![]() |
Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )
![]() |
![]() ![]()
Raksts
|
|
Kārto SLIM-us ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 16.03.04 Kur: šūpuļtīklā zem bumbieres... ![]() |
Es gribeju uzzināt kas tā par grāmatu. Vai kāds man varētu pateikt? Es jau esmu jautājusi, taču skaidrībā netiku. Ir kādam labam ciuvēciņam laiks sīki aprakstīt to lietu (grāmata, ja?). Un veikalā viņu var nopirkt? Es arī gribētu to izlasīt. Inčīga laikam... pēc visa, kas te ir ticis pieminēts. (Es pareizi nosaukumu uzrakstīju?)
|
|
|
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Izvēlas zizli pie Olivanda ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 09.06.04 Kur: Rīga ![]() |
CITĀTS(Nulukkizdin @ 30.05.2004 14:34) Nu jā... Silmarillion nav viegli lasīt, tomēr tā ir super interesanta. Valoda arī nav pārāk sarežģīta (Angļu), tā ka nav jau tik traki kā daži iedomājas. (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif) Runājot par citiem Tolkīna darbiem - FiKi (tu esi tas pats FiKi no lotr plazas?) jau pieminēja HoMe - tā ir bišķi grūtāka par Sil, bet nu var iztikt... līdzīgi ir ar UT (Unfinished Tales)... Jebkurā gadījumā - gribu visiem ieteikt lasīt Tolkīna darbus angliski! Es negribu nevienu apvainot, bet latviskās versijas (jā, jā - versijas, nevis tulkojumi) ir vienkārši klajš apvainojums Tolkīnam... Man sāpīgi skatīties uz tādiem brīnumiem kā Tuntaks, Daliena un Gimlins... vienkārši ārprāc... Tolkīns ir diezgan konkrēti norādījis, ka tulkojot LotR, visi personvārdi, vietvārdi kas ir 'hobitu' valodā (viss, kas angļu variantā ir angliskām saknēm) ir jātulko... Varētu nepiekrist konkrēto vārdu izvēlei - tur būtu jābūt vienkāršam latvietim saprotamiem vārdiem, nevis filologu skapjos izraktiem retiem variantiem - bet jālatvisko visi tie vārdi bija, kautvai lai nodrošinātu to 'fīlinga' maiņu, pārejot no 'savējām' vietām uz kautko svešu nezināmu.... (Filmas, manuprāt, to dikti labi parāda... Salīdziniet līdzīgu dabas skatu noskaņas 1. filmas sākumā ar pārējām filmām). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Lo-Fi versija | Pašlaik ir: 02.05.2025 22:08 |