Palīdzība - Meklēt - Biedri - Kalendārs
Pilnā versija: Ctrl+V
Kurbijkurne forums > Foruma spēles > Spēles
Lapas: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81
Beppo
Sheets("data").Cells(Row, 15).Value = dari(a, b, iDarbiba)
Kalevale
Kad cilvēks meklē dzīvesdraugu, tad bieži viņš to meklē, lai piepildītu savas vajadzības un nevis lai būtu līdzvērtīgās attiecībās. (Šajā gadījumā līdzvērtība nozīmē abu darbību viens otra labā.)
Bunny
Karaoke, Sport of Kings
Tulpju Pavēlniece.
25444555 silent.gif
Sol Invictus
Reiz sensenos laikos... bet ne tik senos kā varētu domāt, bija skudru pūznis. Skudru pūznī dzīvoja kāds miljards skudru, kuras mierā un saticībā strādāja līdz pat deviņiem no rīta. Deviņos no rīta pūzni pāršalca skaļas žāvas un pēc brīža no 152. stāva 3. lielās ejas 5. atzara 8. sānatzara 3. aliņas izlīda kāda maza skudriņa. Skudriņa domīgi palūkojās apkārt un tad uzmanīgi pārgājusi pāri ejai, kurā visu diennakti valdīja dzīva satiksme, pieklauvēja pie 5. aliņas durvīm. Pēc brīža durvis pavērās un tajās parādījās cita skudra ''Labrīt !'' teica Skudriņa, ''Vai tu gadījumā nezini priekškam olimpiādē vajadzīgs balodis ?'' Otra skudra samulsusi novilka ''Nēe... Varbūt aizej paprasi mammai ?'' Skudriņa apmierināti pamāja ar galvu un devās ceļā uz pūžņa vidusdaļu, kur dzīvoja viņas un visu pārējo pūžņa skudru mamma - skudru karaliene viņas majestāte Zeltgalvīte III. Nonākusi pie karalienes, kura laiski gulēja gultā starp spilveniem, Skudriņa viņai paziņoja ''Jūsu Majestāte, es gribu rīkot olimpiādi''. Karaliene laipni pasmaidīja un teica ''Dari kā vēlies - tu taču zini ka es vienmēr atbalstu savu bērnu radošās aktivitātes'' Skudriņa priecīgi pamāja ar galvu un tad ķērās pie paša būtiskākā noskaidrošanas ''Vai jūsu Majestāte gadījumā nezin kāpēc olimpiādē vajadzīgs balodis ?" brīdi padomājusi Zeltgalvīte nervozi attrauca ''Balodis ? To cep, protams''
Tā nu Skudriņa priecīga devās rīkot olimpiādi. Izlīdusi no pūžņa viņa sāka lūkoties apkārt meklēdama piemērotu vietu olimpiādes rīkošanai.


Balodis tikko beidzis vīt ligzdu apmierināti dūdoja kaut ko par olām un puspūru, kad pēkšņi atskanēja ''Drīkst es tevi izcepšu ?''. Balodis no pārsteiguma izkrita cauri savai jaunajai ligzdai un izbijies sāka lūkoties apkārt, pēkšņi kāds tieši viņam priekšā ieklepojās balodis samirkšķināja acis - tur taču neviena nebija, vai viņam tiešām būtu dzirdes halucinācijas ? ''Es esmu tev uz knābja'' balss teica. Balodis nopētīja uz sava knābja stāvošo punktiņu ''Kā tev nav kauna, man - cienījamam balodim, prasīt vai tu drīksti mani izcept...'' balodis no sašutuma gandrīz aizrijās un tāpēc ātri nobeidza savu lekciju nošņākdams ''Tinies !'' un nokratīdams Skudriņu no sava knābja. ''Bet tas ir cēlam mērķim'' skaidroja Skudriņa, čamdīdama vai nekas nav lauzts ''Es gribu sarīkot olimpiādi''. Pēc trīs stundām, kuras balodis bija veltījis, lai ieskaidrotu Skudriņai, ka ''Mēs, baloži, esam miera simbols'' Skudriņa jautāja ''Bet priekš kam tad olīves - no tām taču taisa olīveļļu ?'' balodis samulsis pakasīja galvu ''Nu... ar to... aplaistās'' tad Skudriņa pateicās balodim par palīdzību un devās atpakaļ uz pūzni.

Skudru pūznī kā parasti valdīja dzīva rosība, kad pēkšņi atskanēja briesmīgs troksnis. Pārbiedētās skudras visas kā viena izskrēja no pūžņa skatīties, kas notiek un ieraudzīja ka pūznim tuvojas milzīgs zilonis snuķī turēdams olīveļļas pudeli.
Pie pūžņa zilonis apstājās (skudras šausmās nodrebēja) un no viņa snuķa nolēca skudriņa. ''Tu ?'' skudras šausmās noelsās un tad sāka cita caur citu jautāt: ''Kas tas tāds ? Kāpēc tu viņu atvedi ? ''
''Tas ir kāds indiešu tūrists. Viņš būs komentētājs - nu viņš apgalvo ka viņam ir plašas zināšanas sportā, jo īpaši vingrošanā'' paskaidroja Skudriņa un pametusi savas pārbiedētās ciltsmāsas komentētāja sabiedrībā celt olimpisko stadionu un devās meklēt olimpisko uguni.

Skudriņa zināja , ka ezera malā, kur skudras bija iecerējušas olimpiskās regates sacensības bieži uzturas vīri, kas izmetuši makšķeres stundām nekustīgi sēž skatīdamies tālumā, un dzestrajos rītos iekur ugunskurus , lai sasildītos vai , lai pagatavotu kādu zivi. Nonākusi ezera krastā skudriņa ieraudzīja vairākus vīrus, kas izmetuši makšķeres sēdēja un savā starpā klusi bubinot vērās viņiem vien zināmā punktā tālu naksnīgajās pļavās. Viņiem aiz muguras liesmoja ugunskurs. Ieraugot uguni, skudriņu vienmēr pārņēma savāds tramīgums tā kā vilka uz deju, tā kā uz virtuvi pie pannām, nekad īsti nevarēja saprast kā rīkoties un tā kamēr skudriņa tā domāja viņa stāvēja un lūkojās liesmā. kāds bija iemetis tajā skujotu zaru un skujas ar strauju spožu liesmu aizdegās. Nu gluži kā raķetes nodomāja skudriņa, tas jāiesaka olimpiskajai komitejai, lai jau laikus sāk krāt skujas nākamajai olimpiādei. Droši vien te varētu nodarbināt jaunās vai arī jau vecišķās skudras, tās rosinātu darbam - varētu nolīgt kādus skudrulēnus uzmundrinošu reklāmas saukļu izkliegšanai- teiksim vairāk skuju, lielākas liesmas vai vēl labāk, - vairāk skuju lielāks salūts.
Skudriņa sēdēja pie ugunskura, blenza liesmās un domāja, kā tad šo uguni aiznest līdz pūznim - viena skuja kamēr tiks līdz pūznim izdegs vai vējš nopūtīs. Te viņa ieraudzīja tuvu ugnskura malai kādu zariņu, kura viens gals bija ugunskurā jau sācis degt,bet otrs rēgojās ārā no ugunskura. Skudriņa paņēma degošo zariņu un devās mājup. Kad Skudriņa nonāca pie pūžņa viņa ieraudzīja, ka čaklās skudras jau ir uzcēlušas stadionu. Tāpēc viņa ātri mobilizēja citas skudras olimpiskās lāpas uzstādīšanai un olimpiskās uguns uzturēšanai - drīz vien vesels bars skudru skraidīja ap pūzni ar aizdedzinātiem zariņiem.

Pievakarē viss bija gatavs un olimpiāde varēja sākties. Karaliene Zeltgalvīte III teica atklāšanas runu, tika aizdegta no smilgām un koka mizām veidotā lāpa, bet garas smilgas galā uzvilkts olimpiskais karogs. Uz olimpiādi bija ieradušās skudras no visas pasaules - sarkanās skudras cerēja plūkt laurus cīņas sporta veidos, faraonskudras - airēšanā, bet lapgriezējskudras, lai arī bija vīlušās ka nav iekļauta tāda disciplīna kā sēņu audzēšana, cerēja sasniegt labus rezultātus peldēšanā. Skudriņas ciltsmāsas cerēja saņemt medaļas vieglatlētikā, bet klejotājskudras bija gatavas cīnīties jebkurā komandu sporta veidā.
Bet pati Skudriņa skatījās uz milzīgo pūli un nespēja noticēt, ka tik mazai skudriņai kā viņai ir izdevies sarīkot tik lielu pasākumu, kurā, aizmirstot savas ierastās nesaskaņas, bija gatavas piedalīties visas pasaules skudras.
Hermiones zizlis
1873 gads
Hermiones zizlis
/msg [SARS]Hotei xdcc send #3
Sol Invictus
un
irbīte.
he Witches Of Eastwick
Lianjuks
4.4. FORMULAS UN FUNKCIJAS
Šajā nodaļā tiks apskatīta:
• formulu veidošana, izmantojot skaitļus, norādes uz šūnām un aritmētiskās darbības
(saskaitīšanu, atņemšanu, reizināšanu un dalīšanu);
• standartkļūdu vērtību un paziņojumu atpazīšana un izprašana;
• relatīvo, jaukto un absolūto norāžu uz šūnām lietošana;
• vienkāršāko standartfunkciju izmantošana.
4.4.1. Aritmētiskās formulas
Izklājlapu šūnās var veikt dažādus aprēķinus, veidojot formulas vai lietojot funkcijas
(gatavas formulas), piemēram, summas, vidējās, lielākās vai mazākās vērtības aprēķināšanai.
Ja aprēķini tiek veikti ar citās šūnās ievadītajiem skaitļiem, tad, mainot skaitļus šajās šūnās,
mainās arī aprēķinu rezultāti.
Visām Excel formulām jāsākas ar vienādības (=) zīmi! Šī zīme norāda, ka tai sekojošie simboli
veido formulu. Pirms vienādības zīmes nedrīkst būt tukšumzīme vai kāda cita rakstzīme.
4.4.1.1. Veidot formulas, izmantojot skaitļus, norādes uz šūnām un aritmētiskās
darbības (saskaitīšanu, atņemšanu, reizināšanu un dalīšanu)

Lai ievadītu formulu:
􀃖 atlasa šūnu;
􀃖 ievada (vienādības) zīmi;
􀃖 ievada izteiksmi (formulu);
􀃖 apstiprina formulu vienā no veidiem:
• ar formulu joslas pogu (Enter);
• piespiežot taustiņu .
Formula drīkst saturēt:
• skaitļus;
• darbību zīmes:
• + (saskaitīšana);
• - (atņemšana);
• * (reizināšana);
• / (dalīšana);
• ^ (kāpināšana);
• apaļās iekavas;
• šūnu un apgabalu adreses;
• funkcijas.
Kā piemērs apskatīta vienkārša formula =10-5, kas ievadīta šūnā A2. Pēc apstiprināšanas šūnā
ir redzams izteiksmes rezultāts, bet formulu rindā − pati formula:
Ievadītā formula
Ievadītās formulas
rezultāts

Darbību secība formulās tiek izpildīta pēc matemātikas likumiem. Reizināšanas zīme jālieto
obligāti. Piemēram, izteiksmes 3(5-4)(2-1) vērtības aprēķināšanai Excel šūnā jāievada šāda
formula =3*(5-4)*(2-1).
Ja nav īsti skaidrs, kuru no darbībām Excel izpildīs vispirms, tad ieteicams lietot iekavas –
tajās esošās izteiksmes tiks aprēķinātas pirmās.
Piemēri: Formula Rezultāts
=3*6+12/4-2 19
=3*6+12/(4-2) 24
=3*(6+12)/4-2 11,5
=(3*6+12)/4-2 5,5
=3*(6+12/(4-2)) 36
Ja formulā atrastas sintakses (pieraksta) kļūdas, tad pēc formulas apstiprināšanas ekrānā tiek
izvadīts kļūdas paziņojums, kur Excel bieži piedāvā arī pareizo formulas variantu. Piemēram,
ievadot izteiksmi =10-5(5+3, kas ir bez noslēdzošās iekavas un reizināšanas zīmes, ekrānā
tiks izvadīts šāds paziņojums:
Ne vienmēr Excel piedāvātais variants sakrīt ar lietotāja iecerēto. Pēc formulas
apstiprināšanas rezultāta vietā šūnā var tikt izvadīts kļūdas paziņojums (sk. 4.4.1.2.).
Ja kāds no formulas elementiem ir skaitlis vai formulas rezultāts citā šūnā, tad, veidojot
formulu, ievada nevis tabulā esošos skaitļus, bet šūnu adreses, kurās tie atrodas. Formulas
aprēķināšanas brīdī tiek ņemtas atbilstošo šūnu vērtības.
Piemēram:
􀃖 šūnā A1 ievada 15;
􀃖 šūnā A2 ievada =A1+3;
􀃖 šūnā A3 ievada =A1+A2.
Ja tiek mainīta vērtība kādā no šūnām, tad mainās arī to šūnu vērtības, kuru formulas tieši vai
pastarpināti satur izmainītās šūnas adresi.
Piemēram, šūnā A1 ievada skaitli 6.
Pēc izmaiņu izdarīšanas mainās gan šūnas A2,
gan A3 formulu rezultāts, jo abās šūnas esošās
formulas satur šūnas A1 adresi.
Piedāvātais formulas labojums
Izlabot formulu,
kā piedāvāts kļūdas paziņojumā
Aizvērt paziņojuma logu un pašam
izlabot kļūdu formulā

Ja formula satur šūnu adreses, tad tās var ievadīt, izmantojot gan tastatūru, gan peli. Ja
izmanto tastatūru, tad lietotājam pašam ir pareizi jānosaka šūnu adreses, bet, izmantojot peli,
darblapā atlasa (izvēlas) vajadzīgo šūnu vai šūnu apgabalu.
Piemēram, šūnā B2 jāievada formula =B1+3:
􀃖 ievada (vienādības) zīmi;
􀃖 ieklikšķina šūnā B1. Ap šūnu B1 parādās mirgojoša pārtraukta līnija:
􀃖 ievada +3;
􀃖 apstiprina formulu.
Ja tabulā jāveic aprēķini vairākās šūnās, lietojot vienu un to pašu formulu, tad var izmantot tā
saucamo formulas dublēšanu (kopēšanu). Lai dublētu formulu:
􀃖 atlasa šūnu, kur atrodas izveidotā formula;
􀃖 peles rādītāju novieto uz šūnas jutīgā punkta tā, lai peles rādītājs maina izskatu uz
melnu pildītu krustiņu ;
􀃖 dublēšanu veic, turot piespiestu peles kreiso pogu un velkot pār šūnām, kurās
formula jādublē;
􀃖 par formulas pareizību var pārliecināties, ieklikšķinot šūnā, kur atrodas formula:
Pēc peles pogas atlaišanas zem šūnu apgabala parādās ikona . To sauc par viedtagu
(smart tag). Viedtagiem var būt dažāds izskats un arī dažādas izmantošanas iespējas, kas
pašlaik netiks apskatītas.
Kā redzams, tad visi rezultāti ir pareizi. Tas noticis, mainoties šūnu adresēm dublēšanas laikā.
Šūnā C2 izveidoto formulu Excel “saprot” kā divu no šūnas C2 pa kreisi esošo šūnu (t. i., A2
un B2) reizinājumu. Adreses formulās nomainījušās attiecībā pret šūnu, kurā jāatrodas
formulai. Piemēram, šūnā C3 formula ir =A3*B3, t. i., sareizinātas ir tās divas šūnas, kas
atrodas pa kreisi no C3, utt.
4. modulis. FORMULAS UN FUNKCIJAS
68
4.4.1.2. Atpazīt un izprast standartkļūdu vērtības un paziņojumus, kas saistīti ar
formulu izmantošanu

Kļūdu paziņojums šūnā formulas rezultāta vietā redzams tad, ja kādu iemeslu dēļ Excel nespēj
veikt aprēķinus.
Kļūdu paziņojumi un to iespējamie rašanās iemesli:
• ### – skaitliskai vērtībai (skaitlim, datumam vai laikam) šūnā nepietiek vietas. No
kļūdas var atbrīvoties, samazinot rakstzīmju izmēru vai mainot kolonnas platumu
(sk. 4.2.3.3.);
• #VALUE – nepareiza vērtība. Iemesli var būt vairāki:
• ja formulā vietā, kurā jālieto skaitlis, tiek izmantota šūna, kurā atrodas teksts.
Šādu kļūdu bieži izraisa nepareiza adresācijas veida lietošana formulā, ko
dublē:
• funkcijā vai formulā šūnas adreses vietā tiek lietota apgabala adrese:
• #DIV/0 – dalīšana ar nulli:
• #NAME – formulā atrasts nepareizs funkcijas nosaukums. Šādas kļūdas visbiežāk
rodas, formulas ievadot vai labojot no tastatūras:
• #N/A – tiek izmantota šūna, kam nav atļauta piekļuve;
• #REF – neeksistējoša šūnas vai apgabala adrese. Parasti šāda kļūda rodas pēc šūnu
izmešanas;
• #NUM! – nepareizi norādīts funkcijas arguments, piemēram, saknes funkcijas
lietošana negatīvam skaitlim.


4.4.2. Šūnu norāžu izmantošana
4.4.2.1. Izprast un lietot relatīvās, jauktās un absolūtās norādes uz šūnām
Relatīvā adrese norāda uz šūnu atbilstoši tās atrašanās vietai attiecībā pret to šūnu, kurā
atrodas formula, piemēram, “divas šūnas pa kreisi”. Dublējot formulas, kas satur relatīvās
adreses, tās mainās atbilstoši formulu atrašanās vietai (sk. 4.4.1.1.).
Atsevišķos gadījumos ir nepieciešams, lai, dublējot formulu, adreses netiktu mainītas, bet formula
turpinātu vērsties pēc datiem pie vienas un tās pašas šūnas. Tad izmanto absolūtās adreses.
Piemērs. Dota tabula, kurā jāaprēķina, cik procenti no maksimāli iegūstamā punktu skaita
testā (vērtība šūnā D1) ieguvis katrs no testa dalībniekiem. Lai to veiktu:
􀃖 šūnā F4 ievada formulu =E4/D1*100;
􀃖 apstiprina formulu, piespiežot taustiņu vai pogu (Enter) formulu joslā;
􀃖 izmantojot šūnas F4 jutīgo punktu, dublē formulu uz leju līdz šūnai F7.
Šūnās, kur jābūt dublēto formulu rezultātiem, ir redzams:
􀃖 šūnā F5 – kļūdu paziņojums #DIV/0, kas nozīmē, ka ir notikusi dalīšana ar nulli;
􀃖 šūnā F6 – kļūdu paziņojums #VALUE. Iemesls ir tas, ka dalīts tiek ar šūnu, kurā
atrodas teksts;
􀃖 šūnā F7 – nepareiza vērtība.
Pēc kārtas ieklikšķinot šūnās F5, F6 un F7 un aplūkojot dublētās formulas (tās var redzēt
formulu joslā), var secināt, ka formulas ir dublētas pareizi – kā kopējot formulas ar
relatīvajām adresēm:
Tikai šoreiz, aprēķinot katra testa dalībnieka rezultātus, formulā ir jāmainās iegūtajam punktu
skaitam, bet maksimāli iespējamais punktu skaits atrodas vienā šūnā un, formulu dublējot,
šūnas adresei nevajadzētu mainīties.
Šis piemērs uzskatāmi pierāda, ka jāizmanto cits adresācijas veids – absolūtās adreses.
Absolūtās adreses pierakstam izmanto $ zīmi. To lieto pirms kolonnas un rindas nosaukuma,
piemēram, šūnas D1 absolūtā adrese ir $D$1.
Lai izlabotu formulu:
􀃖 ieklikšķina šūnā F4. Formulu rindā redzama formula =F4/D1*100;
􀃖 ieklikšķina uz adreses D1;

􀃖 nomaina adresāciju vienā no veidiem:
• piespiežot taustiņu (ja taustiņu piespiež vairākas reizes, tad cikliski
mainās četri iespējamie adresācijas veidi);
• ievadot $ zīmes, izmantojot tastatūru;
􀃖 kad formula izlabota uz =F4/$D$1*100, piespiež taustiņu .
Dublējot formulu uz pārējām šūnām, iegūst:
Apskatot formulas, var redzēt, ka, dublējot formulu, mainās tikai tā formulas daļa, kur lietota
relatīvā adrese. Lietojot absolūto adresi, atbilstošā formulas daļa dublējot paliek nemainīga.
Jaukto adresi izmanto, ja dublējot formulā jāmaina tikai viena šūnas adreses daļa.
Nemainīgajai adreses daļai priekšā pievieno $ zīmi. Piemēram, dublējot adresi $A1, formulā
tiks mainīts tikai rindas numurs, bet adresei A$1 – tikai kolonnas apzīmējums.
Kā piemērs apskatīta reizināšanas tabulas veidošana:
􀃖 šūnās B1:K1 ievada skaitļus no 1 līdz 10;
􀃖 šūnās A2:A11 ievada skaitļus no 1 līdz 10;
􀃖 maina kolonnu platumus tā, lai tabula būtu pārskatāma.
Lai noteiktu, kā izmantot jauktās adreses, kas būtu piemērotas dublēšanai, ievada vairākas formulas:
Visās izveidotajās formulās pirmajai adresei ir nemainīgs kolonnas apzīmējums A, bet
otrajai – rindas numurs 1. Līdz ar to šūnā B2 ievadāmā formula ir =$A2*B$1.
Pēc formulas apstiprināšanas tā ir jādublē visā tabulā. To veic divos posmos:
􀃖 aiz šūnas B2 jutīgā punkta formulu dublē līdz šūnai K2:
􀃖 izmantojot atlasītā apgabala jutīgo punktu, dublē formulu uz leju. Tiek iegūta
reizrēķina tabula:

4.4.3. Darbs ar funkcijām
4.4.3.1. Veidot formulas, izmantojot standartfunkcijas SUM, AVERAGE, MIN,

MAX, COUNT
Viena no Excel galvenajām vērtībām ir tajā iebūvētās funkcijas.
Funkcijas ir speciālas komandas, ko izmanto, veidojot formulas dažādiem aprēķiniem.
Daudzas no Excel funkcijām ļauj ikdienā lietotos aprēķinus veikt ātrāk un ērtāk, piemēram, lai
aprēķinātu vidējo aritmētisko, var lietot formulu =(2+6+7+9)/4, bet var izmantot funkciju
=AVERAGE(2;6;7;9).
Šādā formulā tiek norādīti tikai argumenti, bet nav jānorāda argumentu skaits.
Biežāk lietojamo funkciju izmantošana
Piecas biežāk lietojamās funkcijas apkopotas standartrīku joslas pogas (AutoSum)
sarakstā:
• Sum – argumentu summa (arī pati poga );
• Average – argumentu vidējais aritmētiskais;
• Count – skaitlisku informāciju saturošo šūnu skaits argumentu
sarakstā;
• Max – argumentu lielākā vērtība;
• Min – argumentu mazākā vērtība.

Lai izmantotu kādu no minētajām funkcijām:
􀃖 atlasa šūnu, kurā ievietos funkciju;
􀃖 piespiež pogu (AutoSum) vai izvēlas kādu no funkcijām šīs pogas sarakstā;
􀃖 pārliecinās, ka atlasīts argumentu saraksts, ko paredzēts izmantot aprēķinos. Ja ne,
ar peli atlasa vajadzīgo šūnu apgabalu:
􀃖 funkciju apstiprina, piespiežot taustiņu vai pogu (Enter) formulu joslā.
Funkcijas nosaukums Funkcijas argumenti
Funkcijas vērtība

Citu biežāk lietoto funkciju izmantošanas piemēri:
Funkcijas veidošana, izmantojot dialoga logu Insert Function
Funkciju veidošanai var izmantot arī dialoga logu Insert Function:
􀃖 izvēlas šūnu vai vietu formulā, kur ievietot funkciju;
􀃖 dialoga logu Insert Function var atvērt vairākos veidos:
• ar komandu Insert / Function...;
• pogas (AutoSum) sarakstā izvēloties More Functions...:
• ar taustiņu kombināciju + ;
• ar pogu Insert Function formulu joslā:
􀃖 funkciju kategoriju sarakstā Or select a category: izvēlas vajadzīgo kategoriju:

• Financial – finanšu funkcijas;
• Date & Time – datuma un laika funkcijas;
• Math & Trig – matemātiskās un trigonometriskās funkcijas;
• Statistical – statistikas funkcijas;
• Lookup & Reference – norāžu un atsauču funkcijas;
• Database – datu bāzes funkcijas;
• Text – teksta funkcijas;
• Logical – loģiskās funkcijas;
• Information – informatīvās funkcijas;
• Engineering – inženierzinātņu funkcijas;
􀃖 no izvēlētās kategorijas (piemēram, Math & Trig) saraksta Select a function:
izvēlas funkciju, piemēram, SUM, kas paredzēta argumentu summēšanai:
􀃖 piespiežot pogu , atveras dialoga logs Function Arguments argumentu
norādīšanai (funkciju argumenti var būt gan konkrētas vērtības gan izteiksmes, gan
šūnu adreses, kuras var norādīt gan ar tastatūru, gan peli);
􀃖 pēc argumentu norādīšanas piespiež pogu .
Piemērs, lai aprēķinātu šūnu A1:E1 satura summu ar šūnu B2:C2 saturu un skaitli 5:
Ja funkcijas argumentu dialoga logs aizsedz šūnas ar nepieciešamajiem datiem, dialoga logu
pārvieto citā vietā.
Izvēlētā funkciju kategorija
Izvēlētā funkcija
Izvēlētās funkcijas sintakse
Izvēlētās funkcijas īss apraksts
Funkcijas
argumentu
vērtības
Funkcijas argumenti
Funkcijas nosaukumsi
Funkcijas
rezultāts

Funkcijas ievadīšana, izmantojot tastatūru
Ja funkcijas sintakse ir zināma, to var ievadīt arī, izmantojot tastatūru:
􀃖 novieto kursoru šūnā, kur vērtības noteikšanai izmantos funkciju;
􀃖 ievada (vienādības) zīmi;
􀃖 ievada funkcijas nosaukumu;
􀃖 ievada (atverošo iekavu);
􀃖 ievada argumentus, no kuriem funkcija aprēķinās vērtību. Argumentus vienu no otra
atdala ar (semikolu);
􀃖 ievada (aizverošo iekavu);
􀃖 piespiež taustiņu .
Šī metode nav ieteicama iesācējiem, jo pastāv diezgan liela iespēja kļūdīties. Bez tam
argumentu atdalīšanai var tikt izmantots arī komats. Pirms veikt funkciju ievadīšanu “ar
roku”, jānoskaidro, kāds argumentu atdalītājs ir izvēlēts konkrētajam datoram.
4.4.3.2. Veidot formulas, izmantojot standartfunkciju IF
Reizēm nākas veikt aprēķinus, vadoties no datu vērtībām, kas var mainīties. Šādā gadījumā
funkcijai vajadzētu pieņemt lēmumu, kā tālāk veikt aprēķinus. Viens no veidiem, kā norādīt −
“dari tā, ja nosacījums izpildās, bet citādi, ja neizpildās”, ir funkcija IF. Funkcijas vispārējais
pieraksts:
IF(logical_test;value_if_true;value_if_false)
Logical_test (nosacījums) parasti ir izteiksme, kurā tiek veikta salīdzināšana. Ja uz
salīdzināšanu var atbildēt – jā, tā tas ir, tad nosacījuma vērtība ir patiesa (true), ja ne –
aplama (false).
Value_if_true (vērtība_ja_patiess) ir izteiksmes vērtība, ko izvadīt, ja nosacījums ir patiess.
Value_if_false (vērtība_ja_aplams) ir izteiksmes vērtība, ko izvadīt, ja nosacījums ir aplams.
Salīdzināšanas operatori
Funkcijas nosacījumos tiek lietoti dažādi salīdzināšanas operatori:
= vienāds ar
<> nav vienāds ar
> lielāks par
< mazāks par
>= lielāks vai vienāds ar
<= mazāks vai vienāds ar
Piemēri: Vērtības salīdzināšanai A=10, B=5, C=15, D=10 Rezultāts
A=B FALSE
A<>C TRUE
A>B TRUE
C<D FALSE
A>=D TRUE
C<=D FALSE

Piemērs funkcijas IF izmantošanai
Lai funkcijas IF izmantošana kļūtu saprotamāka, aplūkots piemērs. Dota tabula, kur apkopoti
testa rezultāti:
Ieskaiti saņem katrs, kurš ieguvis vismaz pusi no maksimāli iespējamā punktu skaita
(maksimāli iespējamais punktu skaits ir 6 un ieskaite pienākas tad, ja iegūti vismaz 3 punkti).
Kolonnā F pret katru uzvārdu vajadzētu noteikt, ir vai nav ieskaitīts.
Lai, izmantojot funkciju IF, noteiktu, vai Andrim pienākas ieskaite:
􀃖 atlasa šūnu F4;
􀃖 dialoga logā Insert Function kategorijā Logical izvēlas funkciju IF un piespiež
pogu . Atveras funkcijas IF argumentu norādīšanas dialoga logs:
􀃖 lodziņā Logical_test ievada nosacījumu, piemērā tas ir E4>=3, jo, lai iegūtu
ieskaiti, nepieciešams iegūt vismaz pusi no punktiem, un Andra iegūtie punkti
atrodas šūnā E4;
􀃖 lodziņā Value_if_true ievada vērtību vai izteiksmi, kuras vērtība jāizvada, ja
nosacījums ir patiess. Šajā piemērā teksts – ieskaitīts;
􀃖 lodziņā Value_if_false ievada vērtību vai izteiksmi, kuras vērtība jāizvada, ja
nosacījums ir aplams. Šajā piemērā teksts – neieskaitīts;
􀃖 piespiež pogu .
Nosacījumsi
Vērtība, ja nosacījums patiessi
Vērtība, ja nosacījums aplams

Tekstam argumentu norādīšanas dialoga logā vienmēr jābūt pēdiņās, taču, ja kādā no
argumentu lodziņiem ir tikai teksts (kā šajā piemērā), pēdiņas var nelikt – to izdarīs Excel. Ja
pēdiņas liek, tās jāliek pareizi, t. i., + (bieži lietotāji kļūdaini pēdiņu vietā liek
divus apostrofus).
Tā kā Andris ieguvis vairāk nekā 3 punktus, šūnā F4 parādās teksts ieskaitīts:
Dublējot funkciju uz pārējām šūnām, iegūst:

Nodaļas kopsavilkums
Izklājlapu tabulu šūnās var veikt dažādus aprēķinus, veidojot formulas vai lietojot funkcijas
(gatavas formulas), piemēram, summas, vidējās, lielākās vai mazākās vērtības aprēķināšanai.
Visām Excel formulām jāsākas ar vienādības (=) zīmi! Šī zīme norāda, ka tai sekojošie
simboli veido formulu.
Lai ievadītu formulu, atlasa šūnu, ievada (vienādības) zīmi, izteiksmi (formulu) un
apstiprina ar formulu joslas pogu (Enter) vai, piespiežot taustiņu .
Formula drīkst saturēt skaitļus, darbību zīmes, apaļās iekavas, šūnu un apgabalu adreses,
funkcijas.
Ja kāds no formulas elementiem ir skaitlis vai formulas rezultāts citā šūnā, tad, veidojot
formulu, ievada nevis tabulā esošos skaitļus, bet šūnu adreses, kurās tie atrodas.
Kļūdu paziņojums šūnā formulas rezultāta vietā redzams tad, ja kādu iemeslu dēļ Excel nespēj
veikt aprēķinus. Šie paziņojumi var būt dažādi, piemēram, ###, #VALUE, #DIV/0,
#NAME u. c.
Relatīvā adrese norāda uz šūnu atbilstoši tās atrašanās vietai attiecībā pret to šūnu, kurā
atrodas formula, piemēram, “divas šūnas pa kreisi”. Dublējot formulas, kas satur relatīvās
adreses, tās mainās atbilstoši formulu atrašanās vietai.
Atsevišķos gadījumos ir nepieciešams, lai, dublējot formulu, adreses netiktu mainītas, bet
formula turpinātu vērsties pēc datiem pie vienas un tās pašas šūnas. Tad izmanto absolūtās
adreses.
Jaukto adresi izmanto, ja dublējot formulā jāmaina tikai viena šūnas adreses daļa.
Funkcijas ir speciālas komandas, kuras izmanto, veidojot formulas dažādiem aprēķiniem.
Piecas biežāk lietojamās funkcijas apkopotas standartrīku joslas pogas (AutoSum)
sarakstā:
• Sum – summa (arī pati poga );
• Average – vidējais aritmētiskais;
• Count – skaitlisku informāciju saturošo šūnu skaits;
• Max – lielākā vērtība;
• Min – mazākā vērtība.

Reizēm nākas veikt aprēķinus, vadoties no datu vērtībām, kas var mainīties. Šādā gadījumā
funkcijai vajadzētu pieņemt lēmumu, kā tālāk veikt aprēķinus. Viens no veidiem, kā norādīt −
“dari tā, ja nosacījums izpildās, bet citādi, ja neizpildās”, ir funkcija IF.

Duchess
other factors which influence prices
Beppo
[<+-| alert@+>]
Hermiones zizlis
http://myanimelist.net/animelist/Shadelight
Kindergārdēns
Grifidors 1
Slīdenis 11
Kraukļanags 14
Elšpūtis 7
Ausmints
Grifidors 18
Slīdenis 31
Kraukļanags 26
Elšpūtis 23
tiigjeris
William Wordsworth
Kalevale
Kāda ir Tava pieredze ar iepazīšanos internetā?
Teletūlbijs.
Benny Benassi -- Satisfaction
Hermaine
Grifidors 39
Slīdenis 56
Kraukļanags 94
Elšpūtis 39
Teletūlbijs.
Burning like an angel
Who has heaven in reprieve
Burning like the voodoo man
With devils on his sleeve
Overlord
LVA,1330.f.,6.apr.,45.l.
Kalevale
3 Hurts
Hurts
2,332
Kalevale
Kokowääh
Mattiass
šīs
Math
twenty
Mattiass
гарри поттер
Ungaarijas ragaste
10.09.2009 22:59
Kalevale
Fotomirklis - 1.septembris
Atbildēt
Klinta Pūce kam: liepu.vesture2.
rādīt detaļas 17:02 (pirms 26 minūtēm)
"But who can say what's best? That's why you need whatever chance you have of happinesswhere you find it, and not worry about other people too much. My experience tells me that we get no more than two or three such chances in a life time, and if we let them go, we regret ir for the rest of our lives."

Haruki Murakami - "Norvegian Wood".

Nenokavējiet savas iespējas, nepazaudējiet sparu un atrodiet mūžīgas iedvesmas un prieka avotu!
Lai veicas jaunā dzīves posmā!

Klinta Pūce, Vess-3
Math
Grifidors 1
Slīdenis 27
Kraukļanags 12
Elšpūtis 43
Mattiass
www.bravocompanyusa.com
Ungaarijas ragaste
Gribidors 1
Slīcenis 28
Kraukļarags 14
Elpšūtis 46
Kalevale
Coco avant Chanel
Math
SilverWolf7007
Math
Murloc
Liesma narnia HP
Grifidors 1
Slīdenis 31
Kraukļanags 17
Elšpūtis 81
Liesma narnia HP
Liels, liels PALDIES!!!!
Mattiass
94.23.6.53:8888
Aiva
telnet deepertrouble.demon.net 4242
Miervaldis Gotiņš
161.718722
Math
Pronghorn
Liesma narnia HP
http://ask.fm/pasacina
Kalevale
Sting - Desert Rose
Liesma narnia HP
Nedomà tu, meitiņa,
Laima tevi aizmirsuse:
Laima svīdè kumeliņu,
Tev vietiņu gādadama.
Math
persevere
Liesma narnia HP
Drēbes:
Mati:
Ēdiens:
Dzēriens:
Domas:
Jūtas:
Runājos ar:
Dzirdu:
Patīk/mīlu:
Gribu:
Ienīstu/Dusmojos:
Gaidu:
Skalds
send you somekinda present. Named captured nick ????! 8-8
Šī ir pamatsatura "Lo-Fi" versija. Lai skatītu pilno versiju ar papildinformāciju, formatējumu un attēliem, lūdzu, klikšķini šeit.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.