![]() |
Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )
Pirms iesūti rakstu, pārliecinies, ka tu tajā:
1) neesi lamājies;
2) personīgi neaizvaino citus diskusijas dalībniekus;
3) neatkārto jau iepriekš rakstīto;
4) izsakies par pavedienā apskatīto tematu;
5) izsaki savu viedokli, bet necenties to uzspiest citiem.
![]() |
![]() ![]()
Raksts
|
|
Kārto teleportēšanās eksāmenu ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Bijušie Pievienojās: 07.02.04 Kur: The point of no return ![]() |
Es shodien aiz neko dariit panjeemu graamatu un saaku lasiit dazhaadu tautu versijas par pasaules rashanos..Un nonaacu pie secinaajumu, ka man interesanti, kursh pasaules rashanaas veids citiem liekas visticamaakais/ vispienjemamaakais?
Piemeeram, es lasiiju, ka daudzaam tautaam, arii latvieshiem ar pasaules radiishanu asocieejaas..Juuras putas! Eegjiptieshiem arii super miits- vispirms bija Ra (saules dievs), kas radiija pats sevi, tad vinjam kljuva garlaiciigi, vinjshj nospljaavaas un vinja spljaaviena rezltaataa radaas gaiss un mitrums. (..) Skandinaavu miits- Kursh man patiik vislabaak- iesaakumaa nebija nekaa, tikai tukshums Ginnugagaps, kas veeleejaas tikt piepildiits. Pa Ginnugagapu saaka rotaljaaties uguns un ledus, uguns ietekmee ledus saaka kust...Vinjdsh ienjeema milzha veidolu. Mizlis Iimirs saaka sviist un no vinja kreisaas paduses izauga viiretis un sieviete, no labaas- veel viens viirietis (IMG:http://www.kurbijkurne.lv/forums/style_emoticons/kurb_gaiss/laughing.gif) (..) Šo rakstu rediģēja Reiki: 08.03.2004 16:43 |
|
|
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Kārto SLIM-us ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 04.12.03 Kur: Nogājis no ceļa uz Lorienu ![]() |
Piemeers ar galju nav iisti korekts, tak ne jau galjas deelj. Redz' ja es dievkalpojuma laikaa ieietu Doma bazniicaa, nostaatos pie altaara un saaktu skalli saukt, ka "juus visi, kristiessi, esat leetticiigi mullkki! es neredzu nekaada pamata ticeet tam, kas rakstiits juusu Biiibelee! ideja par pasaules radiissanu septinnas dienaas no nekaa jau sen ir tik pat laba kaa ideja par pasaules rassanos no dieva spllaudeklliem!" un taa taalaak, tad man pamatoti vareetu izteikt pretenzijas, ka es jaucos citu llauzzu ticiibas lietaas, trauceeju vinniem svariigu rituaalu norisi un vispaar uzvedos pilniigi nepiennemami. Tak, ja es publiskaa forumaa izsaku savu viedokli par idejaam, kuras man nesskkiet piennemamas, tad situaacija ir pavisam cita. Sekojossi, tu vienkaarssi paarspiilee manu veelmi izklaastiit (vai varbuut pat uzspiest) citiem manu viedokli. Taa nebuut nav tik uzmaaciiga, kaa tev varbuut sskkiet. Tik taalu par to kaa man patiktu, ja man paarmestu karbonaades eessanu.
Kas attiecaas uz Lieldienaam un Ziemassveetkiem, tad es nu gan netiku apgalvojis, ka sso tradiiciju ieveerossana padara cilveeku par piederiigu kaadai no religgijaam. Tik pat labi vareetu apgalvot, ka atziimeejot starptautiskos darba llauzzu solidaritaates sveetkus cilveeks klluust par komunistu. Taa es netiku teicis un arii nedomaaju. Es saprotu, ka briizziem ir gruuti atdaliit ar religgiju saistiitas lietas (kaa regulaara iessana bazniicaa un piedaliissanaas attieciigos rituaalos) no tradicionaalas sveetku noriseeem, kuras netiek (vismaz apzinaati) saistiitas ar kulta lietaam. Tomeer to vajag censties dariit. Nejauc nu visu kopaa. Religgija ir religgija. Un sveetki var buut tikai sveetki. Taapat es arii netiku teicis, ka religgija vienmeer izpauzzas fanaatismaa. Nepavisam ne. Tu saki, ka religgija neizpauzzas iessanaa bazniicaa? Kas attiecaas uz kristiessiem, tad, cik zinu, gan katolliem gan luteraanniem vismaz laiku pa laikam tiek prassiits piedaliities bazniicas rituaalos. Ideaalaa variantaa kristiessa ikdienas dziive nav atdalaama no vinna ticiibas. Tas noziimee, ka iists katolis vai luterticiigais iet bazniicaa. Saprotams, ka muusdienaas pastaav lloti daudz variaaciju par kristietiibas teemu, tomeer vairumaa gadiijumu ticiigie piedalaas kautkaados kopeejos rituaalos, kuri visdriizaak notiek bazniicaa. Publiska piedaliissanaas draudzes dziivee kristietiibaa ir lloti svariiga religgiozitaates izpausme. Vai gan tos, kuri nekaadi neizraada savu ticiibu citiem ticiigajiem vispaar var saukt par kristiessiem? Un kaapeec tu uzskati, ka es nosodu tos, kas uzskata sevi par piederiigiem kaadai religgijai? Es tikai izturos kritiski pret vinnu uzskatiem kaadaa noteiktaa jomaa. Es dodu vinniem visas iespeejas sevi aizstaaveet pret maniem (varbuut nepamatotajiem) iebildumiem. Skeptiska attieksme neliecina, ka es kaadu pilniibaa nosodiitu vai veeleetos paaraudzinaat. Es vinnu uzskatiem attieciibaa uz pasaules kaartiibu (kuru religgijas tomeer meeggina izskaidot) vienkaarssi neuzticos. Dazzkaart es ssos uzskatus turu par mullkkiigiem un nepamatotiem. Un piedod, bet arii cilveekus, kuri speej pie tamliidziigiem uzskatiem tureeties es uzskatu ja ne par mullkkiem, tad par slinnkkiem, kuri neviizzo domaat passi ar savu galvu, gan. Kas tur tik sevisskks? Vai tu visam tici, ko tev saka? Man sskkiet, ja reiz tu vispaar aizdomaajies par lietaam, kuras sseit apspriezzam, tad tu nepavisam neesi leetticiiga. Kaapeec tu baidies buut arii pie viena vismaz nedaudz kritiska? Zini, staaveet malinnaa, skatiities uz nejeedziibaam un pie sevis murmuleet "es esmu tik tolerants. tik tolerants. ak, ja es nebuutu tik iecietiigs!" ir stipri vieglaak, nekaa iznaakt priekssaa un pateikt, ko iisti domaa par sso vai to lietu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Lo-Fi versija | Pašlaik ir: 23.06.2025 02:06 |