandrs Čaks Atzīšanās Miglā asaro logs. Ko tur liegties, nav vērts: Tikai tevi es mīlējis esmu. Kādā dīvainā sulā savas lūpas tu mērc, Ka tās kvēl ar tik sarkanu dvesmu? Tur, kur bulvāri kūp, tevi satiku reiz Un vairs nezinu miera ne mirkli. Uz tā stūra, kur lūdz naudu ubags sev greizs, Mani samīs drīz ilgas kā zirgi. Vai tā diena vai nakts, ielās klīstu viens pats, Rauju lapas no kokiem un ceru, Ka uz kādas no tām būs tavs skūpsts vai tavs mats, Bet -- tās tukšas es notekās beru. Tad es veros tāpat visos logos, varbūt Tavas acis tur redzēšu spīdam, Bet man cerību putni tikai smadzenēs zūd, Jūtu mirkļus tik mūžībā krītam. Kur tu esi, mans draugs?... Vai tai blāzmā, kas kūst Man no vientuļā mākoņa sejā?... Jeb no tevis man tik kā šīs ilgas, kas lūst Manā asā un satrauktā dzejā? Miglā asaro logs. Ko tur liegties, nav vērts: Tikai tevi es mīlējis esmu. Laikam asinīs manās savas lūpas tu mērc, Ka tās deg ar tik sarkanu dvesmu?... Šo rakstu rediģēja Alchemy: 02.07.2006 02:44 |
|
|
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Gāž podus mikstūrās ![]() ![]() ![]() Grupa: Bijušie Pievienojās: 16.03.05 Kur: ormaņu iela ![]() |
Māra Zālīte
POĒMA PAR SKATUVI Veltīta Latvijas Nacionālajam teātrim 1 Skaties, skatītāj: Skatuve tumša, tukša un klusa. Tumša? Tukša? Un klusa? Kas tur šaudās par šņorbēniņiem? Sikspārņi? Nopūtas? Smiekli? Kas tur skrubinās kulišu kaktos? Peles? Kaislības neremdināmas? Kas tur staigā zem skatuves grīdas? Kaķis vai nāve? Kam ir ausis, tas dzird. Kam ir acis, tas redz. Katru nakti te proklamē Latvijas valsti. Skat, skat skatuve valzivs atvērta mute ar priekškaru žaunām, kas atvāžas ieelpā, aizvāžas izelpā... Katrs top norīts, pirms apjaust vēl spēji ķermeni milzīgo, miklo un dzīvo. Katrs top izspļauts, kas pabijis vēdera gotiskās velvēs, attapdams sevi aiznestu tālu nemiera ūdeņos, mūžības jūrā. Neizpeld malā neviens. Un kādreiz, bet tas gadās reti, kāds noķer šo milzīgo zivi un uzšķērž. Tad brīnās kāds lērums tur gredzenu, aproču, sprādžu, saktu un matadatu, pogu un ķēžu no viltota zelta! Tad iekārto muzejus. Grāmatas saraksta par gredzeniem, aprocēm, sprādzēm, saktām un matadatām, pogām un ķēdēm no viltota zelta. Bet priekškara žaunas aizvien atvāžas ieelpā, aizvāžas izelpā. Skaties skatuve - galds, klāts katru vakaru noteiktā laikā bada cietējiem visiem tikpat, cik diētu kalpiem, ko nomoka pārmērīgs svars. Acu cienastam kauts te katru vakaru vērsis! Pa laikam tiek aizmirsts šai smeldzīgā kņadā, ka jāziedo Dievam, pirms pašiem pie mielasta ķerties. Dievs tad nu pats ņem savu tiesu. (Arī ķeizars to grib, bet priekšroka tomēr ir Dievam) kādu zvaigzni viņš ņem sev par ziedu tieši no skatuves sprauzdams pie Debesu tumšzilās frakas. Skaties skatuve galds, allaž klāts mūžīgām dzīrēm. Dzīvi te svin! Ko gan citu? Kalpi, ģērbušies karaļu drānās, karaļi, ģērbušies ubagu skrandās, iznēsā uzkodas, piepilda kausus ar vīnu. Neba no pudelēm liets tas, bet gan no dvēseļu mūžīgi rūgstošiem traukiem. Jo vairāk top izliets no tiem, jo straujāk tie pildās no jauna. Un katru nakti te proklamē Latvijas valsti. Skaties skatuve rija un krāsns ar atvērtām durvīm. Es aktieris rijkuris esmu. Es baroju kvēlošo muti ar savas dvēseles degvielu lēto, ko iegūstu, urbdams pats sevi. Pilni te kakti ar veļiem čukst, čalo un čab. Atkārto lomas. Kulises pilnas kā tramvajs. Kam ir ausis, tas dzird Kam ir acis, tas redz. Te nevar paspert ne soli. Andrejs Upīts un Rainis. Dace Akmentiņ. Mirdza Šmithene. Jānis Brigaders, Skulme un Kuga. Biruta Skujeniece. Aleksis Mierlauks un Annuss, Liberts, Suta un Akuraters. Lilija Ērika. Marija Leiko. Ludmila Špīlberga. Jūlija Skaidrīte. Ģērmanis, AmtmanisBriedītis, Jūlijs Pētersons, Aspazija, Anna Brigader. Anta Klints. Katru nakti te proklamē Latvijas valsti. Osis. Lidija Freimane. Gunārs Cilinskis. Zigfrīds Kalniņš. Pēteris Pētersons... Skatuve rijas krāsns negause mute. Visi tie rijkuri bija kā es. Tur viņi stāv. Te viņi ir. Un zālē, katrā krēslā sēž daudzi. Bet viegli ir veļi, un var pat nemanīt to, ka šajā pat mirklī es baroju viņus, kurinot riju ar degvielu lēto, kas esmu es pats aktieris. 2 Skat, skatītāj, skatuve lete. Pulēta desmitiem gadu ar elkoņiem vingriem un nošļūkta sāpošām kājām. Spīdīga tā kā pakausis pliks. Skat, skatuve lete. Es kupcis, uzmetu preci ar vēzienu plašu lūk zvērādas, pērles un zelts! Kaut zinu es krāpnieks. Un pērles no stikla, mudž zvērādā kodes un zelts ir no eglīšu bumbuļiem gūts. Bet krāpju es priecīgs! Un tu arī priecīgs par to, ka es krāpjos tik priecīgs! Skat, skatuve lete un bārs, kur publika pasūta dzērienus - apskurbt un aizmirsties gribot. Vai tad man žēl! Skurbsti un aizmirsties! Kad izrāde beidzas no garderobes ārā peld mēteļi, kažoki, jakas, gaisā peld cepures, šalles un cimdi. Dīvains tāds virsdrēbju gājiens, jo cilvēks ir aizmirsis sevi pie letes un nevēlas atgriezties mājās kopā ar mēteli, kažoku, jaku, kopā ar cepuri, šalli un cimdiem. Vēlāk pie aktieru izejas pēdējā brīdī es pagūstu panākt pats savu mēteli, šalli un cimdus. Skat, skatuve veikala lete. Dzīves tūristiem pārdod te suvenīrus. Jūtu kopijas dabiskā lielumā. Naids. Mīla. Un nāve. Asaras. Smiekli. Un sāpes. Kailas dvēseles. Liktens. Viss dabiskā lielumā. Ak, mānīties aktiera daba. Viss te ir īsts! Naids. Mīla. Un nāve. Asaras. Smaidi un sāpes. Kailas dvēseles. Liktens. Jums būtu par smagu, ja katrreiz jūs zinātu to. Tālab es saku: dzīves tūristiem! Suvenīri! Jūtu kopijas! Dabiskā lielumā! Kopijas! Kopijas! Bet kad aplausi nerimst zinu esmu pieķerts es melos. Bet kad aplausi nerimst, jūs zināt viss īsts. 3 Skat, skatītāj, skatuve upe. Sperdams te kāju, es zinu tā nav vairs tā pati, kas vakar, un rīt tā vairs nebūs, kas šodien. Šai ziņā mēs līdzīgi esam. Skat, skatītāj, upe ar pārceltuvi. Pārcelt jūs pāri? Ak, nē. Kas piedien Haronam, nepiedien man. Pārbaudiet biļetes! Vienmēr ir kāda, kas neder vairs atpakaļceļam. Esmu vien airētājs, galeru vergs robežas šķirtnē starp tagad un toreiz, starp esmu un būšu, starp dzīvi un sapni, starp sevi, kas krastos stāv abos. Es airēju, nekāpdams malā nevienā, jo tad, kad es kāpšu, tad kļūšu par vēl vienu zvaigzni pie Debesu tumšzilās frakas. Skat, skatītāj, skatuve auss. Vaļā auss milzīgā gliemežnīca. Grīda kā saspriegta bungādiņa. Membrāna vibrē. Auss, ziņkārā, tramīgā auss vienmēr ir vērsta uz zāli. Kā māte zīdaiņa elpā tā bažīgi klausās, un dzird itin visu nopūtas, elsas, konfekšu papīru nekautros čukstus, mobilo tālruņu signālus (šķiet, ka tie pienāk no Marsa), sirdis, kas sitas pret krūšukurvi, piepeši kļuvušas pārlieku lielas... Taču visvairāk, skat, skatuve auss ieklausās klusumā. Pārpilnās zāles dziļajā klusumā. Tad es pieķeros laimīgs šai ausij kā auskars, un arī klausos pārpilnas zāles dziļajā klusumā. Vienlaikus jūtot, kā klusi top ieslēgts kāds noklausīšanās aparāts. Zinu tas pieder Dievam. Nu jau es klausos kopā ar Viņu pārpilnas zāles dziļajā klusumā. Pārpilnas zāles dziļajā klusumā. Tajā viss pateikts un savienots tiek. Pagātne. Nākotne. Bēdas. UN PRIEKS! 1998 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Lo-Fi versija | Pašlaik ir: 10.05.2025 05:16 |