Palīdzība - Meklēt - Biedri - Kalendārs
Pilnā versija: Latviešu mitoloģija
Kurbijkurne forums > Citi temati > Noslēpumu kambaris > Mitoloģiski priekšstati un reliģijas
Lapas: 1, 2, 3, 4
Kedriks
Nu man domāt ka nemaz tik tālu no aplūkojamās tēmas mēs neesam aizbriduši! Ja mēs te Grinču aprunātu, tad gan būtu ziepe smile.gif Bet tas nu tā. Hm...re ka Jodveidīgie šur tur ir. Ne tikai latviešiem. Kas priecē.

Starp citu, es te biju pārsteigts, ka senslāviem (vismaz daļai) esot pat saglabājusies viena tradīcija vairāk no indoeiropiešu laikiem nekā latviešiem - tobiš viņi tā saucamo "veļu laiku" svinot jeb atzīmējot divas reizes gadā, ne tikai rudenī kā latvieši, bet arī kaut kad pavasarī! Tā ļodzās vēl viens stabils mīts par mūsu briesmīgo unikalitāti pasaules mērogā....
NovemberNövelet
Nu velji..Sorry, bet tas jau pavisam banaali, principaa to jau var nosaukt par senchu kultu- ne? Un tad jau buutu gruuti atrast kaadu tautu, kurai taads nebuutu, nevis buutu..
Un taadas tradiicijas velju laikaa kaa miiklu mineeshana utt. esot apliecinaajusi mantoto senchu speeku.. So..Ja runaajam par senchu kultu, tad kaut vai japaanjus var piemineet..
Kedriks
Nu piemēram vainagu nolikšana pie mūžīgās uguns un nezināmā kareivja kapa arī IR senču kults!!! rolleyes_a.gif Grozies kā gribi!
NovemberNövelet
Protams happy.gif Tikai tagad jau to taa nedeevee..Ja es kaadam kapos saaktu par senchu kultu staastiit, droshi vien mani suutiitu pa taisno uz Tvaika ielu. getlost.gif
Vispaar jau tas senchu kults dazhaadi izpaudaas, latvieshiem jau veel ir ljoti miiljsh variants, kad es palasiiju, kaadi acteki bija jauki pret saviem senchiem, vinji it kaa ticeeja, ka mirushais (seviskji, ja tas ir kareivis) ieiet debesu sfeeraa un kljuust par pusdieviskju buutni, taa kaa nevienam nebija probleemas shiis mirstiigaas atliekas apeest un pasham ieguut dalju dieviskjiibas.. :blink:
Piemeeram, jauks fakts- kaut kaads tur vinju valdnieks Montesums savas kroneeshanas dienaa izdomaaja 12 000 cilveeku upureet..Nerunaajot par to, ka vinjsh vareetu izdariit iznjeemumu uz sievieteem un beerniem..Nej.. getlost.gif
Un latvieshiem brauca virsuu par pagaanismu laughing.gif
Kedriks
Jāāā, vienā dienvidparkā šis joks bija apspēlēts - Kartmens apēda Kenija pelnus un viņa gars šamējā iemiesojās smile.gif)) Nu labi... a kas tāds pagānisms par zvēru? izklausās teju pāc lamuvārda! Bet faktiski ar `to sākotnēji Romas impērijā tika apzīmēti laucinieki, līdz kuriem galvaspilsētā notiekošās izmaiņas reliģiskajās lietās nonāca visai lēnām...Man šitais vārdiņš diezin ko nepatīk...Tā kā derētu izdo,āt vai sameklēt kādu kas nebūtu ar tādu mazliet nicinājuma piegaršu... rolleyes_a.gif
NovemberNövelet
CITĀTS(Kedriks @ 11.03.2004 12:57)
Jāāā, vienā dienvidparkā šis joks bija apspēlēts - Kartmens apēda Kenija pelnus un viņa gars šamējā iemiesojās smile.gif)) Nu labi... a kas tāds pagānisms par zvēru? izklausās teju pāc lamuvārda! Bet faktiski ar `to sākotnēji Romas impērijā tika apzīmēti laucinieki, līdz kuriem galvaspilsētā notiekošās izmaiņas reliģiskajās lietās nonāca visai lēnām...Man šitais vārdiņš diezin ko nepatīk...Tā kā derētu izdo,āt vai sameklēt kādu kas nebūtu ar tādu mazliet nicinājuma piegaršu... rolleyes_a.gif

*Reiki maaciijaas, ka ar pagaanismu apziimeeja visas nekristiigaas religjijas saakot no 4. gs. *
Es te vienu taadu materiaalu atradu, tagad seezhu un priecaajos laughing.gif
Paciteeshu:
" Vairaaki folkloras peetnieki pienjem, ka latvieshu religijjas elementi, saules un meeness motiivi, kulta, ziedu un Jaanju priekshstati ir senaki par Homeera un Rigveedas laika uzskatiem, taadeelj nav izsleegts, ka senlatvieshu religjisko parazhu un ideju vairums radies pirkms 5000-6000 gadiem. (..) Senchu religjiju, respektiivi- mitologjiju nemaz nav nepiecieshams transcendeet, jo taa ir dalja no psihiskaas stversmes arii muusdienaas.. "
Nu, vari priecaaties..R.Muuks domaa taapat kaa tu.. grin.gif
Kedriks
JēēēziŅ! Nu viņš ir drusku pāršāvis pār strīpu!!! Latvieši kā tauta galīgi noformējās tikai 16. gs. līdz ar raxtu valodas ieviešanos... BEt 6000 - 5000 gadu... nu tas IR MAZLIET PAR TRAKU!!! Nu maximums pirms 4000 gadiem LV teritorijā varēja parādīties indoeiropieši, tobiš toreiz tikai baltu tautu SENČI....un kur raxtīts, ka viņiem tie reliģiskie priekšstati NEMAINĪGĀ vaidā ir saglabājušie līdz mūsu dienām??? Ārprāts!!
NovemberNövelet
CITĀTS(Kedriks @ 11.03.2004 15:35)
JēēēziŅ! Nu viņš ir drusku pāršāvis pār strīpu!!! Latvieši kā tauta galīgi noformējās tikai 16. gs. līdz ar raxtu valodas ieviešanos... BEt 6000 - 5000 gadu... nu tas IR MAZLIET PAR TRAKU!!! Nu maximums pirms 4000 gadiem LV teritorijā varēja parādīties indoeiropieši, tobiš toreiz tikai baltu tautu SENČI....un kur raxtīts, ka viņiem tie reliģiskie priekšstati NEMAINĪGĀ vaidā ir saglabājušie līdz mūsu dienām??? Ārprāts!!

laughing.gif laughing.gif Atljaushos pasmaidiit par taadu reakciju.
Varbuut tavam priekam veel kaut ko paciteet?
Nav gruuti ..Luudzu..Te buus par indieshiem.. Pusi izmetu, bet domu gan jau sapratiisi rolleyes_a.gif

"Budisma apgaismi sasniegusham cilveekam visas lietas shai saulee atspoguljo to arhetipiskos teelus-katra lieta ir teels, ja vien uz to skataas ar izteeles aciim. Liidziigaa kaartaa senlatvieshi iemiesoja dabas paraadiibu ceelonjus dazhaadaas maatees-Uuudens, Mezha, Juuras, Lauku utt. Pastaaveeja uzskats- katru darbu veicina kaads gars vai dieviiba, taapeec pirms darba veikshanas piesauca attieciigaas dieviibas, iipashi taas, kas veicina radoshu darbiibu. "
Kedriks
Nu jā... cilvēks izskatās par vari vēlas saskatīt nezin kādas tur paralēles budismā un mūsu dārgo senču dzīvesziņā.... vismaz šis citāts gan vismaz IMHO izskatās kā baltiem diegiem šūts.... rolleyes_a.gif Nelaime ir tā, ka pārāk daudziem ļautiņiem gribas uzdot vēlamo par esošo...un ta nu ar putām uz lūpām nezinko te skraidelē un cenšas pierādīt ... wacko_a.gif
Farliner
it īpaši, ja ievērtē, kad parādās Budisms kā rliģija, un kad ir notikusi tā Indoeiropieešu tautu atzara, pie kura piederam arī mēs, aizmigrēšana no tā reģiona, kur tiem ir varējusi būt saskarsme ar budiestiem... tad tā ideja`lliekas šūta ar vēl baltāiem diegiem smile.gif
NovemberNövelet
CITĀTS(Farliner @ 11.03.2004 15:54)
it īpaši, ja ievērtē, kad parādās Budisms kā rliģija, un kad ir notikusi tā Indoeiropieešu tautu atzara, pie kura piederam arī mēs, aizmigrēšana no tā reģiona, kur tiem ir varējusi būt saskarsme ar budiestiem... tad tā ideja`lliekas šūta ar vēl baltāiem diegiem smile.gif

Kursh budisms? Budisms kaa taads vai kaads vinja novirziens..Nu budisms kaa taads 5.gs. liidz ar Sidhaartu, bet Theravaadas budisms kaut kur ap 1.gs. p.m.ee., chanjbudisms 6.gs, un dzebbudisms Japaanaa ienaaca 12. gs. ..Laikam unsure.gif laughing.gif
So..Labi, es saprotu juusu pretenzijas, bet man taa arii neviens nepaskaidroja- kaapeec visi latvieshus tik ljoti veelas saistiit ar Indiju? Vinji nezin situaaciju, kaada tur valda?
Kedriks
Kas visi? PAr laimi tas trakums nav tik izplatīts... nu ir tā...IMHo protams smile.gif Ka kaut kad pirms gadiem 5000 - 6000 kaut kur plašajā Eirāzijā atradās vieta, kur mitinājās normāli ļaudis, ar kopīgu valodu, tradīcijām utt. Bet tad kaut kas atgadījās, un viņi sāka masveidīgi no turienes migrēt visos virzienos... viena daļa aizgāja līdz Indijai (tos ko tur vietējie sauc par āriešiem (no vārda - "ārja", ienācējs, svešinieks, labākais, baātnieks utt. nozīmju daudz) un citi atkal vairāk uz Eiropu... pie tiem piederam arī mēs - balti...

Bet 19. gs kad pirmie valodnieki atrada līdzīgos skanējumus sanskritam ar leišu mēli, tad arī tas trakums sākās! Kādas tik versijas netika izvirzītas...
NovemberNövelet
CITĀTS(Kedriks @ 11.03.2004 16:06)
atrada līdzīgos skanējumus sanskritam ar leišu mēli, tad arī tas trakums sākās! Kādas tik versijas netika izvirzītas...

Hmm..Nu ne tikai skaneejumus jau atrada.. Palasiet "Celjaa un Rietumu nirvaanu caur Latviju".. Es te lasu un uzjautrinu pati sevi. peedejais bija siika tautasdziesmu analiize, kas saistiita ar sansaarisko un nirvaanisko ..

Man no taa visa patika viena rindkopa:
"Kaapeec latvieshiem nav gjeeniju? Atbilde vareetu buut gauzhaam vienkaarsha : Mums nav gjeeniju taapeec, ka latvieshu tauta kaa taada ir gjeniaala."
Farliner
CITĀTS(Reiki @ 11.03.2004 16:00)
CITĀTS(Farliner @ 11.03.2004 15:54)

Kursh budisms? Budisms kaa taads vai kaads vinja novirziens..Nu budisms kaa taads 5.gs. liidz ar Sidhaartu, bet Theravaadas budisms kaut kur ap 1.gs. p.m.ee., chanjbudisms 6.gs, un dzebbudisms Japaanaa ienaaca 12. gs. ..Laikam unsure.gif laughing.gif
So..Labi, es saprotu juusu pretenzijas, bet man taa arii neviens nepaskaidroja- kaapeec visi latvieshus tik ljoti veelas saistiit ar Indiju? Vinji nezin situaaciju, kaada tur valda?

Mana doma bija tāda, ka budisms visos tā variantos ir veidojies ne vienu vien tūkstošgadi pēc tam, kad tās tautiņas pašķīrās smile.gif
Kedriks
CITĀTS(Reiki @ 11.03.2004 16:12)
CITĀTS(Kedriks @ 11.03.2004 16:06)
atrada līdzīgos skanējumus sanskritam ar leišu mēli, tad arī tas trakums sākās! Kādas tik versijas netika izvirzītas...

Hmm..Nu ne tikai skaneejumus jau atrada.. Palasiet "Celjaa un Rietumu nirvaanu caur Latviju".. Es te lasu un uzjautrinu pati sevi. peedejais bija siika tautasdziesmu analiize, kas saistiita ar sansaarisko un nirvaanisko ..

Man no taa visa patika viena rindkopa:
"Kaapeec latvieshiem nav gjeeniju? Atbilde vareetu buut gauzhaam vienkaarsha : Mums nav gjeeniju taapeec, ka latvieshu tauta kaa taada ir gjeniaala."

Nu nē, paldies! Reiz es mēģināju Mūka darbus palasīt...valoda drausmīga! Bez svešvārduvārdnīcas pat ES (!!!) neko daudz saprast nevarēju!

Bet pēdējā frāze man gan patīk! laughing.gif
NovemberNövelet
Hmm.. :blink: Kaapeec man taa nelikaas? Graamata pavisam normaali lasiijaas, cita lieta, ka es vinjam vareetu pie katras treshaas nodaljas iebilst, bet nu tas taa..Vismaz cilveeks reaali meegjinaaja savu viedokli pamatot..Cik tur klasikjus nepiemineeja, lai iespaidu uzlabotu..Tas pats Freids ir peedeejaa nodaljaa piemineets..
Vieniigais, ka vinja foto uz graamatas vaaka mani noteikti nevedinaatu uz vinjas pirkshanu..Taada sejas izteiksme, it kaa vinjsh buutu manu kritiku palasiijis.. So..Droshi vien, ja mans teetis nebuutu taads veestures fanaatikjis grin.gif, es droshi vien nebuutu to graamatu nemaz lasiijusi, jo to es no vinja pievaacu. tongue.gif
Kedriks
Daudz no šī vīra nebiju lašījis,. bet tas niknais koments bija par grāamatu "kas ir medi`tacija" Uh, ka nu viņš tur deva vaļā smile.gif
NovemberNövelet
Nu jaa..Nav briinums..Vinjsh jau latvieshus arii uz nirvaanu mudinot..Noteikti tas jautri izskatiitos, ja te peeksnji visu Budu saaktu citeet..
Kas man vinja graamataa izbesiija bija tas, ka vinjsh panjem vienu izteicienu (jo banaalaak un dzirdeetaak, jo labaak), piem. , cogito ergo sum un tad 10 lapas vinju komentee, pie tam ne jau ar savu viedokli, bet ar visiem peec kaartas, vai tas buutu Geete, Jungs, Kolridzhs, Kants vai kaads cits. Kad tas viss ir sabaazts kopaa, tad vinjsh neaizmirst visu to saistiit ar Austrumiem laughing.gif
Vietaam tas tieshaam izskataas diezgan baisi..
Rosie Cotton
Reiki, kas tā par "Maģiju lv tautas tradīcijās"? Kad iznākusi? Kas autors?
NovemberNövelet
CITĀTS(Rosie Cotton @ 14.03.2004 01:23)
Reiki, kas tā par "Maģiju lv tautas tradīcijās"? Kad iznākusi? Kas autors?

Autors ir J.A.Jansons, kad iznaakusi- to gan preciizi nepateikshu, man vinja maajaas nestaav, bet biblioteekaa droshi vari mekleet, man pat uz maajaam iedeva happy.gif
Kedriks
Ja mani atmiņa neviļ, šī grāmatele izdota pašā 90-to gadu sākumā, tā ir drīzāk kā brōšura, par grāmatu to visai grūti nosaukt grin.gif smile.gif
NovemberNövelet
Joda faniem varu ieteikt Mackovas "Atraktaa debess" palasiit happy.gif
Kedriks
CITĀTS(Reiki @ 16.03.2004 15:13)
Joda faniem varu ieteikt Mackovas "Atraktaa debess" palasiit happy.gif

Nu Jolanta šito visu pirms tam kas "Atraktajā Debesī" bija redzams, turpinājumos publicēja vienā kaut kādā sieviešu žurnālā smile.gif

Kāpēc lai Jodam būtu baigie fani??? :blink:

Un ar tiem Jodiem uzmanīgi! grin.gif "Senlatviešos" man ar bij tas gods šo personāžu patēlot smile.gif Starp citu uzmanīgi, jo viens pazīstams cilvēks parakstās kā "Juods"... whistling.gif
NovemberNövelet
CITĀTS(Kedriks @ 16.03.2004 15:22)
Un ar tiem Jodiem uzmanīgi! grin.gif "Senlatviešos" man ar bij tas gods šo personāžu patēlot smile.gif Starp citu uzmanīgi, jo viens pazīstams cilvēks parakstās kā "Juods"... whistling.gif

Njaa..Pateelot Jodu? :blink: Kaut ko taadu es gribeetu redzeet.. laughing.gif Nevaru reaali iedomaaties kaa tas izpaudaas. Seedeeji juuraa uz kaada seeklja? tongue.gif

Interesanti..Tas Juods kaads treshais kompaanijaa liidz ar Dievu?

Un varbuut es kljuudos, bet man skjiet, ka sievieshu zhurnaalu auditorijai to diez vai bija interesanti lasiit. :blink: Es jau pabriiniijos, ka vienreiz frizeetavaa kaut kaadaa vecaa "Ievaa" ieraudziiju rakstu par LFFB. Tur laikam kaads Kedrika teerpu veel bija pievaacis? huh.gif
Kedriks
CITĀTS(Reiki @ 16.03.2004 15:30)
CITĀTS(Kedriks @ 16.03.2004 15:22)

Njaa..Pateelot Jodu? :blink: Kaut ko taadu es gribeetu redzeet.. laughing.gif Nevaru reaali iedomaaties kaa tas izpaudaas. Seedeeji juuraa uz kaada seeklja? tongue.gif

Interesanti..Tas Juods kaads treshais kompaanijaa liidz ar Dievu?

Un varbuut es kljuudos, bet man skjiet, ka sievieshu zhurnaalu auditorijai to diez vai bija interesanti lasiit. :blink: Es jau pabriiniijos, ka vienreiz frizeetavaa kaut kaadaa vecaa "Ievaa" ieraudziiju rakstu par LFFB. Tur laikam kaads Kedrika teerpu veel bija pievaacis? huh.gif

Neee, tam Juodam nekāda sakara ar pseido "dievu" nava! Vīņs ir sastopams matainu metālistu aprindās smile.gif Bet toreiz šis tēls spēlē ieviesa mērenu paniku vikingu nometnē...ko tik šie neizmēģinājās, lai dabūtu laukā no nometnes un lai nesadusmotu grin.gif TAs bija labais... ak jā, pirms tam viņš (tobiš es smile.gif ) vēl biju nospēris kuršu kalējiem veseri grin.gif....

pateicīgs radījums ko kā NPC var palaist kādā pasākumā... grin.gif

Njā, nez kāpēc mitoloģija nav tā ejošākā tēma populāros izdevumos....nez kāds tam varētu būt iemesls...grin.gif whistling.gif rolleyes_a.gif
NovemberNövelet
Oook..Tas laikam saucaas, ka uz mazaak "Skyforger" koncertiem jaaiet laughing.gif

Jaa, nez kaads tam vareetu buut iemesls.. Meegjini iedomaaties kaut kaadu "Cosmopolitian", tur noteikti varees atrast kaut ko par veesturi un saiknes ar mitologjiju, diemzheel taa buus manikiira veesture un saikne ar mitologjiju izpaudiisies kaa tevis un tava sirdsaakjiisha saderiibas sastaadiishana peec senajiem panjeemieniem.. Bet, ja taa labi padomaa.. Tad es domaaju, ka arii nevajag tur taas teemas baazt. Protams, man ir interesanti palasiit par mitologjiju, bet tas jau nenoziimee, ka visiem buus interesanti. Ir jau attieciigi izdevumi (latviski gan to paarpilniibu neesmu maniijusi), kur par taam teemaam var palasiit.. Un ir graamatas (par kuraam latvieshu val. var teikt to pashu). Piemeeram, es vakar skandinaavu miitus nopirku, kaa vinji tur nabaga Loki brauc virsuu. laughing.gif Ah jaa, es aizraavos *visiem sorry par off*topic*
Kedriks
Hi, hi, izdevās izprovocēt! smile.gif

"Dēēēēbēēēsu smēēēēēdēēēeee...."

Eh, nu tik labi man nesanāk kā Fordžeriem smile.gif

Starp citu ar saviem pēdējiem 2 albūmiem viņi ir lieliski uzjundījuši interesi un lepnumu par mūsu saknēm, senajiem dieviem un tā tālāk grin.gif Baigie malač!
NovemberNövelet
Jaa, jaa, es lasiiju par "Skyforger" kaut kur veel nesen ar vinjiem intervija bija happy.gif
Es godiigi briinos par tiem aarzemniekiem, kas vinjus klausaas (pozitiivaa noziimee), jo es laikam neparakstiitos iet klausiities kaut ko valodaa, kuraa nekaa nesaprotu..Bet kas zin.
Labs bija viens jautaajums tajaa intervijaa, skaneeja apmeeram shaadi- "Juus tachu pieluudzat seno latvieshu dievus?" rolleyes_a.gif

Es te atradu atsauksmes:
Music seems truly pure and filled with emotional playing. Great stuff!!! Folk elements are beautiful, look's like latvians have beautiful folk traditions. They sing in latvian (there is translations inside the cd cover) and I can that this language is very pretty. They sing about historical events during WW I and story I discovered (about Latvian Riflemen) surprised me. Latvian riflemen were great soldiers, they were legendary warriors, freedom fighters and Skyforger's songs tell about these amazing but sad stories. Music is aggresive, but very positive. One of the best things I ever heard! Really and strongly recomended!!!

those guys are genius! you just have to listen them! i have been in 5 their concerts. what a power! what an energy! and songs about history and folk are great! music and content which lifts you up for a long while! and most of all- make you think and feel!
i adore that band! and there is a reason...
Lia'angia
Oi jā, viņu basists ne bez lepnuma stāstīja, ka Vācijas tūrē šie esot uzstādījuši kluba rekordu (tur šamējie pa klubiem spēlēja) - sanākuši 500 klausītāju. Un tas ir par 200 vairāk, kā grupai Cannibas Corpse tongue.gif grin.gif , kas tomēr esot jau nu dikti slaveni tongue.gif
Jā kādā angļu val. metāla lapā es lasīju recenziku ,jur bija aptuveni tā: "Jā, viņi spēlē "kokli" (diez, kas tas ir), un tad vēl kaut ko, ko sauc "ģīga" (man nav ne jausmas, kas tas par zvēru), un vispār daudz folka, un tasir lieliski!" laughing.gif
NovemberNövelet
Es intereses peec vakar draugiem paprasiiju, vai vinji zin, kas ir "Skyforger", man 50 % pilniigaa paarlieciibaa atbildeeja, ka taa esot kaut kaada aarzemju grupa laughing.gif Es jau saprotu, ka vinji vairaak pa aarzemeem, nekaa LV speelee, bet nu aarzemju grupa, kas dzied latvieshu valodaa rolleyes_a.gif
Starp citu, vienaa zhurnaalaa shai grupai tika riktiigi braukts virsuu, apmeeram taa "Nee, nu kas mees atgriezhamies pagaatnee un tagad piekopsim visus pagaanu rituaalus.. (````-````-blaa)"
Pie tam..Tas bija latvieshu izdevums getlost.gif
Lia'angia
CITĀTS(Reiki @ 17.03.2004 10:02)
Starp citu, vienaa zhurnaalaa shai grupai tika riktiigi braukts virsuu, apmeeram taa "Nee, nu kas mees atgriezhamies pagaatnee un tagad piekopsim visus pagaanu rituaalus.. (````-````-blaa)"
Pie tam..Tas bija latvieshu izdevums  getlost.gif

Nu nē, tik slikti ar viņiem nav. Kaut gan viņiem ir arī folkloras projekts, bet no Pērkoņam šie netic. tongue.gif Apgalvoju ar pilnu pārliecību.
NovemberNövelet
CITĀTS(Lia'angia @ 17.03.2004 10:30)
Nu nē, tik slikti ar viņiem nav. Kaut gan viņiem ir arī folkloras projekts, bet no Pērkoņam šie netic. tongue.gif Apgalvoju ar pilnu pārliecību.

Nu man to vari neapgalvot, es taapat tam ticu laughing.gif Vieniigais man bija jautri palasiit, cik taalu var aiziet dazhu cilveeku fantaazija, noleemu to uzrakstiit arii citiem, lai jau cilveeki uzjautrinaas happy.gif
Kedriks
CITĀTS(Lia'angia @ 17.03.2004 10:30)
CITĀTS(Reiki @ 17.03.2004 10:02)

Pie tam..Tas bija latvieshu izdevums  getlost.gif

Nu tie kas tā saka, izskatās, ka vēlās apliecināt, ka "kaunīgo latviešu" gars mūžam dzīvs... nu un izglītības trūkums arī laikam dara savy devil.gif
NovemberNövelet
Nu nezinu, cik daudz tas liecina par izgliitiibas truukumu, taa driizaak gan ir nostaaja, nevis maldiigs priekshstats deelj nezinaashanas.
Ja meegjina saprast sho cilveeku logjiku, tad tas tiek pasniegts kaa solis atpakalj atiistiibaa. Manupraat, vaina ir uztveree. Ja cilveeki domaa, ka klausoties kaut kaadus "Reiganus" es saakshu uzvesties kaa Homo Habilis, nu tad taa vairs nav nezinaashana.. Kas zin, varbuut pashu beediigaa pieredze rolleyes_a.gif whistling.gif
Kedriks
CITĀTS(Reiki @ 19.03.2004 17:11)
Ja meegjina saprast sho cilveeku logjiku, tad tas tiek pasniegts kaa solis atpakalj atiistiibaa. Manupraat, vaina ir uztveree.

Izskatās, ka tā varētu būt. Daudziem vienkārši nekad nesanāk par to domāt. Jo lai par to vispār varētu runāt un domāt, šis tas ir drusku arī jāzina no faktiem utt. A tādam vidusmēra cilvēkam, kas pārtiek no ziņām un dienišķās avīzes vienkārši ir ne līdz tam. Kāds varbūt bērnībā ir palasījis sengrieķu mītus un tad viņam viss šis priekšstats ar olimpu utt. arī aprobežojas.

Bēdīgi protams, jo neapzināti mēs šā kā tā esam tam visam pakļauti un esam savas dzimtās vides un "kultūras" produkti....viens lielākā, otrs mazākā mērā..
Minerva
hmmmmm??? patt nezinuu.... varetuu taa but... es jau domaaju ka vismaz kaut kas ir musejais sad.gif
Kedriks
CITĀTS(Minerva @ 23.03.2004 21:39)
hmmmmm??? patt nezinuu.... varetuu taa but... es jau domaaju ka vismaz kaut kas ir musejais sad.gif

Huh? Kas īsti ir mūsējais? Drusku nesapratu Tavu domu....
NovemberNövelet
CITĀTS(Kedriks @ 24.03.2004 14:07)
CITĀTS(Minerva @ 23.03.2004 21:39)

CITĀTS
redz ir izteikts tāds vieduoklis, ka latvieši savā mitoloģijā jau visu aizguvuši esot no kaimiņiem - pusi no kaimiņiem somugriem, pusi no slāviem, vēl tam pa virsu pamatīgs krietietības slānis uzgāzts...

Nu, Kedrik a kas tad te bija neskaidrs? Cilveeks domaa, ka vismaz kaut kas mitologjijaa ir pashu latvieshu..Vai arii man ir izcili savaada saprashana tongue.gif
..::Kael::..
tas tāpēc, kā tā arī ir... nu jā jūs neesat pavērojuši mitaloģijas grin.gif redz... tiesa, ka esam aizguvuši, bet latviešu mitaloģija eksistē un tā ir mūsu senču radīta neatkarīgi no tā, ka daži notikumi sakrīt vai daži dievi sakrīt ar citām tautām, jo par Romas-Vulkāns ir tas pats kas Grieķu-Hēfaists wink.gif tātad mums ir savu dievi un savas paražas... nesaprotu, kāpēc tas būtu jāapgāž wink.gif grin.gif tongue.gif
Kedriks
CITĀTS(saataninsh @ 25.03.2004 07:38)
tas tāpēc, kā tā arī ir... nu jā jūs neesat pavērojuši mitaloģijas grin.gif redz... tiesa, ka esam aizguvuši, bet latviešu mitaloģija eksistē un tā ir mūsu senču radīta neatkarīgi no tā, ka daži notikumi sakrīt vai daži dievi sakrīt ar citām tautām, jo par Romas-Vulkāns ir tas pats kas Grieķu-Hēfaists wink.gif tātad mums ir savu dievi un savas paražas... nesaprotu, kāpēc tas būtu jāapgāž wink.gif grin.gif tongue.gif

Nu viss ir vienkāŗši - man liekas ka tas ir saistīts ar maniem mīļajiem indoeiropiešiem...Kādreiz, kad viņi bija vēl kā puslīdz vienots veselums, viņiem droši vien bija arī kopīga reliģija. Nu tas ta būtu norm;ali. Nu un tad šie laika gaitā sadalījās (nieka pāris gadu tūkstošu laikā) izklīda kur nu kurais (daļa pat uz Indiju aizgāja, daļa tepat palika, cita vēl kaut kur... un tād pamazām arī atsevišški dzīvojot tie uzskati par dieviem pamainījās. Dažkārt līdz nepazīšanai.

Tā ka runāt par aizguvumiem ir diezgan nekorekti. IMHO smile.gif protams. Nu iespējami jau visādi brīnumi, kā otreizēja tuvināšanās un tā tālāk. Tas starp citu, ir viens no skaidrojumiem par kopīgajām lietām latviešu un krievu valodās. Bet nu labi, tā ir atkal mazliet cita tēma. Paliksim pie mitoloģijas tomēr rolleyes_a.gif
NovemberNövelet
Ja kaadam ir interesanti palasiit interviju ar arheologu un uzzinaat kaut ko par vinja veikumiem un to, kas labs izpeetiits par senlatvieshiem, palasiet 27. marta "Neatkariigaa""pielikumu "Mees", tur ar vinju ir intervija.
Kedriks
CITĀTS(Reiki @ 07.04.2004 15:04)
Ja kaadam ir interesanti palasiit interviju ar arheologu un uzzinaat kaut ko par vinja veikumiem un to, kas labs izpeetiits par senlatvieshiem, palasiet 27. marta "Neatkariigaa""pielikumu "Mees", tur ar vinju ir intervija.

AR KURU VARONĪGO ŠIS NOZARES DARBONI IR TĀ INTERVIJA??? rolleyes_a.gif
NovemberNövelet
Kedrik, a kaapeec ir jaakliedz? huh.gif Ar Juri Urtaanu happy.gif
Kedriks
CITĀTS(Reiki @ 07.04.2004 15:13)
Kedrik, a kaapeec ir jaakliedz?  huh.gif Ar Juri Urtaanu happy.gif

Nu man tas nejauši sanāca... ak jā, bārdam, ups, Jurim te skatos grāmata ar iznākusi....kur šis baismīgi sevi uzliela... rolleyes_a.gif
NovemberNövelet
Domaats "Skudra pie kalna" ? laughing.gif
Vispaar man palika interesanti par vinju lasot- vinja moto nav "es zinu, ka es neko nezinu"? getlost.gif
Kedriks
CITĀTS(Reiki @ 07.04.2004 15:21)
Domaats "Skudra pie kalna"laughing.gif
Vispaar man palika interesanti par vinju lasot- vinja moto nav "es zinu, ka es neko nezinu"?  getlost.gif

Nu kaut ko jau viņš rubī gan! Vismaz attiecībā uz senlatviešu kulta vietām, manuprāt, viņš mums LAtvijā ir lielākā autoritāte...
NovemberNövelet
Domaats nav, ka vinjsh neko nerubii, bet gan tie vinja izteikumi "mees ljoti maz zinaam...", " ljoti gruuti pateikt..", " mees par pagaatni zinam tikpat daudz, cik skudra par Gaizinju.." utt.
Nee, nu es jau vareetu piekrist, cilveeki striidaas arii par to, kas pirms nedeeljas ir noticis..
Kedriks
CITĀTS(Reiki @ 07.04.2004 15:26)
Domaats nav, ka vinjsh neko nerubii, bet gan tie vinja izteikumi "mees ljoti maz zinaam...", " ljoti gruuti pateikt..", " mees par pagaatni zinam tikpat daudz, cik skudra par Gaizinju.." utt.
Nee, nu es jau vareetu piekrist, cilveeki striidaas arii par to, kas pirms nedeeljas ir noticis..

Ak tu tētīt, vēl viens kautrīgais! MAn liekas, ka viņš gan zina visu kas vien iespējams! Šitais IR viens gudrs vecis! Cik nu man ar viņu ir nācies kontaktēties (pāris reizes) un cik no zinātāju nostāstiem varu spriest...esot staigājoša enciklopēdija nu un viedoklis ir par visu...da par jebko. Un viņš jums to nopamatos arī tā no sirds smile.gif
NovemberNövelet
Jaa, vecis gudrs, tikai tie sokratiskie izteicieni apnika. smile.gif Es, piemeeram, no vinja uzzinaaju pie Kokneses esot pusotra kilometru gara nocietinaajuma liinija ar graavjiem, bastioniem un veel nezin ko.. Pirms tam man par to nebija ne jausmas

P.S. Kaarteejais dialogs saakaas, nevienam citam nav nekas sakaams? huh.gif
Kedriks
Izstās, ka mēs esam te divi gudrīši vien palikuši! Ko nu lai dara? Mazliet škrobe, ka tā, jo pavediens bija iecerēts, lai drusku daritu skaidrāku tā tēmu...tautai...grin.gif Labs raksts starp citu ir izlasāms šeit! -----> http://www.lmuza.lv/mukti/Baltu%20mitologija.htm
Šī ir pamatsatura "Lo-Fi" versija. Lai skatītu pilno versiju ar papildinformāciju, formatējumu un attēliem, lūdzu, klikšķini šeit.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.