Kurbijkurne forums: Soli tuvāk fantāzijai

Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )

> Pūķi, Vai jūs ziniet, kas ir pūķi?
ils
iesūtīt 14.05.2004 14:30
Raksts #1


Krāmē plauktos Izgaistošās izgaišanas grāmatas
Grupas ikona

Grupa: Dienas Pareģis
Pievienojās: 29.07.03
Kur: Rīga
Dienas Pareģis 2009



http://www.msnusers.com/agodfightforallrel...ns/dragons.msnw
Te to var uzzināt. Pūķis jeb drakons - it's cool!
tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
3 Lapas V   1 2 3 >  
Sākt jaunu pavedienu
Atbildes (1 - 19)
Grims
iesūtīt 14.05.2004 14:34
Raksts #2


Nazgûl
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 14.11.03
Kur: Tieši aiz tās izkapts, kas ir atbalstīta uz tava pleca.



Izskatās pēc kaukāda search result'a huh.gif
Naf tāds pavediens? Un vēl pie GP raibumiem...huh.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Silmarien
iesūtīt 14.05.2004 14:51
Raksts #3


Pārvērš vaboles par pogām
***

Grupa: Biedri
Pievienojās: 05.02.04
Kur: Numenor



Tas nav search result, bet gan MSN e-grupa.
Bet nu, ja tev Lord Vampire, pūķi neiet pie sirds, turpat jau arī bija vampīri:)
http://www.msnusers.com/agodfightforallrel...ns/vampire.msnw
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
ils
iesūtīt 14.05.2004 14:54
Raksts #4


Krāmē plauktos Izgaistošās izgaišanas grāmatas
Grupas ikona

Grupa: Dienas Pareģis
Pievienojās: 29.07.03
Kur: Rīga
Dienas Pareģis 2009



http://dndfiles.dfxwebs.com/tolkien.html
http://www.phil.unt.edu/~hargrove/dragons.html
Atgriežamies pie GP!
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
ils
iesūtīt 19.10.2004 13:42
Raksts #5


Krāmē plauktos Izgaistošās izgaišanas grāmatas
Grupas ikona

Grupa: Dienas Pareģis
Pievienojās: 29.07.03
Kur: Rīga
Dienas Pareģis 2009



Vēl kaut kas par pūķiem.


Dzimis rāpot, lidot māk.

Liekas pasaulē nav nevienas tautas, kuras leģendās un teiksmās nebūtu pieminēti pūķi. Tos pazina jau senajā Ēģiptē un Babilonijā. Pūķi vienmēr tiek attēloti līdzīgi rāpuļiem, dažreiz kā spārnoti krokodili, dažreiz kā žņaudzējčūskas.

Vai pūķis ir dinozaurs-mutants?

Diezgan daudz pūķu, īpaši ķeltu mitoloģijā, pieskaitāmi tipiskiem rāpuļiem – tiem nav spārnu, ķermenis ir čūskveidīgi garš, šādus pūķus nereti par čūskām arī sauc. Visu tautu un cilšu, gan civilizētu, gan primitīvu, leģendas un mīti liecina, ka kādreiz visi ticējuši šo Čūsku lielajai gudrībai un viltībai. Tām piemīt burvju spējas. Tās var hipnotizēt putnus ar savu skatienu un pat cilvēkam neizbēgt no to apburošā iespaida… (J. Blavatska. „Slepenā doktrīna”).
Sengrieķu tekstos vārds "drakwn" (drakons jeb pūķis) apzīmēja pasakainu rāpuli, kas bija čūsku radinieks. Kopējais čūsku nosaukums bija "ojix". Par to, ka pūķis piederēja pie čūskām, liecina tas, ka dzejnieks Hēsiods (VIII-VII gs. pirms Kristus) „Dievu dzimšanā” („Teogonijā”) lieto vārdu savienojumu „čūska-drakons”. Dažos gadījumos šāds vārdu savienojums simbolizē tādus vai citādus Visuma elementus. „Pūķis, lai arī ir svēts un apbrīnas vērts, tomēr savā būtībā ir kaut kas vairāk no dievišķās esības, par kuru labāk palikt neziņā”. (Eliānijs,"De Natura Animalium").
”Austrumos no Centrālamērikas, Haiti salā ir saglabājušās leģendas par čūskām no pasaules radīšanas laikiem. Vietējās vuduistu ciltis tic dievam Damballa Vedo, kuru attēlo čūskas veidā. Damballa Vedo tiek pielūgts kā Lielā Čūska, Visuma Zemes un Debess radītājs. Saskaņā ar īpatnējo vudu leģendu par Plūdiem, Čūska aplēja Zemi ar ūdeni un pēc tam parādījās Varavīksne. Čūska paņēma Varavīksni par sievu un viņa ieguva vārdu Aijida Vedo”. (A. Elfords, „Jaunās tūkstošgades dievi”).
„Austrālijas aborigēni rūpīgi glabā savas leģendas par čūskām savos Sapņu laiku mītos, kuros stāstīts par pasaules radīšanu. Centrālās Austrālijas rajonos var atrast Čūskas-Varavīksnes attēlus, kura ir devusies savā leģendārajā gājienā no ziemeļu piekrastes, pa ceļam radot upes, kalnus un cilvēkus” (turpat).
No mītiem, leģendām, reliģioza satura grāmatām (piemēram pūķis, kuru uzveic Svētais Juris un, kuru var redzēt Maskavas ģērbonī) pūķi pārcēlās uz pasakām (atcerēsimies Zmeju Goriniču) un vēlāk uz pasakām pieaugušajiem, tas ir fantasy žanra darbiem, piemēram, Tolkina Ursulas Le Gvinas un daudzu citu darbiem.
Tad, kas gan ir pūķi? Daudzi vēsturnieki vienkārši netic, ka pūķi kādreiz ir eksistējuši un uzskata tos vienkārši par mītu. Viens no galvenajiem argumentiem, nav izrokamu atlieku, kuras varētu identificēt kā „pūķu kaulus”.
Ir arī cits viedoklis – pūķi – ir izmiruši reptīļi, kurus vienā vārdā sauc par „dinozauriem”. Varbūt daži ir izdzīvojuši, pagadījušies cilvēkam acīs un izraisījuši iztēli, apauguši ar izdomājumiem un iekļuvuši leģendās. Taču šeit jautājums par atliekām netiek noņemts. Mūsdienu tehnoloģijas ļauj daudzmaz precīzi noteikt atrasto paleoantoloģisko, izrokamo reptīļu kaulu vecumu. Visi tie ir nesalīdzināmi vecāki par pašiem vecākajiem cilvēkiem. Lai gan leģendas stāsta, ka pūķu asinis esot tik indīgas, ka tās „nepaņem pat zeme”. Bet, kad pūķis mirst, tad tā asinis pakāpeniski saēd viņa ķermeni un kaulus. Tādēļ daži pētnieki uzskata, ka kauli no tiem nav saglabājušies. Vēl ir cits jautājums, kāpēc pūķi nav izmiruši kopā ar dinozauriem? Iespējams pieļaut, ka arī dinozauri vēl ir saglabājušies uz zemes. Kaut kur siltajās zemēs, neapdzīvotās vietās – Kongo upes deltā, piemēram (pagājušā gadsimta vidū tur esot redzēts briesmonis, kas pēc aprakstiem ļoti atgādinājis aizvēsturiskos zvīņnešus). Bet pūķi tomēr ir apdzīvojuši visu pasauli, pat tālos ziemeļus! Diezin vai dinozaurs spētu izdzīvot tādos apstākļos. Tomēr, nevar izslēgt varbūtību, ka senie zvīņneši varēja veikt mutācijas un piemēroties bargajiem apstākļiem.

Vasarā viņi labprāt dzer ziloņu asinis…

Jāatzīmē cilvēku uzskatu evolūcija par pūķiem. Liekas, ka senie grieķi par pūķiem (tas ir, drakoniem) sauca jebkuru lielāku rāpuli. Seno romiešu zinātnieks Plīnijs ziņo, ka vasarā pūķis labprāt dzer ziloņu asinis, jo tā ir auksta. Viņš zilonim uzbrūk pēkšņi, apvijas tam apkārt un iekožas tajā ar ilkņiem. Noasiņojošais zilonis nogāžas gar zemi un mirst, tāpat mirst arī pūķis, kuru nosmacē upura ķermenis. Vēl Plīnija darbos var izlasīt, ka Etiopijas drakoni, labāku ganību meklējumos (jā-jā, nebrīnieties, dažās leģendās viņi ir veģetārieši) regulāri peld pāri Sarkanajai jūrai uz Arābiju. Šim nolūkam, kā raksta Plīnijs, četri-pieci drakoni savijas kopā, veidojot kaut ko līdzīgu plostam, tikai galvas izbāztas virs ūdens. Viena nodaļa Plīnijam ir veltīta zālēm, kuras izgatavo no drakona iekšējiem orgāniem. Mēs uzzinām, ka no pūķa acs, kas izžāvēta, sasmalcināta un sajaukta ar medu, gatavo ziedi, kas palīdz pret nakts murgiem. Tauki no pūķa sirds, kas ietīti gazeles ādā un piesieti pie rokas ar brieža cīpslām, nes veiksmi tieslietās; pūķa zobi, kas glabājas uz ķermeņa, nodrošina kungu labvēlību un valdnieku žēlastību. Ar zināmu skepticisma devu Plīnijs dod dziras recepti, kas padara cilvēku neuzvaramu. To izgatavo no lauvas ādas un kaulu smadzenēm, zirga, kas nupat kā uzvarējis sacīkstēs, putām, suņa nagiem un no pūķa astes un galvas. Rietumos pūķi tiek uzskatīti par „ļoti sliktiem”. Tie ir pats ļaunuma iemiesojums, paša Sātana simbols. Latīņu vārds „draco” nozīmē, gan pūķi, gan čūsku, tāpēc abus šos jēdzienus bieži aizvieto vienu ar otru. Ķēdēs saslēgts un pie zemes piespiests pūķis simbolizē uzvaru pār velnu. Ir daudz leģendu ar dziļu, simbolisku jēgu, kurās pūķis parādās tieši ar šādu nozīmi – pirmējais ienaidnieks, cīņa ar kuru ir pats augstākais pārbaudījums. Apolons, Kadms (seno Tēbu dibinātājs), Persejs un Zigfrīds – visi ir pieveikuši pūķi. Neskaitāmos agiogrāfijas šedevros svētie – bruņniecības aizbildņi – Svētais Juris un Svētais Arhenģelis Mihails tiek attēloti tieši tajā brīdī, kad pieveic briesmoni; to pašu mēs redzam renesanses laiku gleznās.
Košs pūķa kā ienaidnieka tēls parādās Jāņa Atklāsmes grāmatā 12:7-9. „Un notika debesīs karš: Mihails un viņa eņģeļi cīnījās pret pūķi, un pūķis un viņa eņģeļi cīnījās pret viņiem, taču neizturēja un neatradās viņiem vieta debesīs. Un gāzts tika lielais pūķis, senā čūska, saukts par nelabo un sātanu, kas kārdinājis visu visumu, triekts zemē, un eņģeļi gāzti kopā ar viņu”.
Pasakās un leģendās tāda briesmoņa pieveikšana bieži ir varoņa galvenais pārbaudījums, kura rezultātā viņš iegūst bagātības (apslēpto mantu) vai atbrīvo sagūstīto princesi.

Rietumu pūķi. Cietsirdīgie un badīgie brunču mednieki.

Galvenās Rietumu Viduslaiku pūķu īpašības, neskaitot, protams, cietsirdību, ir kaislība pret dārgumiem un jaunām, skaistām sievietēm, īpaši ar zilām asinīm, vēl labāk – no karaliskām dzimtām. Viņas tad arī atbrīvo varoņi, cēlie bruņinieki. Leģendas parasti klusē par to, kāpēc vispār pūķiem šīs sievietes bija vajadzīgas – viņas tiek atbrīvotas sveikas un veselas pat vairākus gadus pēc nolaupīšanas.
Vispār, nav arī īsti skaidra pūķu tieksme pēc bagātībām, īpaši pēc zelta. Izlietot to kā cilvēki tie nevarēja. Pūķi neko nepirka un nepārdeva. Daži mūsdienu „pūķu pētnieki” jeb kā viņi sevi reizēm dēvē - „drakonologi” ir atraduši tam šādu izskaidrojumu. Pūķa organisms esot tā iekārtots, ka, lai kur arī viņš neapmestos uz zemes, tūlīt parādās burbuļojoša peļķe, zemei stājoties ķīmiskā reakcijā ar tā ķermeni. Un tikai zelts, kas saskaņā ar leģendu iztur „pūķa asiņu” tuvumu, varēja kļūt tam par ērtu guļasvietu. Zeltam nekaitē, ne skābes, ne sārmi. Tādēļ, uz zelta pūķis ir varējis atpūsties un smelties spēkus.
„Beovulfā”, leģendā, kas sarakstīta Anglijā 7. vai 8. gadsimtā, pūķis sargā savus dārgumus 300 gadus. Izbēdzis vergs slēpjas tā alā un nozog kausu. Atmodies pūķis pamana zādzību un nolemj nogalināt zagli, taču spiests laiku pa laikam atgriezties alā – pārbaudīt, vai pats nav nolicis kausu citā vietā. (Dīvaini, ka dzejnieks pūķim ir devis šādu, cilvēkam raksturīgu nepārliecību). Pēc tam pūķis sāk postīt karaļvalsti, Beovulfs to atrod un cīņā ar to nogalina, taču drīz pēc tam pats mirst no nāvīgā ievainojuma, ko nesuši pūķa ilkņi. Vispār gan, kā uzskata daži drakonu pētnieki, pūķi senajā Eiropā esot bijuši piejaucēti mājdzīvnieki. Piemēram, no tiem ir cēlies vārds „dragūns” (no „drakons”). Esot bijis tāds karaspēka paveids – „kavalērija” uz pūķiem. Vēsturnieki tomēr saka, ka vārds „dragun” ir cēlies no franču „dragon”, kas nozīmē „īsstobra muskete”.

Austrumu pūķi. Spēcīgie un labie ģēniji.

Atšķirībā no sava Rietumu rada, Austrumu pūķis nav šausmīgs monstrs. Austrumos tas ir ģēnijs un spēka un labestības simbols. Pūķis – tas ir pārmaiņu gars, tātad pašas dzīves gars… „Viņš slēpjas nepieejamu kalnu alās vai nolaižas nesasniedzamās jūras dzīlēs, gaidot tur laiku, lai pamostos un darbotos. Viņš atklājas negaisa mākoņos, viņš mazgā savas krēpes putojošo atvaru tumsā. Viņa nagi ir zibeņu lokos, viņa zvīņas sāk dzirkstīt priežu koku mizā. Viņa balsi dzird viesulī, kas veļas pa ziemas nogurdināto mežu, modinot to jaunam pavasarim”.
Šova Vena vārdnīcā (mūsu ēras 200-tais gads) teikts, ka starp 369 zvīņaino reptīlu sugām, tādām kā zivis, čūskas un ķirzakas, pūķis ieņem vadošo vietu; viņš spēj pēc savas vēlēšanās kļūt redzams vai neredzams, kā arī ir spējīgs uz pārvēršanos.
Pavasarī viņš paceļas debesīs, bet augustā slēpjas ūdens dziļumos. Rudens saulgriežos pūķis noziež sevi ar dubļiem un parādās tikai pavasarī, ar savu atmošanos vēstot dabas atdzimšanu; tamdēļ viņš ir kļuvis ūdens dzīvinošā spēka, tātad, arī pavasara simbolu, kad daba atjaunojas un atgriežas pie dzīvības ar veldzējošo lietu. Daudzās Austrumu leģendās un pasakās pūķiem ir vadošā loma. Eksistē trīs galvenie pūķu veidi: lun – tas ir pats varenākais un dzīvo debesīs, li – pūķis bez ragiem un dzīvojošs okeānā, un, visbeidzot, čiao – pūķis, kuru klāj zvīņas un kurš dzīvo purvos vai kalnu alās.
Tomēr, tikai pūķa lun eksistence tiek uzskatīta par vairāk vai mazāk reālu. Šo pūķi apraksta tā: „Tam ir septiņas izskata īpatnības vai formas, kas atgādina citu dzīvnieku formas: kamieļa galva, brieža ragi, truša acis, govs ausis, čūskas kakls, vardes vēders, karpa zvīņas, vanaga nagi un tīģera ķepas. Uz muguras tam ir sekste no astoņdesmit vienas zvīņas; zvīņas uz kakla vērstas uz galvas pusi, bet tās, kas atrodas uz galvas, izvietotas līdzīgi kalnu grēdu ķēdei. Viņa rīkles katrā pusē aug ūsas, bet no zoda nokarājas bārda uz kuras atrodas koša pērle. Viņam nav dzirdes. Tāpēc arī kurlus cilvēkus sauc par „lun”. Viņa elpa no mutes izraujas kā mākonis un dažreiz pārvēršas ūdeni, bet dažreiz ugunī. Viņa rēkoņa līdzinās vara šķīvju sišanas troksnim.
Šim pūķa tipam ir vairāki paveidi. Dažiem ir ragi, dažiem nav. Dažiem nav zvīņu, citiem nav spārnu. Vispārpieņemts ir uzskats, ka pūķis, būdams svēts dzīvnieks, mirst pēc sava laba prāta. Par barību viņam kalpo bezdelīgu gaļa. Tādēļ cilvēki, kas medī pūķus lietus laikā, met ūdenī bezdelīgas. Čiao, kas dzīvo purvos un alās, maz atšķiras no pūķiem, kas dzīvo debesīs. To apraksta kā pūķi, kuram ir neliela galva un kakls, bez ragiem, ar koši sarkanām krūtīm. Šim pūķim uz muguras ir zaļas joslas, bet sāni viņam ir dzelteni. Viņam ir četras ķepas, dažos gadījumos tas ir līdzīgs čūskai. Viņa garums ir apmēram 30 pēdas”.
No Haņu dinastijas laikiem (206. g. p. m. ē. – 220. g. m. ē.) zaļgani-zils pūķis (lun) skaitās imperātora simbols, ķīniešu zodiaka piektās zīmes aizgādnis un Austrumu, saules lēkta un pavasara lietus simbols.
Pūķu skaits uz Senās Ķīnas ģenerāļu brokāta mundieriem bija stingri noteikts, deviņi pūķi varēja būt tikai uz imperatora tērpiem, pateicoties tam, tie spēja izsaukt auglīgu lietu.
Pēc citu ķīniešu domām, pūķis spēja samazināt savus izmērus līdz zīdtauriņa kāpura lielumam un palielināt līdz tādam izmēram, ka pārklātu, gan debesis, gan zemi.
Ja viņš vēlas pacelties augšup, tad celsies, līdz sasniegs mākoņus, ja gribēs nolaisties okeāna dzelmē, tad laidīsies lejā, līdz nesasniegs vislielākās dzīles. Ķīnieši no visas sirds ticēja, ka šie mistiskie un brīnumainie radījumi eksistē. Tie esot radušies vēl sirmā senatnē. Budisma leģendas ir pilnas ar norādēm par tiem. Daosisma teiksmas piemin to veikumus. Visās valsts daļās ir liecības par to, ka no cilvēkiem apslēptās vietās mīt pūķi, un par viņu šausmīgo parādīšanos. Tiem ir īpaša vieta pseidozinātniskajā ģeomantikā. To attēlus var redzēt, gan mājās, gan tempļos. Un šiem attēliem ir daudz lielāka nozīme, nekā groteskajām lauvām arhitektūras un mākslas ornamentos. Tomēr, pūķu attēlošana ievērojami ir sarukusi pēc monarhijas gāšanas Ķīnā.
Arī Japānā pūķis personificē lietus dievu; tādēļ tempļos bieži var redzēt strūklakas bronzas drakonu veidā, no kuru rīklēm šaujas ūdens strūklas.
[Fragments no kāda raksta krievu presē.]

http://6-04.olo.ru/news/culture/20105.html
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Tots
iesūtīt 19.10.2004 15:11
Raksts #6


Kārto SLIM-us
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 23.08.04
Kur: Esmu prom no skatuves, kurai es atdevu visu. Paliku tikai atmiņas. Aplausi! Es esmu atmiņās par to, kas bija "Bērnu un jaunatnes 8. dziesmu un deju svētkos"!!!



Es par pūķiem neko īpašu nezinu. Bet dažās leģendās tos uzskata tieši kā Hobbit. Ir pat ledus pūķī kas tup milzu aizbergos vai kā tā.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Erasmus
iesūtīt 21.10.2004 13:59
Raksts #7


Angel of Mayhem
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 23.05.04
Kur: stoned
GP eksperts 2007



ieejiet www.draconian.com, tur ir loti daudz informaacijas par puukiem, to dziivi, veidiem uc.
arii LotR ir piemineeti ledus puuki, viens no tiem (man vismaz liekas, ka shis bij ledus) Scatha dziivoja Grey Mountains, liidz to nowaaca kaads varonis (shis bij no taas tautas, shkiet, ka Northmeniem, no kuriem veelaak radaas Rohirrim)

Šo rakstu rediģēja Erasmus: 21.10.2004 14:01
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Maxwels
iesūtīt 29.10.2004 19:21
Raksts #8


Studē augstākās pārvērtības
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 19.10.04



Nezinu, kaa tur iisti ir ar tiem puukjiem, bet man ir jautaajums: vai kaads ir speeleejis datorspeeli Heroes3? Tur ir diezgan smuki puukji peec izskata un peec darbiibas arii. Pie vinjiem ir rakstiits arii nedaudz info par tiem. Vispaar jau tiiri forshi.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
tupenis
iesūtīt 17.11.2004 14:08
Raksts #9


Bēg no sera Kedogena
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 24.09.04
Kur: zupas šķīvī



par pūkiem var pariecāties arīundine
bet tas tads nesens darbins unsure.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Namejs
iesūtīt 27.12.2004 11:51
Raksts #10


Mācās koptelpas paroles
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.12.04
Kur: ceturtdaļgrams!



Tas mošķis kas tupēja Keled-zaramā (ezers pie morijas ieejas), arī ir ledus pūķis. Vairs neatceros kur es to lasīju bet vispār tā varētu būt.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nulukkizdin
iesūtīt 27.12.2004 20:40
Raksts #11


Studē augstākās pārvērtības
****

Grupa: Izraidītie
Pievienojās: 29.05.04
Kur: Rīga



Namejs - es labprāt dzirdētu kādu daudz maz jēdzīgu pamatojumu tai domai, ka būtne pie Morijas ir leduspūķis.. Es personīgi neatminos, ka Tolkīns vispār jebkad būtu lietojis tādu vārdu kā 'leduspūķis'... patiesi nezinu... :blink:
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Namejs
iesūtīt 27.12.2004 21:12
Raksts #12


Mācās koptelpas paroles
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.12.04
Kur: ceturtdaļgrams!



CITĀTS(Nulukkizdin @ 27.12.2004 20:40)
Namejs - es labprāt dzirdētu kādu daudz maz jēdzīgu pamatojumu tai domai, ka būtne pie Morijas ir leduspūķis.. Es personīgi neatminos, ka Tolkīns vispār jebkad būtu lietojis tādu vārdu kā 'leduspūķis'... patiesi nezinu...  :blink:
*

Nu jā nosaukdams to par ledus pūķi es kļūdījos. Lūk šeit būs citāts no J.E.A. Tyler - The complete Tolkien companion (tā ir tāda vārdnīca).
CITĀTS
...and many lesser "cold-drakes" whose power lay in speed and size alone (the beast that dwelt in the lake of Moria and attacked the Ring-bearer may have been one of these).
Kaut gan viņš saka ka tas tikai varbūt ir "cold-drake".
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nulukkizdin
iesūtīt 28.12.2004 12:19
Raksts #13


Studē augstākās pārvērtības
****

Grupa: Izraidītie
Pievienojās: 29.05.04
Kur: Rīga



Njaa.. esmu redzējis to Tailera grāmatu.. getlost.gif Reiz iegāju grāmatnīcā un pamanīju, ka tur ir šāda grāmata.. paņēmu to, atvēru.. un ieraudzīju NEPAREIZU Viduszemes karti.. smile.gif Nu piedod man, bet ja jau pašā pirmajā lapā ir klaji nepareizas lietas parādītas, tad man bail pat lasīt tālāk.. smile.gif Tas ko gribu teikt - akli neuzticies grāmatām PAR Tolkīnu.. tās nereti ir kļūdainas!

Bet lai nu paliek Tailers.. smile.gif Doma, ka ūdens-briesmonis pie Morijas varētu būt viens no cold-drakes ir izskanējusi visai bieži un patiesi ir diskusijas vērts jautājums!


Principā jau līdzības šiem neradījumiem ir - gan Morias briesmonis, gan cold-drakes ir tādi čūskveidīgi radījumi.. turklāt ir zināms, ka principā šur tur Viduszemē vēl varētu uzturēties kāds no cold-drakes.. tā kā jā, šāda iespēja pastāv.. Es gan domāju vēlāk pameklēt nedaudz vairāk informācijas un tad redzēs, kas sanāks..

Šo rakstu rediģēja Nulukkizdin: 28.12.2004 12:19
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Erasmus
iesūtīt 29.12.2004 17:03
Raksts #14


Angel of Mayhem
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 23.05.04
Kur: stoned
GP eksperts 2007



Es ar to grāmatu (man tā škiet ka tā ir tā pati, viņa tagad man kautkur mājās, nosaukums bija ļoti līdzīgs, tik es nekādu karti neredzēju..)

bet par tiem Cold Drake'iem.. Pūķi (arī Cold-drakes) dzīvo parasti alās, tāpēc nezinu vai pūķis dzīvotu ūdenī.. Piem. tam pašam Fore-drake'am iekrišana ūdenī nebija diezko ieteicama (ūdens škiet apdzēsa viņu uguni..).
nu un arī nedomāju, ka Rūķi dzīvotu tik tuvu pūķim, rūķi ar šamajiem nebija diezko labās attiecībās.
Bet vienīgā reize kad kāds Cold-drake ir minēts ir sakarā aŗ rūķiem, kāds Cold-dake nogalināja Dainu I un viņa dēlu Froru pie viņu mājvietas Grey Mountain'os, iespējams ka cold-drake nekur tālāk par Grey Mountains nav devušies (nu patiesībā nav minēts neviens pūķis kas būtu devies tālāk par Erebor (Were-worms var atskaitīt, šie dzīvoju tāu austrumos, kautkādā Last Desert)).
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nulukkizdin
iesūtīt 29.12.2004 20:04
Raksts #15


Studē augstākās pārvērtības
****

Grupa: Izraidītie
Pievienojās: 29.05.04
Kur: Rīga



Nu nezinu.. pieņemsim, ka tā ir cita grāmata, ko esmu redzējis.. :blink:

Bet atgriežoties pie Morijas briesmoņa.. tas ko mēs zinām ir neliels apraksts par tā izskatu un Gendalfa saruna ar Frodo:

Frodo: 'What was the thing, or were there many of them? '
Gandalf: 'I do not know!'

Nezinu kā jums, bet man šie te gendalfa vārdi šķiet visai svarīgi! Izglītotais burvis nezina kas tas ir par radījumu, kaut arī skaidri redz to.. Tas man liek domāt, ka tas diez vai ir viens no cold-drakes, jo šīs visiem labi zināmās radības jau nu Gendalfam vajadzētu atpazīt..

Un apraksts:
...Out from the water a long sinuous tentacle had crawled; it was pale-green and luminous and wet... Twenty others arms came rippling out. The dark water boiled, and there was a hideous stench...

Izlasot aprakstu, man prātā nāk milzu astoņkājis (gan ar daudz vairāk kājām.. grin.gif) vai kas tamlīdzīgs, bet nu nekādā ziņā ne pūķis..

Kas vēl ir svarīgi.. Ir zināms, ka aptuveni 400 gadus pirms GP aprakstītajiem notikumiem daži cold-drakes manīti Grey Mountains apvidū (kā jau Erasmus minēja), tomēr kas ar tiem notika vēlāk nav nekur minēts.. Bet, kas man nāk tūliņ prātā ir tas, ka Gendalfs, runājot par šo reģionu, nekad nepiemin ar pūķiem saistītas briesmas, kas man liek domāt, ka šīs radības vēlāk no turienes aizvākušās vai tikušas aizdzītas.. uz kurieni? Nezinu, vissticamāk, ka uz ziemeļiem vai austrumiem..
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Erasmus
iesūtīt 30.12.2004 13:25
Raksts #16


Angel of Mayhem
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 23.05.04
Kur: stoned
GP eksperts 2007



Cold-drake'u vienīga atšķirība bija tā , ka viņi nespļāva uguni. Un viņiem nu nekādi nevarēja būt taustekļi.. Tātad Morias astoņkājis nebija pūķis.
Bet kas tad šo Astoņkāji tur nolika? Melkoram cik atceros diezko daudz jūra nepatika..
Bet runājot pa Grey Mountains, izskatās, tiešām vis aidzīti uz ziemeļiem vai austrumiem, turklāt vis lielie pūķi (tādi kā Scatha, Smaugs) bija beigti. Iespējams, ka Withered Heat'ā kautkādi vēl dzīvoja.
iemesls šim droši vien būs Eothedi un Rūķi kuri pamazām šos aizdzina.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Torquemada
iesūtīt 30.12.2004 14:17
Raksts #17


Gāž podus mikstūrās
***

Grupa: Biedri
Pievienojās: 08.01.04
Kur: The grim darkness of the far future
Dīvainākais forumietis 2010



Puukjus (vismaz GP pasaulee) radiija melkors. Dizais ljaunuma Valars. Vinsh radiija cetru veidu puukjus.
a) Cold drakes
cool.gif Winged cold drakes
c) Fire breathingh drakes
d) Winged fire breathing drakes
pie peedeejiem pieskaitaams smaugs smile.gif
Salika visaas malaas, un izklaideejaas sitot citus, kameer vinju pashu piebeidza. Turklaat puukji dziivoja kalnos. Moria ir kalns. Varbuut gendalfs bija sasmigojies un netaa redzeeja smile.gif takaa ir pilniigi iespeejams ka tas ir bijis puukis. Vai arii krakens. Nu bet taa jau ir cita runa.
Turklaat nezinu, kas uzrakstiijis (pasreiz nav pie rokas) bet ieteiktu egaadaaties Tolkien's Bestiary. Nu tur gan VISS iraid!

Šo rakstu rediģēja GoldLeader: 30.12.2004 14:20
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nulukkizdin
iesūtīt 30.12.2004 15:16
Raksts #18


Studē augstākās pārvērtības
****

Grupa: Izraidītie
Pievienojās: 29.05.04
Kur: Rīga



GoldLeader - Tolkien's Bestiary ir sarakstījis Deivids Deijs (David Day).. smile.gif Mjaa, šo grāmatu lasījis neesmu, toties esmu lasījis kādu citu visnotaļ iespaidīgu šī autora grāmatu - Tolkīna enciklopēdiju; un varu teikt skaidri un gaiši - tā satur savu tiesu kļūdainas informācijas.. Bet tā kā neticu, ka vienā grāmatā autors var rakstīt tā, bet citā atšķirīgi, tad visai skeptiski raudzīšos arī uz taviem vārdiem, ka tevis pieminētajā grāmatā ir atrodams viss..

Erasmus - bet varbūt tie bija orki, kas šamos aizdzina? huh.gif

Šo rakstu rediģēja Nulukkizdin: 30.12.2004 15:16
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Erasmus
iesūtīt 31.12.2004 16:30
Raksts #19


Angel of Mayhem
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 23.05.04
Kur: stoned
GP eksperts 2007



GoldLeader-Moria nav kalns bet gan pazemes raktuves. Kalni bija Caradhras (Barazinbars, Redhorn), Celebdils (Zirakzigils, Silvertine) un Fanuidhols (Bundushathurs, Cloudyhead).
Nebija tādas lietas kā nelidojoši Cold-drakes.
Nelidoja tikai Uruloki, pie kuriem pieskaitāms Glaurungs.
Nuluk-šaubos, jo abi bija Melkora radīti (nu corruptēti, jo Melkors pats par sevi nevarēja radīt), tāpēc šaubos, ka šie būtu dziļākie ienaidnieki. Orkiem nebija iemesla šos aizdzīt, jo pūķi uzbruka rūķiem, ar kuriem orki nebija diezko siltās attiescībās. Bez tam saurons arī bija cerējis dabūt pie sevis Smaugu, bet pateicoties bariņam rūķu, hobitam un Bardam, šis atstiepa kājas.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nulukkizdin
iesūtīt 31.12.2004 17:22
Raksts #20


Studē augstākās pārvērtības
****

Grupa: Izraidītie
Pievienojās: 29.05.04
Kur: Rīga



Erasmus - kas mani samulsināja ir tas, ka nav nekas teikts, ka rūķi būtu atgriezušies tajos rajonos un tādēļ nez vai šie būtu padzinuši pūķus no turienes..

Otra lieta, kāpēc es pieminēju orkus.. - orki bija uzticīgi Sauronam (vissmaz lielākā daļa), jā tas tiesa.. bet pūķi nebija! Saurons vēlējās pārvilināt Smaugu savā pusē, tomēr nebija to vēl panācis un nav zināms vai panāktu.. Tāpat arī Saurons savās cīņās neizmantoja šos te Cold-drakes, kas nozīmē, ka viņi vai nu miruši, vai vienkārši atteikušies iet Saurona pavadā, kas atkal nozīmētu, ka pat ļoti iespējams, ka orki gājuši ar tiem izrēķināties..

*nav gan man teksta veida pierādījumu visam šitam..*


Runājot par Cold-drakes un to lidotprasmi, man sāk šķist, ka viss nemaz nav tik vienkārši.. Es atradu kādu interesantu citātu, kas apgalvo, ka ne visi mācēja lidot.. Te gan jāsaka, ka šis citāts ņemts no agrīnajiem Tolkīna rakstiem, tāpēc neesmu drošs vai autors nav savas domas mainījis..
CITĀTS
"Now the least mighty [dragons] - yet they were very great beside the Men of those days - are cold as in the nature of snakes and serpents, and of them a many having wings go with the uttermost noise and speed..."
(The Book of Lost Tales II,  Turambar and the Foalókë)
- Kā redzams, šis citāts skaidri pasaka, ka viena daļa no cold-drakes lidoja, citi nē.. nav teikts, ka lidoja visi!
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu

3 Lapas V   1 2 3 >
Closed TopicSākt jaunu pavedienu
2 lietotāji/s lasa šo pavedienu (2 viesi un 0 anonīmie lietotāji)
0 biedri:

 



RSS Lo-Fi versija Pašlaik ir: 28.03.2024 19:47