Kurbijkurne forums: Soli tuvāk fantāzijai

Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )

> Pirms iesūti rakstu

Pirms iesūti rakstu, pārliecinies, ka tu tajā:

1) neesi lamājies;
2) personīgi neaizvaino citus diskusijas dalībniekus;
3) neatkārto jau iepriekš rakstīto;
4) izsakies par pavedienā apskatīto tematu;
5) izsaki savu viedokli, bet necenties to uzspiest citiem.

> Vika (Wicca) un citas neopagānistiskas ticības, Viss par šīm ticībām
Kā tu attiecies pret neopanānismu?
Tu nevari redzēt aptaujas rezultātu, kamēr neesi nobalsojis. Lūdzu, piesakies un nobalso, lai redzētu šīs aptaujas rezultātu.
Kopā balsis: 22
Viesi nevar balsot. 
Nefermerita
iesūtīt 27.01.2011 20:19
Raksts #1


Cūkkārpas ekspresī iepazīstas ar jauniem draugiem
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.05.09
Kur: Jēkabpils



Vēlos pastāstīt par šo ticību pavisam īsi un uzzināt, ko citi par to domā, vai šeit varbūt ir kāds ticības brālis vai māsa, kas var kaut ko interesantu pastāstīt? Tas būtu brīnišķīgi smile.gif
Neopagānisms ir ticību kopums, kas nevis kopē senās ticības, piemēram, kā to mēģina darīt Dievturi Latvijā, bet gan cenšas atrast veidu, kā pagāniskās ticības piemērot mūsdienām, kā arī bieži vien tradīcijās tiek izmantoti nevis vienas, bet daudzu tautu mitoloģiskie tēli. Neopagānisms ir gan jaunizveidotā jaunā Druīdisma baznīca (jo kā īsts, sens pagānisms tā vairs nepastāv), tādas apvienības kā Pagan Way un citas. Tās visas vieno tas, ka daba tiek uzskatīta par dievišķu un tiek uzsvērta cilvēku atbildība par to.
Tieši Vika ir neopagānistiska raganu ticība, kas cenšas atjaunot un papildināt senās dziedniecības un zemes zaļās maģijas zinības.
Ievietošu šeit nedaudz par Viku, un vēlētos uzzināt, ko jūs par to domājiet! smile.gif Tikai pieklājīgi un ar cieņu pret citu cilvēku ticību. Beigās pievienoju dažus interneta resursus, ja rodas interese.

An it harm none, do as you will. An it cause harm, do as you must.

Šis ir augstākais likums - Wiccan Rede. Daži atmet otro daļu.

13 Vikas principi

1. Mēs piekopjam ritus, lai saskaņotu sevi ar dzīvības spēku dabisko ritmu, ko iezīmē Mēness fāzes, gadalaiku ceturkšņi un to maiņas.
2. Mēs atzīstam, ka saprāts dod mums unikālu atbildību pret savu vidi. Mēs cenšamies dzīvot saskaņā ar dabu, ekoloģiskā līdzsvarā, kas piedāvā dzīves piepildījumu un evolūcijas apziņu.
3. Mēs atzīstam, ka enerģijas iedarbība ir daudz dziļāka, nekā šķiet vidusmēra cilvēkam. Tā kā tā ir daudz lielāka nekā parastā, to reizēm sauc par pārdabisku, bet mēs to redzam kā dabisku, potenciāli pieejamu visiem.
4. Mēs uzņemam sevī visuma radošo enerģiju, kas izpaužas polaritātē – kā vīrišķais un sievišķais -, un šī pati enerģija mīt visos cilvēkos un funkcionē caur vīrišķā un sievišķā mijiedarbību. Mēs nevērtējam vienu augstāk par otru, apzinoties, ka viens papildina otru.
5. Mēs apzināmies gan ārējās, gan iekšējās pasaules, ko reizēm pazīst kā garīgo pasauli vai kolektīvo zemapziņu, iekšējos līmeņus utt, un šo divu dimensiju mijiedarbībā mēs saskatām bāzi paranormālām parādībām un maģiskiem vingrinājumiem. Mēs neatstājam novārtā vienu, lai izceltu otru dimensiju, redzot, ka abas nepieciešamas mūsu piepildījumam.
6. Mēs neatzīstam nekādu autoritāru hierarhiju, bet parādām godu tiem, kuri māca, un atzīstam tos, kuri drosmīgi veltījuši sevi vadīšanai.
7. Mēs redzam reliģiju, maģiju un gudrību dzīvošanā apvienotas tā, kā indivīds dzīvo tajā – pasaules uzskatu un filozofiju, ko mēs identificējam kā burvju mākslu – vikas ceļu.
8. Nosaucot sevi par raganu, par tādu nevar kļūt – nelīdz ne iedzimtība, ne titulu, grādu un iniciāciju krāšana. Ragana tiecas apvaldīt spēkus sevī, lai būtu iespējams dzīvot gudri un labi, nenodarot ļaunumu citiem, un saskaņā ar dabu.
9. Mēs ticam dzīves apliecinājumam un piepildījumam kā evolūcijas turpinājumam un apziņas attīstībai, kas piešķir nozīmi Visumam, ko pazīstam, un mūsu personiskajai lomai tajā.
10. Vienīgo naidīgumu pret kristietību vai kādu citu reliģiju vai dzīves filozofiju mēs izjūtam tikai tādā mērā, kādā tās institūcijas ir paziņojušas, ka ir vienīgais ceļš, un mēģinājušas liegt brīvību citiem un apspiest citu reliģijas praksi un ticību.
11. Mūs neapdraud strīdi par burvju mākslas vēsturi, dažādu terminu izcelsmi, atšķirīgu tradīciju dažādu aspektu leģitimitāti. Mums rūp mūsu tagadne un nākotne.
12. Mēs nepieņemam absolūtā ļaunuma jēdzienu, mēs nepielūdzam arī kristīgajā tradīcijā definēto Sātanu vai Velnu. Mēs netiecamies pēc varas, sagādājot ciešanas citiem, mums nav pieņemams arī tas, ka personīgo labumu var gūt vienīgi liedzot to otram.
13. Mēs uzskatām, ka dabā mums jāmeklē tas, kas veicina mūsu veselību un labklājību.



www.wicca.com
www.wiccaworld.net
www.wiccanwisdomforums.com
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
2 Lapas V   1 2 >  
Sākt jaunu pavedienu
Atbildes (1 - 19)
Miervaldis Gotiņ...
iesūtīt 28.01.2011 09:45
Raksts #2


Gatavo atskaiti Zemvaldim
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 20.11.08
Kur: Arkanara
Gotiņtēvs 2012



Baigā dzeja tie Vikas principi, viņi ir tik vispārīgi un nekonkrēti, ka rodas jautājums kāda tad īsti ir Vikas ideoloģija - principi uz to faktiski neatbild. Nu, viņi gan izsaka skaļas un augstas frāzes, bet nepasaka konkrētas vadlīnijas, kā dzīvot un uzvesties Vikas sekotājam.
CITĀTS
Tās visas vieno tas, ka daba tiek uzskatīta par dievišķu un tiek uzsvērta cilvēku atbildība par to.

Un kā tas izpaužas Vikāņu praktiskajās aktivitātēs?


Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Roviela
iesūtīt 28.01.2011 12:50
Raksts #3


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Hmm... hmmm... Dievturi nekopē senās reliģijas vienkārši tāpēc, ka par tūkstoš gadus atpakaļ bijušu reliģiju ir pārlieku maz zināms. Saku to pilnīgi atbildīgi. Tas ir, viņi apgalvo, ka kopē, bet tā domā tikai viņi paši.
Viņi mitoloģizē iedomāto skaisto pagātni, un pati ticība ir gauži jauna, un viņi tomēr skaitās pie neopagāniem.
Tas tā, liriskai atkāpei un precizējumam.

Par Wicca ir lasīts, un diezgan daudz, un man ir arī daži teksti e-grāmatu formā.
Es teiktu, ka tā ir eklektika (ne sliktā nozīmē, protams! tomēr samiksējums no visa pa drusciņai ir pamatīgs) no tā, ko cilvēki uzskatījuši par labu esam. Ir tur savi skaidrojumi krāsām, augiem, Taro kārtīm un daudz kam citam, ir norādījumi, kā būvēt altārus, un ir arī maģijas grāmatas ar baltās maģijas buramvārdiem.
Tas vairs īsti nesaistās ar dabu, vai ne? Bet visiem vajag savas ceremonijas un rituālus, domāju tāpēc pastāv arī šādas lietas.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nikolass
iesūtīt 28.01.2011 16:08
Raksts #4


Cūkkārpas ekspresī iepazīstas ar jauniem draugiem
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 20.08.07
Kur: netālu no manis



Lasīju līdz brīdim, kad ieraudzījus vārdus "visuma radošā enerģija". Sapratu, ka tas nav priekš manis. Bet tās ir manas personīgās antipātijas, kas neko nenozīmē.

Bet šo gan būtu interesanti dzirdēt - ja reiz viena reliģija (ticība, mācība filozofija) atzīst sevi par patiesu, tad kā viņa pati var ticēt sev, reizē nenoliedzot pārējās? Piemēram, es ļoti labi saprotu islamticību, jo tur visi man zināmie arābi (veseli 3) ir gatavi nosist mani par Kristus pieminēšanu vien. Tāpat es izprotu kristiešu misionārus, kas drīzāk pakļauj ķecerus inkvizīcijai nekā ļauj tiem palikt citā ticībā vai neticībā.

Šajā konkretajā gadījumā - 10. punktā minēts ka vienīgais naids pret kristietību u.c. ir tās pašpasludināšanās par vienīgo pareizo ceļu. Cik nu mana spriestspēja ļauj saprast, tad ar šo ir pateikts, ka visas reliģijas stāv kā uz viena plauktiņa, t.i. ir līdzvērtīgas un nedrīkst nomelnot viena otru. Un ja reiz tas ir pateikts, tad kā gan paši šīs ticības piekritēji var ticēt tam, kam viņi tic, tajā pašā laikā mierīgi noskatoties, ka blakus sēž trīs citi cilvēki un tic katrs savai lietai? Vai tad tā būtībā reizē nav sevis paša reliģijas noliegšana? Vai gan iecietība un tolerance nenonāk pretrunā ar pašu reliģiju?
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nefermerita
iesūtīt 28.01.2011 20:05
Raksts #5


Cūkkārpas ekspresī iepazīstas ar jauniem draugiem
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.05.09
Kur: Jēkabpils



Kā dzīvot? Wiccan Rede, un tas arī ir viss. Vika uzticās cilvēka paša sirdsapziņai un spriestspējai, lai nebūtu jārada ļoti konkrēti baušļi. Ja cilvēks no sirds un bez pārmērīga ego piesitiena grib dzīvot tā, lai visiem būtu labi, viņš sapratīs, kā to maksimāli norealizēt arī bez aizliegumiem. Vikāņiem tiešām nav nekādu aizliegumu, kas vien nav pret to, lai kaitētu citiem. Katrs pats ir atbildīgs par to, ka dabū pa purnu, ja izrīkojas stulbi.
Kā tas izpaužas - atbildība pret dabu? Daudzi vikāņi ir veģetārieši, dabīga uztura un kosmētikas piekritēji, censās nepiesārņot dabu, atbalsta ekoloģiskās daudzveidības saglabāšanu utt - viss zaļais dzīvesveids. Katram pēc paša izvēles, kā viņš to saprot.
Kā var visas ticīabas būt patiesas? Jo daudzi vikāņi tic, ka katrs dabū to, kam vēlas ticēt. Un bieži vien vienādas lietas tiek sauktas dažādos vārdos.
Lielās Dievietes vārds var būt gan Izīda, gan Inanna, gan Ištara, vai Demētra, Gaja, Morigana, Māra, tam nav nozīmes. Tie visi ir Dievietes aspekti, bet vai tāpēc kāds no tiem ir sliktāks? Es esmu pagaidām pa pusei Solitary witch - vikāne, kas praktizē tādu novirzienu, kuras vienīgā piekritēja ir viņa pati. Esmu kopā, bet galvenā ticība man ir tāda, kāda ir tikai man. Tāpēc es nesaku, ka runāju visu vikāņu vārdā, bet atbildu pati no sava skatpunkta, kas, kā man liekas, varētu sakrist ar daudziem citiem vikāņiem, tikai nepierakstiet manus uzskatus visiem.
Es uzskatu, ka pasaule ir ļoti, ļoti polimorfa. Viss atkarīgs no domām un ticības, mēs visi dzīvojam gigantiskā hologrammā, kura mainās no tā, kam ticam, un kā rīkojamies. Kristietis nonāks savā Paradīzē, protams, vienkārši pēc laika viņam tajā garlaicībā apniks, un viņš sapratīs, ka varbūt labāk būtu gribējis, lai pastāv reinkarnācija. Tajā brīdī viņš inkarnēsies. Ja neapniks - dzīvos mūžam neko prātīgu neizdarot. Ja cilvēks ticēs, ka pēc nāves var pārtapt dzīvniekā un piesaistīs to sev ar domām, nu tad piedzims arī.
Manā uzskatā nav nepareiza un pareiza, jo viss ir cilvēka galvā. Kad atbrīvosimies no visiem priekšstatiem, varbūt ieraudzīsim patiesību, vai sapratīsim, ka tādas ārpus prāta pastāvošas patiesības nemaz nav.
Tāpēc manā galvā pretrunu nav. Es neuzskatu, ka Zemes līmenī ir kāda viena patiesība. Pat fizikas likumos nav. Vienā brīdī fotons ir vilnis, un visi tam tic, otrā brīdī fotons ir daļiņa, un arī tam tic. Tagad fotons ir gan vilnis, gan daļiņa, bet varbūt, ka pēc laika tas nebūs ne viens, ne otrs, vai arī izrādīsies, ka viņa nemaz nav un mēs vienkārši esam pavisam greizi sapratuši gaismu.
Tādi ir mani uzskati. Cilvēks pats veido pasauli sev apkārt. Tāpēc katrs var izvēlēties visu, ko vien vēlas, kur nu vēl par tik plašu lietu, kā kas notiek pēc nāves. Ja kāds cilvēks ļoti tic, ka viņš ir Napoleons, tad citu cilvēku kopējā ticība tam, ka viņš nav, pārspēj viņējo, bet, ja visi ticētu, ka viņš ir, tad kā mēs zinātu, ka nav, ja visi tam ticētu? grin.gif
Eh, ticība ir interesanta lieta, un man ir labpaticies par pagaidu patiesību izvēlēties Viku smile.gif Protams, ka cilvēki, kam ir savi, dzelžaini uzskati, bieži jūtas aizvainoti vai pat apdraudēti manu uzskatu dēļ, bet... tas tikai pierāda, ka viņu uzskatu dzelžainums ir mānīgs. Jo citādi viņi neuztrauktos.
Tie altārīši un visas padarīšanas- nu, ne man, ne manai kopai pat prātā nenāk sekot kaut kādiem tamlīdzīgiem kanoniem. Cik es esmu runājusi forumos, daudzi smejas par to, ka var tikai tā un ne citādi. Manā uzskatā īsts vikānis ir tas, kam visi tie pribambasi ir tikai, lai interesantāk, lai vieglāk, un lai skaistāk, bet viss notiek vienkārši ar gribu, koncentrēšanos un vēlmi.

Blessed be! )O(

Šo rakstu rediģēja Nefermerita: 28.01.2011 20:12
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Roviela
iesūtīt 28.01.2011 22:04
Raksts #6


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Es tās grāmatas lasīju tikai tāpēc, lai iepazītos ar kopējo ideju. smile.gif Vienkārši lai uzzinātu un atšķirtu no visa cita.
Vienu ievēroju gan - dažādās grāmatās ir dažādi apraksti, un vairākās norādīts tas, ko teici - tie ir visai brīvi interpretējami nosacījumi, kopīgas un itin kā labāk ievērojamas ir tikai dažas lietas, ko tā kā vajadzētu, ja būvē altāri - sveces, ziedi, un kas vēl tur bija, es no galvas neatceros. Bet izvietojums - kā pašam labāk patīk.
Es to salīdzinātu ar mūzikas klausīšanos tad, kad dari ko citu - vienam palīdz viena mūzika, citam cita, trešajam vajag klusumu, ceturtajam jūras šalkoņu, bet kopīgais ir viens - tu kaut ko dari, un ir pavadošais skaņu fons. Vienam vajag drošu un precīzi ievērotu rituālu, lai būtu pārliecināts, ka nekas nenoies greizi, citam tas nav svarīgi.
Pagāniskajos rituālos visi sīkumi ir svarīgi, ļoti pat, turklāt pirms rituāliem vēl papildus nodrošinās, lai nekas nesajuktu. Bet! Šī nodrošināšanās var būt katram cita. Viens tin dažādas krāsas dzijas ap plaukstām un potītēm (piemērs no Fina MakDonagana sievas rīcības pirms viņa uzsāka intrigu), cits dara kaut ko citu.

Jāsaka, es nevaru pievienoties domai par ticību viļņiem vai ticību fotoniem. smile.gif Vārds 'ticība' te ir lieks. Manos uzskatos kaut kas vai nu ir, vai tā nav. Daba ir, nav jātic, ka tā ir, un es esmu, un es esmu daļiņa no tās pašas dabas.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nefermerita
iesūtīt 29.01.2011 13:53
Raksts #7


Cūkkārpas ekspresī iepazīstas ar jauniem draugiem
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.05.09
Kur: Jēkabpils



Tad pasaki man - kas ir fotons?
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Roviela
iesūtīt 29.01.2011 22:39
Raksts #8


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Dabā bieži sastopama duālisma izcils paraugs. smile.gif Daļiņa un vilnis reizē. Vienos apstākļos uzvedās tā, citos - savādāk.

Gadus 20 atpakaļ es pat varētu uzrakstīt visus attiecīgos vienādojumus un veikt eksperimentus, kas pierāda to vai šito (nē, ne skolā, bet augstskolā). Tagad esmu aizmirsusi. Bet vai tas ir svarīgi?
Man nav svarīgi. Man ir svarīgi, ka tāds zvērs, kas saucās fotons, cik atļauj pašreizējās zināšanas, eksistē. Ko nevar teikt par ēteru un tā daļiņām. Ēters bija, fotons joprojām ir darba hipotēze, kas būs spēkā līdz brīdim, kamēr kaut kas šo teorijas ēku apgāzīs. Kad apgāzīs (ja tas notiks), es palēkāšu aiz prieka un par jauno hipotēzi teikšu - cik interesanti! Un centīšos "iebraukt" pierādījumos. Ja vien spēšu sagremot to visu matemātiku vēl.

Mēs gan novirzījāmies no tēmas - Vika. smile.gif

Pastāsti par to vairāk, lūdzu.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Hermaine
iesūtīt 30.01.2011 08:41
Raksts #9


Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 06.04.07
Kur: Vakardienas trakumā



Šeit iekomentēšu savu fiziķa viedokli par fotonu, lai nesāktos muļķīgas diskusijas:
fotonu uzskata par vilni un daļiņu reizē, jo tas atvieglo Viļņu vienādojuma un arī Šrēdingera vienādojuma risināšanu, kā arī vēl ir padarīšana ar Komptona efektu (kur tieši izpaužas daļiņas īpašības); un to fotona abējādās dabas kopā saista Debroljī sakarība.

Bieži vien nefiziķiem (un it īpaši neeksaktiem cilvēkiem) tas šķiet kaut kas ārkārtīgi dīvains un neparasts, ka ir jātic, ka fotons var būt gan daļiņa, gan vilnis, pie tam reizē. Taču fotons kā tāds dabā nemaz materiāli nepastāv, tas ir praktiski tikai un vienīgi matemātisks objekts, lai izskaidrotu elektromagnētismu => tātad objekts "fotons" kā tāds ir cilvēka radīts. Un par cilvēka radītām lietām ir, manuprāt, ļoti muļķīgi prasīt - vai tu tam tici vai nē? (Tas būtu tāpat kā prasīt: bet vai tu tici, ka 2+2=4?) Šeit būtu jājautā - vai tad, ja fotonu uztver kā elektromagnētiskā lauka ierosinājumu daļiņas un\vai vilņa veidā, tas tev palīdz saprast EM parādības?

Dabā fotons nav nekas vairāk kā vien elektrisks impulss, kas izraisa elektromagnētiskās parādības un kas izplata elektromagnētisko lauku (kur lauks pie tam arī ir matemātisks objekts ar visām savām simetrijām utt.).

P.S. Par ticību šeit nediskutēšu, esmu absolūta ateiste un mana nostāja ir tāda: ja ticība jums palīdz dzīvot - lūdzu uz priekšu, bet neaiztieciet mani - man palīdz dzīvot neticība. cool.gif

Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nefermerita
iesūtīt 30.01.2011 15:41
Raksts #10


Cūkkārpas ekspresī iepazīstas ar jauniem draugiem
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.05.09
Kur: Jēkabpils



Es neesmu nefiziķe tongue.gif Tas ir - augstskolā mācos ko citu, bet jēgu saprotu tīri labi. Kā jau šeit teica - fotons ir tas, par ko mēs to ''pieņemam''. Un es esmu pieņēmusi, ka pirms Visuma bija Dieviete - Haoss, kas radīja Visumu - Dievu smile.gif
Nezinu, ko lai es vēl pastāstu, man gribējās padiskutēt ar zinātājiem vairāk, ja tādu nav, nu tad neko, žēl...
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Roviela
iesūtīt 30.01.2011 19:09
Raksts #11


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Varbūt tad ierosini kādu tēmu diskusijai? smile.gif
Kur teikts, ka mēs par to visu neko nezinām, pat ja tam neticam?

Ā! Un pie fiziķes viedokļa varu piebilst vienu matemātiķa viedokli - tie visi vienādojumi ir modeļi, kas kādos konkrētos apstākļos palīdz saprast, kas notiek un notiks. Tiem nav jānotic, tie ir jāizrēķina, un tad visai pietiekami precīzi dabūsi zināt, kas, kur un kad notiks, ja būs tā, tā un šitā, un rezultāts sakritīs ar empīriskajiem novērojumiem.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nefermerita
iesūtīt 31.01.2011 12:33
Raksts #12


Cūkkārpas ekspresī iepazīstas ar jauniem draugiem
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.05.09
Kur: Jēkabpils



Es jau ierosināju tēmu smile.gif
Nevēlos strīdēties par matemātiku un tās it kā absolūto pareizību grin.gif Tas nav tas, par ko vēlējos runāt. Es tikai paskaidroju savu nostāju un necenšos nevienu pierunat vai pārliecināt. Kam vieglāk dzīvot pastāvīgā un drošā, noteiktā pasaulē, lai tā dara, man nav iebildumu smile.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Miervaldis Gotiņ...
iesūtīt 31.01.2011 12:53
Raksts #13


Gatavo atskaiti Zemvaldim
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 20.11.08
Kur: Arkanara
Gotiņtēvs 2012



Nē nu redz pēc visa tā, kā Tu raksturoji Viku & neopagānismu, man radās iespaids, ka šī reliģija (sauksim tā to) patiesībā ne ar ko neraksturojas - tipa, daru ko gribu un saucu sevi par Vikāni grin.gif Var jau būt, ka tā tiešām ir, un tas droši vien arī ir ok, tikai man tas liekas mazliet jocīgi. Redz reliģijas lielākoties nāk ar mesidžu `cilvēce ir dziļās problēmās un MĒS zinām PAREIZO veidu, kā ar tām tikt galā` ©. Vikas gadījumā šis pamatīgi izpaliek - nav ne uzstādījuma par problēmām, ne arī cik necik konkrētu vadlīniju, kā tās risināt. Tipa, lai kļūtu par pilntiesīgu Vikāni, man pietiek vien skaļi paziņot, ka es tāds esmu, neatkarīgi no tā, kā es dzīvoju, kam ticu, utt. Vai ne?

Ja tiešām tā, tad šī uzskatu sistēma izskatās pēc visai bezjēdzīgas, galvenais, ka tai ir kruts nosaukums grin.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Roviela
iesūtīt 31.01.2011 13:50
Raksts #14


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Matemātika ir absolūti pareiza, nevis "it kā". silent.gif (Es to nevarēju nepateikt! Man kā matemātiķim tas griež ausis. Cita lieta, ka matemātiskie modelīši nebūt precīzi neatbilst realitātei. Tikai iepriekš atrunātos apstākļos. Uz papīra lapas velkot paralēlas līnijas un mērot starp tām attālumu, mes taču to nerēķināsim ar Lobačevskai vai vēl kādu pilnīgāku modeli, bet izmantosim aprasto skolasbēnu vienkāršoto aprēķinu, vai ne? Un mums būs vienalga, vai tās taisnes bezgalībā krustosies vienā, divos punktos vai vispār attālināsies viena no otras. Vēl cita lieta ir tā, ka pavisam sarežģītiem gadījumiem matemātisks modelītis mēdz vispār neeksistēt.)

Tēmu ierosināji, jā, bet tā ir pārāk plaša, lai par to diskutētu. Mazliet derēja sašaurinājums. smile.gif

"Kam vieglāk dzīvot pastāvīgā un drošā, noteiktā pasaulē, lai tā dara, man nav iebildumu "
Vī! Mana pasaule ir nepārtraukti mainīga, nepārtraukti izzināma un nekad neizzināma līdz galam. Kāda noteiktība? grin.gif Tiesa, ir daudz lietu, kas nenotiks nekad, t.i., ir neiespējamas tikpat ļoti, kā gaisa molekulu nejaušas kustības rezultātā reizē izplūdis gaiss laukā pa vēdlodziņu. Lūk, tā ir viena no neiespējamām lietām, un man itin nemaz netrūkst kāda dievišķā pirksta, kas to pēkšņi padarītu iespējamu. Visādā ziņā droša sajūta, jā. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nefermerita
iesūtīt 01.02.2011 12:04
Raksts #15


Cūkkārpas ekspresī iepazīstas ar jauniem draugiem
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.05.09
Kur: Jēkabpils



Es ieliku Wiccan Rede un 13 ticības principus, lai cilvēks varētu sevi saukt par Vikāni, viņam ir jāpilda Wiccan Rede un jātic un dzīvē jāievieš 13 ticības principi. Nav tā, ka neesmu pateikusi neko. Vienkārši es varētu pateikt tikai lietas, kas attiektos uz kādiem 90% vikāņu, bet ne uz visiem, jo es varētu pateikt 7 lietas, ko vikāņi pilda, bet varbūt kāds pilda tikai sešas un vienu aizstāj ar citu. Kamēr tas nepārkāpj Wiccan Rede vai principus, tikmēr tā drīkst. Nesaprotu, kāpēc ir nepieciešami stingri rāmīši? grin.gif
Es nevienu necenšos pārliecināt, mani neskar tas, ka kādam tas liekas muļķīgi, es tikai meklēju domubiedrus. Ar nepiekritējiem sarunas vienmēr ir līdzīgas un pie simtās reizes vairs nenāk neviens jauns arguments, tāpēc garlaiko.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Roviela
iesūtīt 01.02.2011 13:02
Raksts #16


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Paga, paga, stop!
Neviens te nav teicis, ka viņam tas šķiet muļķīgi. Es vismaz tā nesaku.
Mēs gribam mazliet iedziļināties un no turienes nesaprašana un jautājumi.

To atkal es nesaprotu - kāda jēga diskutēt ar kādu, kas ir vienās domās ar tevi? Tā ir piebalsošana bez jaunas izziņas.

Labi, tad es mazliet uzrakstīšu, kas man sanāca.

An it harm none, do as you will. An it cause harm, do as you must. Tas būtu - ja nekaitē nekam, dari, kā gribi. Ja kaitē kaut kam, dari kā spēj. Apmēram tā?
Lūdzu labot, ja nav tā.

Man pirmā daļa nav izpildāma. Pasaulē nav nevienas darības, kas nekaitētu nekam. Varbūt tas nav jāsaprot tik ļoti burtiski, kā prasa mana loģiskā izpratne par lietām?
Kā tur ir?
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Grēkmeistars
iesūtīt 01.02.2011 14:31
Raksts #17


Gatavo atskaiti Zemvaldim
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 22.06.04
Kur: Pie krāna
Savādnieks



Man vienmēr ir patikusi Wicca (un vispār reliģijas un ticības), un arī cilvēki mēdz domāt, ka es piekopju šo ticību. Bet tā gluži nav. Manas zināšanas šajā jomā ir ļoti virspusējas (un man bija interesanti palasīt Jūsu diskusiju). Vienkārši ir sanācis tā, ka mana dzīves filozofija tā pavisam nejauši sakrīt ar dažām šīs ticības atziņām un principiem.

Nākotnē es vēlētos papētīt šo ticību dziļāk, varbūt iegādāties kādu labu, izsmeļošu grāmatu. Bet par Vikāni es nevarētu kļūt; piederēšanu vienai reliģijai/ticībai uzskatu par neiespējamu un nevaru dzīvot pēc viena, noteikta, citu cilvēku radīta principu, likumu, rituālu u.t.t. kopuma.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nefermerita
iesūtīt 04.02.2011 20:16
Raksts #18


Cūkkārpas ekspresī iepazīstas ar jauniem draugiem
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.05.09
Kur: Jēkabpils



Es arī ilgi domāju tāpat, līdz sapratu, ka mana iekšējā ticība vienkārši nav nekādā pretrunā ar Viku, un ka es varu pieņemt vai nepieņemt, tomēr varu būt vikāne. Beigās jutos kā liekule, lasot grāmatas, klausoties mūziku, skatoties filmas par Viku, bet tur nepiederot, kamēr beigās pateicu sev, nu esi tu vikāne, esi, ko lai dara tagad, ka tā sanāk? grin.gif

Diskutēt ar kādu, kas tev nepiekrīt, ir interesanti, ja ir saskares punkti. Pasaki, kā lai diskutē kristietis, kurš visu pamato ar Bībeles citātu, un cilvēks, kas ar Bībeli padusē iet uz tualeti, atzīstot tikai tās mīkstās lapas? Starp viņiem nav iespējama saprašanās.
Un jā, Roviela, man tavs jautājums, tāpat kā citi šeit uzstādītie, liekas jancīgs. Te visu laiku prasa kaut kādus noteikumus, kaut kādu ierobežošanu, piesienās vārdiem... bet es nedomāju, ka jelkurš vikānis tādā veidā domā, tāpēc man ir grūti un neinteresanti to visu paskaidrot no tik priekš manis dīvaina skatpunkta.
Dari, ko gribi, bet nedari nevienam pāri - protams, ka tik, cik spēj, un cik par vajadzīgu atzīst tava sirds.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
bengalaas
iesūtīt 08.02.2011 20:00
Raksts #19


Knakts autobusa konduktors
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 05.10.03
Kur: Kastaņkalni
Tulks 2007



Wiccan Rede liekas gana konkrēts noteikums, un es gribētu zināt, ka tas tiek tulkots latviešu valodā. Pirmo daļu es saprotu: "Dari, ko vēlies, tikai nevienam nekaitē". Bet kā būtu jāsaprot otra daļa?
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Nefermerita
iesūtīt 15.02.2011 12:23
Raksts #20


Cūkkārpas ekspresī iepazīstas ar jauniem draugiem
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.05.09
Kur: Jēkabpils



Dari, ko tu gribi, ja vien tas nevienam nekaitē, bet, ja tas prasa kaitējumu, tad dari, kā tev jādara.
Nogalināt burkānu, lai to apēstu - tas prasa kaitējumu, vai ne? Bet cilvēki tomēr nogalina augus un pat dzīvniekus, lai tos apēstu - jo tas ir nepieciešams.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu

2 Lapas V   1 2 >
Atbildēt pavedienāSākt jaunu pavedienu
2 lietotāji/s lasa šo pavedienu (2 viesi un 0 anonīmie lietotāji)
0 biedri:

 



RSS Lo-Fi versija Pašlaik ir: 28.03.2024 10:24