Kurbijkurne forums: Soli tuvāk fantāzijai

Laipni lūdzam, viesi ( Pieteikties | Reģistrēties )

> Pirms iesūti rakstu

Pirms iesūti rakstu, pārliecinies, ka tu tajā:

1) neesi lamājies;
2) personīgi neaizvaino citus diskusijas dalībniekus;
3) neatkārto jau iepriekš rakstīto;
4) izsakies par pavedienā apskatīto tematu;
5) izsaki savu viedokli, bet necenties to uzspiest citiem.

> Jūdas Evanģēlijs
bengalaas
iesūtīt 24.04.2006 19:54
Raksts #1


Knakts autobusa konduktors
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 05.10.03
Kur: Kastaņkalni
Tulks 2007



Tie, kas daudz maz seko notikumiem, pasaulē, gan jau ir dzirdējuši, ka 70. gados kaut kur Ēģiptē atrastas pergamenta driskas ir beidzot nonākušas zinātnieku rokās. Tās ir maksimāli restaurētas, pierādīts to autentiskums (~ 180. g. m.ē.) un tās ir no koptu (agrīna Ēģiptes kristiešu kopiena) raksta iztulkotas.

Tas, protams, ir izvērsts par mega pasākumu, kur gudri ļauži pamanās naudiņu nokāst - DVD, TV raidījumi, grāmata, tam būs veltīta galvenā tēma National Geographic maija žurnālā...

Galvenais šī pergamenta vēstījums, kas satricinājis pasaules kristiešus ir - Jūda Kristu nodeva pēc viņa paša vēlmes. Ideja tāda, ka bija pienācis Kristus laiks mirt, un viņam vajadzēja atbrīvoties no mirstīgā ķermeņa. Un gribēja, lai to labāk izdara draugs, nevis nedraugs vai kāds random māceklis. Jo Jūda esot piederējis "iekšējam mācekļu lokam", kam tikušas atklātas augstākas patiesības, kā tuvoties debešķīgajai esībai (astrālie ceļojumi?).

Ko jūs par to domājat?
Vai arī agrāk jums likās, ka stāstā par Jūdas Iskariota nodevību kaut kas nebija īsti kārtībā?
Vai ir iespējams vēl uzticēties Svētajiem Rakstiem?
Kas, jūsuprāt, mainīsies pasaulē?
Vai visi tagad sāks slavēt Jūdu un liet asaras, par to, ka viņu lamājuši un gānījuši 2006 mīnus 33 gadus?
Un, galu galā, ja jau Jūda tikai pildīja Jēzus gribu, tad kādēļ viņš pakārās?


(Vairāk lasīt var National Geographic mājaslapā un kaut kādā pagājušās nedēļas "Dienā", sadaļā Atklājumi.)

Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
 
Sākt jaunu pavedienu
Atbildes (1 - 8)
Fantomass
iesūtīt 24.04.2006 20:02
Raksts #2


Ataudzē kaulus pēc uzvaras kalambola mačā
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 27.10.04
Portretu fotogrāfs



Neizskatās, ka tas būtu ļoti ticami, jo pēc tur rakstītā var spriest, ka Jēzus bija izraudzījis Jūdasu kā tādu izredzēto - gudrāko. It kā jau viņš bija vienīgais izglītotais no mācekļiem (pārējie bija zvejnieki, amatnieki utt.), bet diez vai Jēzus, cik var noprast par viņa raksturu no citiem evanģēlijiem, būtu kādu tā paaugstinājis. It īpaši slepus.

Manuprāt tas nekādas revolūcijas neveidos silent.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Roviela
iesūtīt 24.04.2006 20:18
Raksts #3


Zintniece
Grupas ikona

Grupa: Noslēpumu nodaļa
Pievienojās: 03.11.03
Kur: te un tagad
Dzīvā enciklopēdija



Tā kā pastāv lielas šaubas par to, ka Jūda kā persona vispār ir dzīvojis, tad šādi viena kristiešu novirziena sekotāju svēto rakstu interpretācijai, protams, ir nozīme, bet ne gluži tāda, kā Tu to mēģini jautāt.
Nostāstā par iemesliem krustā sišanai, ir 2 slāņi - viens, kur viss, kas notiek ar Jēzu, ir iepriekš paredzēts Vecajā Derībā (un šai domai gluži labi atbilst Jēzus vēlme atbrīvoties no laicīgā ietērpa, lai "viss būtu piepildīts"), un otra - jaunāka par šo 180. gadu, kad kristieši centās laicīgajai varai - romiešiem, - pierādīt, ka viņiem ar jūdiem nav nekāda sakara, un romieši arī nemaz nav vainīgi Jēzus nāvē, bet vainīgi ir tikai jūdi. No turienes nāk ideja par nodevēju, kuru, cik ērti! sauc par Jūdu. Bet, kā teicu - šī tieksme visā vainot tikai jūdus, ir jaunāka par atrastajiem tekstiem. Taisni būtu brīnums, ja tajos jau būtu Jūdas tēls.
Tāpat kā, ja uzmanīgi palasa 4 Jaunās Derības evanģēlijus, tad nebūt nav skaidrs, ka Jēzum būtu bijuši tieši 33 gadi. Jānis atsaucas uz nostāstu par Jēzu, kam vēl nav 50 gadu. Un citā pantā viņam piedēvē tieši 46 gadus.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Antons Ego
iesūtīt 24.04.2006 23:19
Raksts #4


Kārto teleportēšanās eksāmenu
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 30.06.04
Labākais GP atdzejotājs 2007



Šodien grāmatnīcā tieši ieraudzīju "Pilāta Evanģēliju".

Palasieties, tur tieši par šito arī runāts. Tiesa gan, tīrs uz Bībeli baltsīts fictions, bet šo ideju tas pārstāv par visiem simts un, tās patiesuma gadījumā, sniedz tādu kā daudzpusīgu skaidrojumu par šo Jūdas, būtībā jau Jēzus, izvēli.

Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Namejs
iesūtīt 25.04.2006 14:34
Raksts #5


Mācās koptelpas paroles
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.12.04
Kur: ceturtdaļgrams!



Nu moš kkas ne tā iztulkots. Nu bet ja tā ir, tad jau visai kristīgajai pasaulei ir jāpaprasa Jūdam piedošana smile.gif Bet Judas Iscariot ir tīri normāla blice.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
bengalaas
iesūtīt 25.04.2006 20:04
Raksts #6


Knakts autobusa konduktors
*****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 05.10.03
Kur: Kastaņkalni
Tulks 2007



CITĀTS(Namejs @ 25.04.2006 15:34) [snapback]618361[/snapback]

Nu bet ja tā ir, tad jau visai kristīgajai pasaulei ir jāpaprasa Jūdam piedošana


A kāda no tā jēga?
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Martins
iesūtīt 26.04.2006 22:17
Raksts #7


Kārto SLIM-us
****

Grupa: Biedri
Pievienojās: 04.12.03
Kur: Nogājis no ceļa uz Lorienu



Tas, ka izveidoji pavedienu labi, bet jautājumi panaivi. "Uzticēties Svētajiem Rakstiem?" "Kas manīsies pasaulē?" Nesmīdiniet mani. Kurš domājošs un labi informēts cilvēks mūslaikos uzticās Bībelei kā tiešas un nepastarpinātas Patiesības avotam? Vēl viens pirmkristiešu - gnostiķu apokrifiskais evanģēlijs neko nemainīs simtiem miljonu pasaules kristiešu jau tā atšķirīgajos priekštatos par Jēzus dzīvi. Arī lielāko kristīgo konfesiju dogmās nekas nemainīsies. Tāpat kā nemainījās pēc Kumrānas rakstu tīstokļu atrašanas, pēc Nag Hammadi tīstokļu iztulkošanas. Pašlaik par to interesējas, jo "Jūdas evanģēlijs" ir avīžnieku uzpūsta sensācija. Jau pēc pus gada par to atcerēsies tikai specifisku akadēmisku nozaru interesenti. Nemaz nerunājot par izlasīšanu. Apokrifus lasa teoloģijas studenti, vēsturnieki un varbūt pa retam ziņkārīgajam. Vairumam tā saukto kristiešu klutūras vēsture neinteresē nevienā acī, viņi patērē un turpinās patērēt reliģiju pat visstulbākajam ticīgajam pieejamajā baznīcas tēvu atgremotajā formā.

Ieskatieties http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel Uz doto brīdi ir atrasti jau 9 apokrifiski ēvanģēliji un nav iemesla domāt, ka netiks uzieti vēl arī citi. Vai tas ir ko mainījis? Jebkuram, kas domā ar savu galvu ir skaidrs, ka kanoniskie evanģēliji (lai kā to nemitīgi neatkārtotu baznīcas tēvi) nav vienīgais neapstrīdamais avots par Jēzus dzīvi. Joprojām nav līdz galam skaidrs vai Jēzus ir vēsturisks vai literārs, mitoloģisks tēls. Katra jauna ar kanonu pretrunā esoša pirmkristiešu teksta atrašana un iztulkošana vēl un vēlreiz apliecina kristīgās reliģijas kā sarežģīta daudzslāņaina kultūrvēsturiska procesa dabisko (nevis pārdabisko) izcelsmi. Tak nospiedošajam vairumam pasaules ticīgo ir gluži vienalga, ka Jēzus ir LOL. Nekas nemainīsies.
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Svivens
iesūtīt 27.04.2006 00:48
Raksts #8


Bēg no sera Kedogena
**

Grupa: Biedri
Pievienojās: 25.03.04



Man liekas ir pierādīts, ka jēzus un Pilāts ir vēsturiski personāži (Tacits). bet viņi ir arī mītiski personāži. Un mītiski personāžiem ir raksturīga zināma ... hm ... mainība. Mītos nekas nav viennozīmīgi un viss var mainīties. Lokijs piemēram var būt gan vīrietis, gan sieviete. Un antagonisti (Jūdas un Jēzus) var kļūt par par sabiedrotajiem.
Tas pats Lokijs ir Odina ienaidnieks un, kad iestāsies vispārējs Ragnaroks viņš vedīs dēmonu armiju pret Asgārdu. Bet Lokijam un Odinam ir daudz kopīgu īpašību. Abi ir blēži (nu kā lai notulko triksteru), abi zin ka Ragnarokā abi ies bojā, bet tomēr abi pildīs savu lomu līdz galam (nu es ceru). Mītiski notikumi reizēm ir kā lugas vai rituāli, kur katrs personāžs pilda savu lomu, lai sasniegtu kopīgu mērķi.
Ar Jūdasu un Jēzu ir kautkas līdzīgs. Un ideja, ka Jūdas netikai nav ļaundaris, bet īstenībā ir īstais varonis (Jūdas itkā upurē audz vairāk nekā Jēzus) tiešām nav nekas jauns. Laibaham ir pat dziesma par šito.
Ir vēl citas interpretācijas. Piemēram, ka Jēzus, kad viņu sita krustā zaudēja, un sliktie ir uzvarējuši.
Lai pieliktu tam visam punktu tika izstrādāts standarts, ko iekļaut Bībelē ko nē. Unšī izstrādāšana bija politisks process dabiski ar visu izrietošo (onkuļi ļoņa, Baķka, ````i, mēs to labi pazīstam).
tēma ir interesanta, bet runāt par uzticēšanos ir nevietā. Kam jūs vairāk uzticaties Humbabai vai Gilgamešam, Heraklam vai Antejam lol?
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu
Hikari
iesūtīt 27.04.2006 12:31
Raksts #9


Skatās acīs baziliskam
******

Grupa: Biedri
Pievienojās: 19.07.04
Kur: Latvija <-> Japāna
Sakuras ziediņš



Atbildot tieši uz jautājumiem:

Ko jūs par to domājat? - es domāju, ka tā varētu būt taisnība, kāpēc gan nē?! Tas vienkārši izklausās diezgan reāli

Vai arī agrāk jums likās, ka stāstā par Jūdas Iskariota nodevību kaut kas nebija īsti kārtībā? Nē, nekad par to neesmu aizdomājusies un viss likās tā, kā atspoguļots Bībelē

Vai ir iespējams vēl uzticēties Svētajiem Rakstiem? - es vispār tādiem jau kur tas laiks esmu beigusi ticēt. Jā, piekrītu par to, ka grāmata ir svēta un ar savu dievišķo spēku, bet tā ir pārlieku bieži nonākusi tādās situācijās, kas man liek visu, kas tur rakstīts, krietni apšaubīt. Labi, ne gluži visu, bet lielu daļu.

Kas, jūsuprāt, mainīsies pasaulē?
Da Vinči kods iznāca. Pasaulē īpaši nekas nemainījās, tik pieauga kristietības skeptiķu skaits. Tas arī viss. Domāju, arī tagad būs kas līdzīgs.

Vai visi tagad sāks slavēt Jūdu un liet asaras, par to, ka viņu lamājuši un gānījuši 2006 mīnus 33 gadus? Šaubos, ka vispār atradīsies kaut vai viens tāds cilvēks. Domāju, attieksme īpaši nemainīsies, varbnūt vien daži sāks domāt un izturēties savādāk

Un, galu galā, ja jau Jūda tikai pildīja Jēzus gribu, tad kādēļ viņš pakārās?
Labs jautājums. Varbūt arī tāda bija Jēzus griba, lai pasargātu Jūdu vai kā tā...

Nu nezinu. Es pret visu šito izturos ar aizdomām. Nesen pat nedēļā redzēju rakstu, bet neizlasīju. Pedējā laikā tādas lietas uzpeld aizvien vairāk un vairāk... unsure_a.gif
Go to the top of the page
 
+Citēt rakstu

Atbildēt pavedienāSākt jaunu pavedienu
2 lietotāji/s lasa šo pavedienu (2 viesi un 0 anonīmie lietotāji)
0 biedri:

 



RSS Lo-Fi versija Pašlaik ir: 28.03.2024 10:47