![]() |
Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Gāž podus mikstūrās ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 27.01.04 ![]() |
Tikai nupat iedomājos, ka salīdzinot ar HP untmldz grāmatām, GP faktiski gandrīz nemaz nav maģijas. Lielie burvji Gendalfs un Sarumans vairāk nodarbojas ar filozofiju, elfi ar dziedniecību, nu varbūt ( Galadriela) ar pareģošanu ūdensbļodā un telepātiju, bet nekas tāds supermaģisks nevienam no tēliem nepiemīt. Pārkaltais zobens tāds pats zobens vien paliek. Shadowfax ir izcils sugas īpatnis, bet nav maģisks. Kur tad noslēpusies maģija iekš GP?
|
|
|
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Studē augstākās pārvērtības ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Izraidītie Pievienojās: 29.05.04 Kur: Rīga ![]() |
Pats Tolkīns ir noliedzis, ka maģijai būtu īpaša nozīme viņa darbos, un man nav pamata nepiekrist pašam autoram. Kādā no savām vēstulēm viņš raksta - "...i used the word 'wizard' to mean something utterly distinct from Sorcerer or Magician..." (--The Letters of J.R.R.Tolkien--) - tas nozīmē, ka Tolkīns ar vārdu "burvis" saprata ko pavisam citu...
Dažiem varētu likties, ka dažās vietās sava veida maģija tomēr ir sastopama... te var minēt Galadrielas spoguli; palantirus; Gredzena spēju padarīt neredzamu; Morijas durvis, kas atverās pēc komandas; savā ziņā arī Aragorna dziedniecības spējas un Elronda pareģošanas... tomēr te nu man jāsaka tāda lita - GP ir sarakstījuši Hobiti (pēc Tolkīna domām) un Hobiti, būdami viss nemaģiskākie radījumi - "...Hobbits have never in fact studied magic of any kind..." (--FotR, prologue--), var saprast nepareizi dažas lietas, kas, piemēram, elfiem vai cilvēkiem varētu šķist parastas.... - nu piemēram Aragorna ārstēšanas spējas nebijas nekas neparasts priekš viņa pazinējiem, un arī Galadrielas spogulis nebija nekas īpašs priekš Galadrielas - Galadriela pat nespēj saprast kāpēc spogulis šķiet Hobitiem maģisks... Arī it kā maģiskās spējas, kas piemīt, piemēram, Gendalfam vai Sarumanam nav nekas vairāk kā dievu dāvana - augstāku spēku devums, kas ir kaut kas stipri atšķirīgs no maģijas... ...jebkurā gadījumā, domas šajā jautājumā var dalīties, jo arī dažādu viduszemes rasu domas šajos jautājumos nesakrita... Es gan palieku pie sava viedokļa, jo uzskatu, ka pats autors [Tolkīns] zināja vislabāk... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Lo-Fi versija | Pašlaik ir: 17.06.2025 01:20 |