![]() |
Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 06.04.07 Kur: Vakardienas trakumā ![]() |
Šad tad, vasaras vakaros vērojot lieliskos saulrietus, ienāk prātā tāda doma: ir 7 varavīksnes krāsas un, ja ļoti grib, tad var saskatīt šur tur katru no tām - tikai ne zaļo. Pie tam zaļā krāsa taču ir tā krāsa, kuru cilvēka acs no visām redzamajām krāsām uztver vislabāk - un, ja reiz to neredzam, tad tās tur vienkārši nav. Bet kāpēc tieši zaļā krāsa nav?
|
|
|
![]() |
![]()
Raksts
|
|
Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Biedri Pievienojās: 06.04.07 Kur: Vakardienas trakumā ![]() |
Ja pareizi saprotu, tad šis bija Tāļa komentārs šajā diskusijā, kuru saņēmu Privātās Ziņas veidā. Tā kā man tas subjektīvi šķita ļoti interesants, tad ceru, ka nepārkāpu Tāļa biedra konfidencialitāti un ievietoju to arī šeit (ja gadījumā šī ziņa bija domāta tikai personīgi man, Tāli, saki, tūdaļ izdzēsīšu šo komentāru):
CITĀTS Es te rakstu pirmo reizi mūžā - jūtos ļoti nezinīgs! Taču tanī jautājumā par neredzētām krāsām, gribēju atgādināt to, ka mūsu maņas neuztver ārpasauli ne tuvu tam, kāda tā ir patiesībā. Un ka tas ko mēs domājam kā "īsto ārpasauli" ir tikai šķitums - tas ir maņu detektoru signālu kopas un smadzeņu apstrādes un analīzes produkts. Piemēram: krāsas, aromāti, garšas un pārējie rezultāti vienkāršības dēļ tiek piedēvēti tiem objektiem jau kā viņu īpašības, ne mūsu smadzeņu iekšējās sajūtas [nav iesakņojies trāpīgāks apzīmējums]. Citiem vārdiem: nedzīvā dabā tādas īpašības, kā krāsas, garšas un aromāti vispār nepastāv - jo tie ir tikai smadzeņu izstrādātās sajūtas cilvēka orientācijas vajadzībām. Runājot par krāsu skaitu [fizikas grāmatās ir kļūdas!] - padomājiet paši - ja zinātne atzīst tikai trīs vālīšu tipus acs tīklenē, tad maksimāli var iznākt tikai sešas krāsas - trīs pamatkrāsas, kuras veidošanā piedalās pa vienai no grupām, un trīs pretkrāsas, kuras veido pa divām no atlikušām vālīšu grupām - atkal trīs varianti, kopā seši varianti. Variants, kurā piedalās visas trīs grupas vienlaicīgi ir balts - bet tas nav krāsa. Un ja nepiedalās ne viena no vālīšu grupām [tikai nūjiņas!] - tas skaitās melns - krāsa nav [gaisma gan ir, to uztver jutīgākās nūjiņas un "bilde" būs melnbalta. Tā ja kāds stāsta, ka sapnī redzējis brīnišķīgas, neredzētas krāsas - neticiet, jo tas ar mūsu fotonu redzi nav iespējams. Tāpat nav pierādījumu, ka smadzenes kādus starojumus varētu uztvērt "pa tiešo", bez maņu orgāniem. Cilvēka acs no pirkstu uzspiediena var dot signālus - fosgēnus, kā gaismas sajūtu, bet ne attēlus. Tāpat kosmonauti novēroja sīkus zipsnīšus - domājams no enerģētiskiem gamma starojumiem no kosmosa [tie caur atmosfēru līdz zemei nenonāk!]. Vai Jūs Hologrāfisko Visumu esiet lasījuši? Tur ir daudz tādu kļūdainu apgalvojumu - bet ezotērika ar to atšķiras, ka nepareizi lieto fizikas likumus un priekšstatus. Gaidu jūsu domas! Tālis. P.S. Tā kā Kurbijkurne tik un tā šobrīd ir diezgan neaktīva, es ar lielāko prieku uzklausītu jebkurus objektīvus komentārus, kas veidotu kopēju loģisku diskusiju. (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/cool.gif) CITĀTS Taču tanī jautājumā par neredzētām krāsām, gribēju atgādināt to, ka mūsu maņas neuztver ārpasauli ne tuvu tam, kāda tā ir patiesībā. Un ka tas ko mēs domājam kā "īsto ārpasauli" ir tikai šķitums - tas ir maņu detektoru signālu kopas un smadzeņu apstrādes un analīzes produkts. Piemēram: krāsas, aromāti, garšas un pārējie rezultāti vienkāršības dēļ tiek piedēvēti tiem objektiem jau kā viņu īpašības, ne mūsu smadzeņu iekšējās sajūtas [nav iesakņojies trāpīgāks apzīmējums]. Citiem vārdiem: nedzīvā dabā tādas īpašības, kā krāsas, garšas un aromāti vispār nepastāv - jo tie ir tikai smadzeņu izstrādātās sajūtas cilvēka orientācijas vajadzībām. Tāli, šim uzrakstītajam pilnībā piekrītu, neko ne pielikt, ne atņemt - ļoti precīzs mūsu sajūtu un patiesās pasaules raksturojums. (IMG:style_emoticons/kurb_gaiss/smile.gif) Taču jautājumā par krāsām aicinu padomāt, kāpēc tikai ar nieka 3 pamatkrāsām - zils, zaļš, sarkans - datora monitorā (kā arī jebkura cita krāsainā ekrānā) ir iespējams iegūt jebkuru pazīstamo krāsu pēc sirds patikas? Es gan neesmu optikas un optometrijas speciāliste, tomēr pieļauju, ka mūsu acs tīklenē esošās vālītes un nūjiņas darbojas līdzīgi kā datora monitora krāsu sistēma, jo krāsa veidojas atkarībā no acī nonākošās gaismas spektra komplekta. Un, ja nūjiņas kopīgi ar vālītēm ir spējīgas noteikt attiecīgās pamatkrāsas intensitāti, tad principā ir iespējams redzēt jebkuru krāsu. Turklāt es neredzu iemeslu, kādēļ lai rastos doma, ka mēs, cilvēki, spējam redzēt tikai 6 krāsas - domāju, ka jebkuram no mums ir skaidrs, ka mēs esam spējīgi atšķirt neskaitāmus dažādus toņus un krāsas. Par tiem sapņiem arī ir interesanta doma - vai mēs varam nosapņot ko tādu, ko mūsu maņas principā nespēj uztvert? Katrā ziņā man tādi brīnumi sapņos nav gadījušies - ir bijuši visādi dīvaini un kuriozi notikumi nosapņoti, bet kaut kas iepriekš nejusts, neredzēts, nesasmaržots un nenogaršots gan nav bijis. Šo rakstu rediģēja Hermaine: 28.07.2011 19:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Lo-Fi versija | Pašlaik ir: 14.05.2025 13:18 |