Kurbijkurne forums: Soli tuvāk fantāzijai

Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )

> Kāpēc debesīs nekad nav zaļā krāsa?
Hermaine
iesūtīt 23.02.2010 20:26
Raksts #1


Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 06.04.07
Kur: Vakardienas trakumā



Šad tad, vasaras vakaros vērojot lieliskos saulrietus, ienāk prātā tāda doma: ir 7 varavīksnes krāsas un, ja ļoti grib, tad var saskatīt šur tur katru no tām - tikai ne zaļo. Pie tam zaļā krāsa taču ir tā krāsa, kuru cilvēka acs no visām redzamajām krāsām uztver vislabāk - un, ja reiz to neredzam, tad tās tur vienkārši nav. Bet kāpēc tieši zaļā krāsa nav?
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
 
Sākt jaunu pavedienu
Atbildes (1 - 16)
Roviela
iesūtīt 23.02.2010 20:29
Raksts #2


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Zaļā krāsa ir. Bet redzama ļoti, ļoti reti. Mūsdienās, kad atmosfēra ir tik putekļaina, gandrīz nemaz. Bet Saule, īstenībā, noriet ar pēdējo staru zaļā krāsā.
Vairāk es neatceros, kā tur bija. Diemžēl. sad.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Miervaldis Gotiņ...
iesūtīt 23.02.2010 20:45
Raksts #3


Gatavo atskaiti Zemvaldim
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 20.11.08
Kur: Arkanara
Gotiņtēvs 2012



CITĀTS(Roviela @ 23.02.2010 20:29) *
Bet Saule, īstenībā, noriet ar pēdējo staru zaļā krāsā.

Esmu šo dzirdējis un mēģinājis saskatīt arī dabā, diemžēl nav izdevies. Iespējams, ka `netīrā` horizonta (mājas, koki, reljefs) dēļ, varbūt jāmēģina jūras malā?

Jautājums laikam vairāk ir tieši par fizikālo cēloni, kāpēc, piemēram, Saule horizonta tuvumā gandrīz vienmēr velk uz sarkaniem toņiem, bet zenītā - uz balto? Man liekas, ka tas ir saistīts ar atmosfēras slāņa biezumu, kuram Saules stari iet cauri (Saule zenītā iet cauri minimālajam iespējamam atmosfēras slānim, bet lēktā/rietā dēļ ļoti šaurā leņķa šis slānis sanāk daudz biezāks?
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Hermaine
iesūtīt 23.02.2010 21:05
Raksts #4


Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 06.04.07
Kur: Vakardienas trakumā



Kāpēc sarkanie toņi? Sarkanie tāpēc, ka sarkanās krāsas stari lūst mazāk nekā citas krāsas stari, līdz ar to tie arī pēdējie ir redzami debesu jumā. Un zenītā pārsvarā ir baltā krāsa, jo tai nekas netraucē nokļūt līdz mums, ja nu vienīgi zilā krāsa vairāk izkliedējas atmosfērā.

Nu jā, bet tad kāpēc debesis ir redzamas zilā krāsā? Zilā krāsa jau ir vēl aiz spektra zaļās daļas... Un arī kur saiet dzeltenā krāsa kopā ar zilo, tā neizskatās kā zaļa krāsa, bet gan kā dzeltenas un zilas krāsas sajaukums - vai nu gaiši dzeltena, vai arī gaiši zila.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Beppo
iesūtīt 23.02.2010 22:00
Raksts #5


Sātana advokāts
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 08.11.06
Ziedoņa māceklis



Zaļais stars ir redzams skaidrā, mierīgā laikā pie zema horizonta, vēl labāk būs, ja vērotājs ir kaut kur uzkāpis.

Saulrieta pamatā ir gaismas staru refrakcija (tā pati laušana) atmosfēras neviendabības dēļ. Refrakcijas dēļ mums vajadzētu redzēt sarkanu, dzeltenu, zaļu un zilu Sauli, no kurām sarkanā būtu pati zemākā. Taču zilā saule izkliedējas: atmosfērā zilā gaisma izkliedējas apmēram 16 reizes vairāk nekā sarkanā, jo tai ir mazāks viļņa garums. Vēl nelielu lomu spēlē gaisa absorbcija dzeltenajā spektra daļā, kā rezultātā "dzeltenā saule" tiek absorbēta.

Saulriets nav zaļš, jo, kamēr saule ir virs horizonta, arī zaļā gaisma tiek izkliedēta, taču krietni mazāk par zilo gaismu.

Šo rakstu rediģēja Beppo: 23.02.2010 22:15
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Hermaine
iesūtīt 22.07.2010 09:39
Raksts #6


Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 06.04.07
Kur: Vakardienas trakumā



Ja nu kādam tas vēl interesē, tad uzzināju arī atbildi (no sava optikas profesora):
Vispār tā debesu krāsu būšana ir sarežģīta lieta un it sevišķi saulrieta laikā. Ir jāņem vērā vairāki faktori:
1. acs redzamības līkne (ja atceraties no skolas laikiem, tad mēs vislabāk redzam zaļās krāsas diapazonā, bet violeto un sarkano ļoti vāji)
2. gaismas izkliedes īpašības (jo īsāks viļņa garums, jo labāka izkliede - tāpēc arī debesis redzam zilā krāsā. Ja jautāsiet - kādēļ ne violetā? - tad ņemiet vērā 1. punktu par acs redzamības līkni)
3. gaisma, kās nāk tieši no Saules un rada saulrieta krāsas.

Tāpēc ir tā, ka pēc 2. punkta zilā krāsa dominē pār zaļo un cauri Zemes atmosfērai to ieraudzīt nevar. Un kā jau te atgādināja Roviela - Saule noriet ar pēdējo - zaļo staru, kuru gan ieraudzīt ir ļoti grūti.

Taču man sanāca lidot ar lidmašīnu atpakaļ uz Rīgu vakarā un man bija tā laime novērot saulrietu virs mākoņiem! cool.gif Tas tiešām bija kaut kas. Un tur arī izkliede temperatūras (t.i. gaisa blīvuma) fluktuāciju dēļ nebija tik izteikta un varēju redzēt visas krāsas kā spektrā - no sarkanās līdz violetajai! smile.gif Pie tam, kad Saule norietēja, varēja novērot ļoti interesantu mirāžu - šķita, ka Saule joprojām turpina grimt lejā, kaut arī tā jau dažas minūtes kā norietējusi.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Grendžera
iesūtīt 03.01.2011 12:58
Raksts #7


Mācās koptelpas paroles
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 01.01.09
Kur: Uz ledus ar grāmatu kreisajā rokā



Starp ciu, debesis izskatās zilas atmosfēras un ozona slāņa dēļ. Tas vienkāršāk saprotams. Kaut gan patiesībā debesis (nu, kosmoss) ir melnas.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Hermaine
iesūtīt 14.03.2011 15:37
Raksts #8


Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 06.04.07
Kur: Vakardienas trakumā



Starp citu, kurš no jums arī ir mēģinājis iztēloties kādas krāsas būtu vēl aiz sarkanās un violetās, ja vien mēs varētu redzēt plašākā elektromagnētisko viļņu spektrā? Lasīju, ka putni mākot redzēt arī tās krāsas, kas atrodas ultravioletajā spektra daļā, tikai cilvēki (un arī pērtiķi un lielākā daļa zīdītāju) šo spēju esot zaudējuši.

Personīgi man šāds fantāzijas lidojums nav diez ko veiksmīgs, taču ar putna acīm saulrietam gan vajadzētu būt kaut kam iespaidīgam! cool.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Roviela
iesūtīt 14.03.2011 16:06
Raksts #9


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Tas kā kuri putni. smile.gif
Arī kukaiņi, piemēram, bites pasaules krāsas redz savādāk:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/art...erently-us.html

Stāsta, ka dažu sugu pērtiķi redzot rentgena starojumu.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Hermaine
iesūtīt 28.07.2011 19:27
Raksts #10


Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 06.04.07
Kur: Vakardienas trakumā



Ja pareizi saprotu, tad šis bija Tāļa komentārs šajā diskusijā, kuru saņēmu Privātās Ziņas veidā. Tā kā man tas subjektīvi šķita ļoti interesants, tad ceru, ka nepārkāpu Tāļa biedra konfidencialitāti un ievietoju to arī šeit (ja gadījumā šī ziņa bija domāta tikai personīgi man, Tāli, saki, tūdaļ izdzēsīšu šo komentāru):

CITĀTS
Es te rakstu pirmo reizi mūžā - jūtos ļoti nezinīgs! Taču tanī jautājumā par neredzētām krāsām, gribēju atgādināt to, ka mūsu maņas neuztver ārpasauli ne tuvu tam, kāda tā ir patiesībā. Un ka tas ko mēs domājam kā "īsto ārpasauli" ir tikai šķitums - tas ir maņu detektoru signālu kopas un smadzeņu apstrādes un analīzes produkts. Piemēram: krāsas, aromāti, garšas un pārējie rezultāti vienkāršības dēļ tiek piedēvēti tiem objektiem jau kā viņu īpašības, ne mūsu smadzeņu iekšējās sajūtas [nav iesakņojies trāpīgāks apzīmējums]. Citiem vārdiem: nedzīvā dabā tādas īpašības, kā krāsas, garšas un aromāti vispār nepastāv - jo tie ir tikai smadzeņu izstrādātās sajūtas cilvēka orientācijas vajadzībām. Runājot par krāsu skaitu [fizikas grāmatās ir kļūdas!] - padomājiet paši - ja zinātne atzīst tikai trīs vālīšu tipus acs tīklenē, tad maksimāli var iznākt tikai sešas krāsas - trīs pamatkrāsas, kuras veidošanā piedalās pa vienai no grupām, un trīs pretkrāsas, kuras veido pa divām no atlikušām vālīšu grupām - atkal trīs varianti, kopā seši varianti. Variants, kurā piedalās visas trīs grupas vienlaicīgi ir balts - bet tas nav krāsa. Un ja nepiedalās ne viena no vālīšu grupām [tikai nūjiņas!] - tas skaitās melns - krāsa nav [gaisma gan ir, to uztver jutīgākās nūjiņas un "bilde" būs melnbalta. Tā ja kāds stāsta, ka sapnī redzējis brīnišķīgas, neredzētas krāsas - neticiet, jo tas ar mūsu fotonu redzi nav iespējams. Tāpat nav pierādījumu, ka smadzenes kādus starojumus varētu uztvērt "pa tiešo", bez maņu orgāniem. Cilvēka acs no pirkstu uzspiediena var dot signālus - fosgēnus, kā gaismas sajūtu, bet ne attēlus. Tāpat kosmonauti novēroja sīkus zipsnīšus - domājams no enerģētiskiem gamma starojumiem no kosmosa [tie caur atmosfēru līdz zemei nenonāk!]. Vai Jūs Hologrāfisko Visumu esiet lasījuši? Tur ir daudz tādu kļūdainu apgalvojumu - bet ezotērika ar to atšķiras, ka nepareizi lieto fizikas likumus un priekšstatus. Gaidu jūsu domas! Tālis.


P.S. Tā kā Kurbijkurne tik un tā šobrīd ir diezgan neaktīva, es ar lielāko prieku uzklausītu jebkurus objektīvus komentārus, kas veidotu kopēju loģisku diskusiju. cool.gif

CITĀTS
Taču tanī jautājumā par neredzētām krāsām, gribēju atgādināt to, ka mūsu maņas neuztver ārpasauli ne tuvu tam, kāda tā ir patiesībā. Un ka tas ko mēs domājam kā "īsto ārpasauli" ir tikai šķitums - tas ir maņu detektoru signālu kopas un smadzeņu apstrādes un analīzes produkts. Piemēram: krāsas, aromāti, garšas un pārējie rezultāti vienkāršības dēļ tiek piedēvēti tiem objektiem jau kā viņu īpašības, ne mūsu smadzeņu iekšējās sajūtas [nav iesakņojies trāpīgāks apzīmējums]. Citiem vārdiem: nedzīvā dabā tādas īpašības, kā krāsas, garšas un aromāti vispār nepastāv - jo tie ir tikai smadzeņu izstrādātās sajūtas cilvēka orientācijas vajadzībām.


Tāli, šim uzrakstītajam pilnībā piekrītu, neko ne pielikt, ne atņemt - ļoti precīzs mūsu sajūtu un patiesās pasaules raksturojums. smile.gif Taču jautājumā par krāsām aicinu padomāt, kāpēc tikai ar nieka 3 pamatkrāsām - zils, zaļš, sarkans - datora monitorā (kā arī jebkura cita krāsainā ekrānā) ir iespējams iegūt jebkuru pazīstamo krāsu pēc sirds patikas? Es gan neesmu optikas un optometrijas speciāliste, tomēr pieļauju, ka mūsu acs tīklenē esošās vālītes un nūjiņas darbojas līdzīgi kā datora monitora krāsu sistēma, jo krāsa veidojas atkarībā no acī nonākošās gaismas spektra komplekta. Un, ja nūjiņas kopīgi ar vālītēm ir spējīgas noteikt attiecīgās pamatkrāsas intensitāti, tad principā ir iespējams redzēt jebkuru krāsu. Turklāt es neredzu iemeslu, kādēļ lai rastos doma, ka mēs, cilvēki, spējam redzēt tikai 6 krāsas - domāju, ka jebkuram no mums ir skaidrs, ka mēs esam spējīgi atšķirt neskaitāmus dažādus toņus un krāsas.

Par tiem sapņiem arī ir interesanta doma - vai mēs varam nosapņot ko tādu, ko mūsu maņas principā nespēj uztvert? Katrā ziņā man tādi brīnumi sapņos nav gadījušies - ir bijuši visādi dīvaini un kuriozi notikumi nosapņoti, bet kaut kas iepriekš nejusts, neredzēts, nesasmaržots un nenogaršots gan nav bijis.

Šo rakstu rediģēja Hermaine: 28.07.2011 19:15
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Roviela
iesūtīt 29.07.2011 11:59
Raksts #11


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Tālim kopumā ir taisnība, tikai es nesaprotu, kāpēc nevajadzētu ticēt, ja kāds saka, ka sapnī redzējis skaistas, neredzētas krāsas. smile.gif Lieta jau tā, ka mēs redzam ar smadzenēm, acis ir optisks instruments. Sapņus 'redz' smadzenes bez acīm, un mierīgi uzskata, ka bija krāsas. Neviens taču nedomā, ka sapnis, ko pašlaik redzi, ir kaut kas esošs, reāls, kaut kas vairāk par paša smadzeņu darbību (jā, zinu, ir cilvēki, kas domā, ka sapņi ir reāli. Es tā nedomāju).

Tieši tāpēc acīj kā optiskam instrumentam, pilnīgi pietiek ar nūjiņām un vālītēm, bet kopējo prieksštatu par apkārtni un krāsām veido smadzenes.
Tāpat es nepiekrītu domai, ka apkārtējai pasaulei nav reālu smaržu, krāsu utt. Ja nebūtu, tad mums nebūtu vajadzīgi maņu orgāni, kas šīs lietas uztver, pie tam lielākā daļa cilvēku spēj vienoties par to, kura krāsa, piemēram, ir kura un, iepriekš nesarunājuši, vienu un to pašu apzīmē vienā un tajā pašā krāsā (jo cilvēku maņu orgāni ir puslīdz vienādi). Cita lieta, ka nedzīvajai dabai vienkārši piemīt kaut kādas noteiktas īpašības, kuras cilvēki vispār apzīmē un uztver kaut kā. Un nosauc kaut kādā vārdā.

Nosapņot ko tādu, ko smadzenēm būtu piespēlējuši cilvēkam neesoši maņu orgāni, manuprāt, nav iespējams. Aklie neredz attēlainus sapņus, piemēram.

Vienīgi es nesapratu - pie kam tika pieminēta ezotērika? huh.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Beppo
iesūtīt 02.08.2011 19:12
Raksts #12


Sātana advokāts
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 08.11.06
Ziedoņa māceklis



CITĀTS(Roviela @ 29.07.2011 11:59) *
Tāpat es nepiekrītu domai, ka apkārtējai pasaulei nav reālu smaržu, krāsu utt. Ja nebūtu, tad mums nebūtu vajadzīgi maņu orgāni, kas šīs lietas uztver, pie tam lielākā daļa cilvēku spēj vienoties par to, kura krāsa, piemēram, ir kura un, iepriekš nesarunājuši, vienu un to pašu apzīmē vienā un tajā pašā krāsā (jo cilvēku maņu orgāni ir puslīdz vienādi).


Krāsu izjūta ir smadzeņu interpretācija par dažādiem elektromagnētiskā viļņa garumiem. Starp citu, krāsas ir kultūras sastāvdaļa, piemēram, ir mūžamežu indiāņi, kuriem nav vārda sarkanai krāsai toties ir desmit vārdi zaļajam, un ir arī tādas tautas, kas nespēj normāli nosaukt "parastu" zaļu krāsu, jo viņiem ir vārds zilganzaļai krāsai un vārds dzeltenzaļai krāsai [sen dzirdēti sagrābstīti fakti bez pienācīgām atsaucēm]. Un vēl klāt nelielai odziņai — rōzā krāsai neatbilst neviens elektromagnētiskā viļņa garums, tā ir prāta radīta ilūzija, lai starp abiem spektra galiem neveidotos pārtraukums.

Ar ko es gribēju pateikt, ka krāsas šā kā tā ir daļa "prāta pasaules" nevis "īstās pasaules", līdz ar to pieļauju iespējamību sapnī redzēt ko tādu, ko smadzenēm nav piespēlējuši cilvēkam esošie maņu orgāni.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Roviela
iesūtīt 03.08.2011 11:32
Raksts #13


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Jā, es piekritu. smile.gif

Kad pieminēji zaļo krāsu, es atcerējos, ka eskimosiem (vai kuriem tur ziemeļniekiem) nav vārda "sniegs", toties ir ap 40 vārdu, kas apzīme vai visas iespējamās sniega stadijas, ieskaitot krāsu, temperatūru, faktūru, utt.
Krāsu nosaukumi tiešām ir kultūras daļa, jā.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Mattiass
iesūtīt 26.08.2011 04:38
Raksts #14


Cep picas
Grupas ikona

Grupa: Aurori
Pievienojās: 25.03.04
Kur: Rīga
Foruma maršals 2012



Uz pavediena autora jautājumu jau tika atbildēts iepriekš, mazliet tikai pakomentēšu pārējās atbildes.

CITĀTS(Miervaldis Gotiņš @ 23.02.2010 21:45) *
Jautājums laikam vairāk ir tieši par fizikālo cēloni, kāpēc, piemēram, Saule horizonta tuvumā gandrīz vienmēr velk uz sarkaniem toņiem, bet zenītā - uz balto? Man liekas, ka tas ir saistīts ar atmosfēras slāņa biezumu, kuram Saules stari iet cauri (Saule zenītā iet cauri minimālajam iespējamam atmosfēras slānim, bet lēktā/rietā dēļ ļoti šaurā leņķa šis slānis sanāk daudz biezāks?

Vienkārši runājot — jā, ja tu redzi Sauli pie horizonta, tās gaisma pie tevis nonāk cauri daudz biezākam atmosfēras slānim, tādēļ izskatās sarkana. Beppo mums te paskaidroja daudz zinātniskāk, taču vienkārši runājot — ir tā, kā rakstīji.

CITĀTS(Hermaine @ 23.02.2010 22:05) *
Nu jā, bet tad kāpēc debesis ir redzamas zilā krāsā?

Tāpēc, ka gaiss ir tāda viela, kas lielā daudzumā izskatās zila. Mazos daudzumos mēs to nesaskatam (tas ir praktiski caurspīdīgs), taču debesis (visa atmosfēra) tas nav maz. Ja gaisa sastāvā būtu cits gāzu sajaukums, tā varētu būt citā krāsā.

Līdzīgi ir arī ar caurspīdīgām cietām vielām, kurām, esot biezā slānī, mēs, iespējams, sāksim saskatīt kādas krāsas pieskaņu. Katrai vielai, ja tai ir tāda īpašība, piemīt konkrēta krāsa.

Starp citu, ledus izskatās balts, nevis caurspīdīgs, tikai tā nepilnību dēļ sasalšanas brīdī, tādu, kā gaisa burbuļi un negludumi. Perfektos apstākļos tas būtu caurspīdīgs, iespējams, ar gaiši zilganu pieskaņu (par krāsu gan es, iespējams, neatceros, varbūt ļoti kļūdos, sen bija, kad par to stāstīja un sauca piemērus).

CITĀTS(Hermaine @ 28.07.2011 20:27) *
Par tiem sapņiem arī ir interesanta doma - vai mēs varam nosapņot ko tādu, ko mūsu maņas principā nespēj uztvert?

Vienkārši sakot, tas ir jautājums par smadzeņu radošumu, jebšu fantāzijas spējām un iespēju radīt prātā psihodēliskas ainas. Ir cilvēki, kuri vairāk piesaistās reālajam (kā es, man sapņi ir krāsaini, bet tajās viss ir reāli uztverams, izņemot varbūt intuīciju, kas nav īsti pieskaitāma pie tipiskām "maņām"), citi var redzēt kaut ko neaprakstāmu (jo cilvēki nav izdomājuši kam tik neiespējamam jēdzienus). Ka smadzenes ko tādu spēj radīt, var pārliecināties, kaut vai parunājoties ar kādu, kurš savulaik lietojis LSD (jeb lizergīnskābes dietilamīdu, šķiet, tā to sauca). Tā iespaidā ir tapusi ļoti savdabīga māksla, kad autori pūlējās attēlot, ko redzējuši šīs vielas iespaidā. Ne velti runā, ka tas "noraujot jumtu".

CITĀTS(Roviela @ 03.08.2011 12:32) *
Kad pieminēji zaļo krāsu, es atcerējos, ka eskimosiem (vai kuriem tur ziemeļniekiem) nav vārda "sniegs", toties ir ap 40 vārdu, kas apzīme vai visas iespējamās sniega stadijas, ieskaitot krāsu, temperatūru, faktūru, utt.

Tas varētu būt tieši saistīts ar to, ka viņu dzīvesvieta ir sniegāju plašumi, un atpazīt baltā nokrāsas viņiem izdzīvošanai ir bijis krietni svarīgāk, nekā kādas citas. Sniegs un ledus tur vienmēr ir, kādēļ lai viņi aizdomātos, ka var būt citādi? Savulaik arī senie cilvēki nezināja, ka mums visapkārt ir gaiss, viņiem varēja likties, ka ir tukšums. Mūžamežos savukārt ir svarīgi atpazīt zaļo krāsu to pašu iemeslu dēļ, kādēļ eskimosi labi pazīst sniegu — augi ir jāpazīst, tie ir dažādās nokrāsās, kuru nosaukumus lieto augu atpazīšanai.
Šīs atšķirības nosaka ne jau pati kultūra, bet dzīvesvietas nosacījumi.
Ja eskimoss aizbrauks uz mūžamežiem (maz ticams, bet ja nu), viņam ļoti nāks par labu iemācīties atpazīt šīs krāsas, bet tas uzreiz nenozīmē, ka viņam jāpieņem vietējā kultūra. Jārespektē, jā, bet ne jāpieņem. Savukārt krāsu atšķiršana ir zināšanas.

Bet vispār diskusija ļoti novirzījusies no sākotnējā temata. xD.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Miervaldis Gotiņ...
iesūtīt 26.08.2011 08:36
Raksts #15


Gatavo atskaiti Zemvaldim
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 20.11.08
Kur: Arkanara
Gotiņtēvs 2012



CITĀTS
Savulaik arī senie cilvēki nezināja, ka mums visapkārt ir gaiss, viņiem varēja likties, ka ir tukšums.

Es tomēr iebildīšu - tāda parādība kā vējš, elpošana utml. visdrīzāk jau diezgan agri cilvēkos radīja izpratni, ka arī gaiss ir matērija vielas eksistences formā smile.gif
CITĀTS
Kad pieminēji zaļo krāsu, es atcerējos, ka eskimosiem (vai kuriem tur ziemeļniekiem) nav vārda "sniegs", toties ir ap 40 vārdu, kas apzīme vai visas iespējamās sniega stadijas, ieskaitot krāsu, temperatūru, faktūru, utt.

Hmm, no tā visdrīzāk izriet, ka arī beduīniem smilšu un to sanesumu apzīmēšanai tuksnesī varētu būt visai iespaidīga terminoloģija wink.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Mattiass
iesūtīt 26.08.2011 18:08
Raksts #16


Cep picas
Grupas ikona

Grupa: Aurori
Pievienojās: 25.03.04
Kur: Rīga
Foruma maršals 2012



CITĀTS(Miervaldis Gotiņš @ 26.08.2011 09:36) *
Es tomēr iebildīšu - tāda parādība kā vējš, elpošana utml. visdrīzāk jau diezgan agri cilvēkos radīja izpratni, ka arī gaiss ir matērija vielas eksistences formā smile.gif

Vēju ne obligāti sasaistīja ar gaisu, viņiem tā varēja būt tikpat mīklaina parādība, kā, piemēram, zibens — to, ka tā ir elektriskā izlāde, jau noskaidroja salīdzinoši nesen. Par elpošanu nestrīdēšos. Katrā ziņā to, ka gaisam īstenībā ir svars un spiediens, noteikti nezināja, tātad īsti jēdzīgas izpratnes par gaisa īpašībām varēja arī nebūt.

CITĀTS(Miervaldis Gotiņš @ 26.08.2011 09:36) *
Hmm, no tā visdrīzāk izriet, ka arī beduīniem smilšu un to sanesumu apzīmēšanai tuksnesī varētu būt visai iespaidīga terminoloģija wink.gif

Ļoti iespējams, un visdīzāk viņi tos ne tikai izšķir, bet arī spēj noteikt, kā radās, kā pārvietosies, ko no tiem gaidīt. Turklāt tuksneši visi nav vienādi.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Yana
iesūtīt 30.05.2015 16:02
Raksts #17


Cep speķi Dūdijam
*

Grupa: Biedri
Pievienojās: 30.05.15



Nebiju pat to ievērojusi. Tagad tiiik ļoti sagribējās vasaras lietu un varavīksni smile.gif





Berendsen
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu

Atbildēt pavedienāSākt jaunu pavedienu
2 lietotāji/s lasa šo pavedienu (2 viesi un 0 anonīmie lietotāji)
0 biedri:

 



RSS Lo-Fi versija Pašlaik ir: 19.03.2024 05:50